ILARI…Ca rãspuns la acuzatiile de evaziune, aduse într-un articol al ziarului nostru, agentii economici din bazar explicã de ce nu au case de marcat la vedere. Lipsa curentului electric la tarabe, temperaturile scãzute de afarã si conditiile improprii în care îsi desfãsoarã activitatea. Acestea sunt trei dintre motivele invocate de acestia, în apãrarea lor. Sfatul nostru este sã le dea facturi si chitante.
Cei aproximativ 100 de agenti comerciali din Bazarul Vaslui si-au exercitat dreptul la replicã printr-un apel telefonic la redactia noastrã. Acestia au explicat motivele pentru care nu au case de marcat la vedere la tarabele lor. Primele motive invocate sunt lipsa curentului electric la fiecare tarabã în parte si temperaturile scãzute de afarã. „Nu putem avea case de marcat la fiecare tarabã în parte pentru cã nu avem curent electric la tarabele care si asa sunt vai de capul lor. Iar casele de marcat cu acumulator nu functioneazã la temperaturi mai mici de 15 grade Celsius.” Un alt motiv invocat de acestia sunt conditiile improprii în care îsi desfãsoarã activitatea. „Nu avem conditiile necesare sã putem respecta unele clauze din lege. Tarabele sunt aceleasi din anii 90’, stãm aici fie cã e cald, fie cã plouã sau cã sunt temperaturi cu minus. Ne acoperim mãrfurile cu prelate si ciolofane. Dacã am avea conditii mai bune, nu am mai fi vãzuti ca evazionisti. Am avea unde sã tinem case de marcat. Avem si noi familii, datorii, si nu facem avere”.
Cum contorizeazã acestia banii câstigati din comert
Casa de marcat este obligatorie în orice firmã ce comercializeazã orice fel de produse. Cât timp existã vânzare, aceste case de marcat nu pot lipsi din dotarea comerciantului fie cã este unul virtual sau unul cu sediul fizic pe stradã. Bonurile emise de aceastã casã au rolul de a tine o evidentã a vânzãrilor si încasãrilor în functie de care se percep apoi, de cãtre stat, taxele si impozitele aferente si se justificã în detaliu venitul obtinut din activitãtile economice. Acest lucru înseamnã cã cei care nu au acest dispozitiv sunt în ilegalitate, oricum si-ar documenta încasãrile. Chiar dacã plãtesc impozit pe venitul declarat. Aceastã metodã de taxare a veniturilor obtinute poate fi usor pãcãlitã, având câteva lacune, cum ar fi cã cei de la Finante Publice nu pot sti cu exactitate, ce sume încaseazã acestia lunar, având în vedere doar sumele declarate de acestia.
Evaziune doveditã în mai multe bazare din tarã
De altfel, nu doar în bazarul orasului nostru existã astfel de probleme. Pe data de 1 octombrie a acestui an, cei de la ANAF împreunã cu jandarmii au fãcut un control la bazarul din Suceava. Zeci de masini au fost vãzute plecând de la locul raziei, pline cu marfã de la agentii comerciali care au fost prinsi încã în bazar, si care au fost cercetati minutios de inspectorii de la ANAF. Un alt exemplu este bazarul din Târgu Neamt, unde, în luna martie a anului trecut, 20 de masini cu jandarmi si inspectorii de la ANAF au cercetat pe cei de acolo, confiscând câteva masini cu bunuri. Un exemplu de vitezã la închiderea tarabelor sunt cei din Lunca Sucevei, care au închis tot bazarul imediat ce jandarmii si cei de la ANAF au intrat în incinta bazarului. Aceste exemple demonstreazã cã frauda în bazare este prezentã si nu e de azi sau de ieri. (Andrei Manolachi)