spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Episcopul Iacov Antonovici a fost comemorat la scoala care-i poartã numele (FOTO)

- Advertisement -

ARC PESTE TIMP La împlinirea a 160 de ani de la nasterea celui mai iubit cler bârlãdean, Episcopul Iacov Antonovici, care a condus Episcopia Husilor timp de sapte ani luminosi, Bârladul l-a cinstit cu evlavie. La Scoala „Episcop Iacov Antonovici” a fost dezvelit bustul fostului episcop bârlãdean, în prezenta oficialilor bârlãdeni, a conducerii Episcopiei Husilor, a politicienilor, a conducerii ISJ Vaslui. Dupã slujba de sfintire a bustului si comemorare a Episcopului Iacov Antonovici, tinutã de un sobor de preoti în frunte cu Corneliu Onilã, Episcopul actual al Husilor, a avut loc o lansare a cãrtii „Iacov Antonovici: Viata si opera”, scrisã de prof. Costel Pascaru, cadru didactic la scoala care poartã numele celui comemorat la Bârlad.

Scoala „Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad (fost Scoalã Generalã nr. 8) a comemorat duminicã, 19 noiembrie, 160 de ani de la nasterea celui cãruia îsi poartã numele: Episcopul Iacov Antonovici. Cadrele didactice si conducerea scolii, care atunci când a fost atribuit numele de „Episcop Iacov Antonovici” unitãtii de învãtãmânt s-au opus din rãsputeri, dorind sã-si pãstreze denumire de Scoala nr. 8, s-au întrecut în a aduce elogii lui Iacov Antonovici, marcând cei 160 de ani prin dezvelirea unui bust al episcopului cel mai iubit de bârlãdeni si huseni. Bustul a fost executat de prof. Dorinel Filichi, profesor de arte plastice la Liceul Pedagogic „Ioan Popescu”. La dezvelirea bustului au participat cadrele didactice, conducerea ISJ Vaslui, prin Gabriela Plãcintã David, inspectorul general, primarul Dumitru Boros, consilieri PNL si PSD, precum si numerosi bârlãdeni. Au cam lipsit elevii scolii, dar explicabil, pentru cã scoala este cea mai mare din judet, având un numãr foarte mare de elevi – peste 1300. N-ar fi încãput din cauzã cã la dezvelirea bustului a participat si un sobor de preoti, în frunte cu protopopul de Bârlad Vasile Lãiu, preotii fiind condusi de Corneliu Onilã, Episcopul Husilor. Nu puteau lipsi politicienii, care sunt în campanie electoralã si care, în functie de gradul de bun-simt detinut, s-au asezat unii în frunte (Adrian Solomon si Gabriela Cretu), iar altii în multimea care asista la slujbã (Daniel Olteanu). Dupã sfintirea bustului a avut loc a doua parte a comemorãrii Episcopului Iacov Antonovici: lansarea cãrtii „Iacov Antonovici: Viata si opera”, a prof. Costel Pascaru. Au cântat pentru invitati grupul „Ecou” si corul „Crizantema” al CARP Bârlad, dar si prof. Mihaela Oprea, cea care a pregãtit corul CARP si care a interpretat cântece religioase.

Cine a fost Episcopul Iacov Antonovici?

Iacov Antonovici, cel care s-a nãscut pe 18 noiembrie 1856, la Similisoara Bogdaneijudetul Tutova, si a decedat  pe 31 decembrie 1931, a fost un episcop ortodox român, ales ca membru de onoare al Academiei Române El a pãstorit ca episcop al Dunãrii de Jos si apoi ca episcop al Husilor . A lucrat ca institutor la Pensionul profesorului Ioan Popescu, actualmente Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” din Bârlad. S-a cãsãtorit în anul 1880, având sase copii care au devenit profesori, magistrati sau pictori. Dupã cãsãtorie, a fost hirotonit diacon si apoi preot la Biserica „Sf. Ilie” din Bârlad, în perioada 1892 – 1918. Datoritã calitãtilor sale duhovnicesti si misionare a îndeplinit si alte functii: protoiereu de Tutova, membru si presedinte al Consistoriului Eparhial Husi, apoi membru al Consistoriului Superior. A predat religie si filosofie la diferite scoli bârlãdene: Scoala Normalã, Liceul „Ghe. Rosca Codreanu”, Scoala secundarã de fete „Nicolae Rosca Codreanu” (la care a fost si director), precum si la Externatul de fete. Rãmas vãduv, preotul Ioan Antonovici a fost tuns în monahism la Mânãstirea Cetãtuia din Iasi, primind numele monahal Iacov.  A fost ales la 26 iunie 1918 ca arhiereu-vicar al Eparhiei Husilor cu titulatura de „Bârlãdeanul”. Devine apoi arhiereu-vicar al Mitropoliei Moldovei îndeplinind si functia de egumen al Bisericii „Sf. Spiridon” din Iasi. La 29 martie 1923 a fost ales ca episcop al Dunãrii de Jos, cu resedinta la  Galati. Este întronizat la 31 martie 1923, în prezenta regelui Ferdinand I al României. Ca urmare a faptului cã în decembrie 1923 scaunul episcopal husean devenise vacant, episcopul Iacov Antonovici este ales la 19 martie 1924 ca episcop al Husilor, pãstorind acolo pânã la moarte (31 decembrie 1931). În perioada pãstoririi sale au fost alipite la Eparhia Husilor 12 parohii din cadrul Mitropoliei Basarabiei.

Un episcop remarcabil!

Episcopul Iacov Antonovici s-a remarcat printr-un numãr mare de realizãri ca episcop al Husilor, dintre care mentionãm urmãtoarele: repararea clãdirilor Episcopiei; reînfiintarea Seminarului din Husi în chiliile Episcopiei; înfiintarea unui muzeu arheologic si religios; reorganizarea „Buletinului Eparhiei Husilor”; punerea bazelor „Ligii Culturale” la Husi, fiind ales ca presedinte de onoare al acesteia. Sub patronajul sãu, au avut loc la Husi, la 10 ianuarie 1926, mari festivitãti prilejuite de punerea pietrei de temelie la Seminarul Teologic, Scoala Normalã de bãieti si inaugurarea noii clãdiri a Liceului de Fete „Elena Doamna”. A desfãsurat o bogatã activitate stiintificã, remarcându-se ca un cercetãtor al trecutului tinutului natal. A publicat numeroase volume de studii si documente istorice de interes local, printre care si o colectie de „Documente bârlãdene”, precum si zeci de articole în periodicele vremii. A fost distins cu Medalia de aur si Placheta de colaborator al Expozitiei jubiliare din 1906 (la cea de a 40-a aniversare a urcãrii pe tron a principelui Carol), precum si cu Premiul Academiei Române (1906, 1911, 1912). A fost ales membru al Societãtii istorice române (1901), membru al Societãtii geografice române, membru al Comisiei Monumentelor Istorice din judetul Tutova (1914), membru al Societãtii Internationale pentru studii istorice si sociologice din Paris si membru de onoare al Academiei Române  (7 iunie 1919). Savantul Nicolae Iorga îl considera a fi „ultimul dintre episcopii cãrturari si patrioti moldoveni care merg pe urmele lui Melchisedec Stefãnescu”. Episcopul Iacov Antonovici a decedat la 31 decembrie 1931, în orasul Husi, fiind înmormântat lângã altarul Catedralei Episcopale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.