Activitatea de autorizare a proiectelor urbanistice la Primărie s-a deblocat. În luna octombrie a fost înregistrată o creştere de 35% a numărului de autorizaţii eliberate, faţă de perioada similară a anului trecut.
În schimb, pe tot anul, se înregistrează în continuare o scădere de aproape 8%. Beneficiarii actelor emise în octombrie 2016 sunt dezvoltatori imobiliari, instituţii publice, diverse companii şi familii care îşi construiesc locuinţe în diferite zone ale oraşului. Aproape 200 de astfel de acte au fost emise, conform unui raport al municipalităţii. Totodată, numărul mare de certificate emise arată că, în perioada următoare, la Iaşi vor demara noi proiecte imobiliare. În primele trei trimestre ale acestui an, activitatea de urbanism la Primărie a fost blocată pe alocuri din cauza demisiilor unor arhitecţi şi a lipsei unui personal competent.
Cine sunt dezvoltatorii
Printre beneficiarii actelor urbanistice se numără dezvoltatori cunoscuţi în oraş, iar unele zone în care aceştia plănuiesc investiţii au stârnit, în trecut, nemulţumiri din partea vecinilor pentru proiecte similare. Un exemplu în acest sens este zona delimitată de str. Prof. Anton Seşan – str. Smârdan – str Melodiei. În acest perimetru, trei noi investiţii sunt în fază premergătoare de a obţine autorizaţie de construire, proiectele fiind pregătite de Cristin Zamosteanu (locuinţe colective pe str. George Emil Palade), Gheorghe Cheşcu (locuinţe colective pe str. Moldovei) sau Constantin Ioniuc prin firma Proexin SRL (bloc de locuinţe pe str. Malu).
Lista dezvoltatorilor este completată de Cristinel Niculiţă (locuinţe colective în Nicolina), Ioan Zapodeanu (clădire de birouri în Sărărie), Cristinel Bolobiţă (locuinţe colective în zona Spitalului de Boli Infecţioase şi în Nicolina), Bogdan Gheorghiu Mihai (noi blocuri în fostul complex „Arena“ din Tătăraşi) sau familia Negurici (recompartimentări şi schimbări de destinaţie ale unor apartamente construite în Târguşor Copou).