Elevii de la Liceul „Stefan Procopiu” Vaslui au participat sãptãmâna trecutã la o activitate care a avut drept scop informarea acestora cu privire la efectele fumatului, la riscurile la care se supun fumãtorii si cei din jurul lor. Cu aceastã ocazie a fost lansatã si campania „Renuntã la fumat o zi. În fiecare zi!”. Desi în ultimii ani numãrul fumãtorilor adolescenti din România a scãzut, acest viciu reprezintã în continuare o problemã serioasã, tocmai de aceea astfel de campanii de informare ar trebui organizate mai des.
Sãrbãtoritã în fiecare a treia joi din luna noiembrie, Ziua Nationalã fãrã Tutun a fost marcatã la Liceul „Stefan Procopiu” Vaslui, printr-o activitate deosebitã, organizatã în data de 14 noiembrie 2016, de membrii catedrei de informaticã: Bãrditã Carmen, Ciurariu Cristina, Popa Alina, Bucur Laura, Ghergut Eusebiu, Ionascu Silvia, director adj., dar si de elevii de la clasele 9D, 9H, 11P, 9B, 10H, 12G,11B, 11D. În cadrul activitãtii s-a urmãrit lupta anti-fumat, atragerea atentiei din partea tuturor asupra riscurilor expunerii la fumul de tigarã atât a fumãtorilor, cât si a celor din jurul lor, precum si asupra beneficiilor renuntãrii la fumat. Cu aceastã ocazie a fost lansatã si campania „Renuntã la fumat o zi. În fiecare zi!”, care se va desfãsura pânã la data de 24 martie 2017 (Ziua Mondialã de Luptã împotriva Tuberculozei). Dupã spusele organizatorilor, „cei mai multi dintre fumãtori afirmã cã si-ar dori sã renunte la tutun, însã când trebuie sã treacã la fapte, foarte multi <<renuntã sã renunte!>>“. Activitatea s-a finalizat cu realizarea unor sloganuri, care sã îi motiveze si mai mult pe cei fumãtori sã renunte la consumul de tutun.
Fumatul, o problemã stringentã în rândul adolescentilor
Datele statistice aratã cã în România acest viciu este în continuare foarte rãspândit printre elevi, de aceea astfel de activitãti de informare ar trebui organizate mai des, mai ales în licee. Desi consumul de tutun în rândul adolescentilor s-a înscris pe o linie descendentã începând din 2003, în 2015 este peste mediile europene, pentru toate perioadele de referintã: consumul de tutun de-a lungul vietii – 51,7% fatã de 45,6% la nivel european, consumul de tutun în ultimele 30 zile – 30,1% fatã de 21,4% si consumul de tutun zilnic în ultimele 30 zile – 19,7% fatã de 12,4%. Totodatã, se observã valori mai mari ale consumului de tutun în rândul bãietilor, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor, însã pentru ambele sexe, adolescentii din România se situeazã peste valorile medii europene. Bolile care determinã cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în crestere la sexul feminin) si bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).