spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Revolutionarii din Vaslui tremurã la gândul cã pot fi vizitati de procurori si politisti

- Advertisement -

ANCHETÃ… Ieri dimineatã, în mai multe judete din tarã s-au fãcut perchezitii într-un dosar în care procurorii au demarat cercetãri pentru abuz în serviciu, trafic de influentã, cumpãrare de influentã si fals, scandalul fiind legat de modul în care o serie de revolutionari au pus mâna pe documentele care îi scutesc de taxe si impozite si le dau dreptul la pensii speciale. Procurorii spun cã o mare parte din cele 3.505 persoane care au obtinut pânã în prezent titlul de „Luptãtor cu rol determinant în Revolutie” nu îndeplineau conditiile legale. Secretarul de stat Adrian Sanda, seful Secretariatului de stat pentru Problemele Revolutionarilor, a fost dus la Parchetul General. Adrian Sanda a fost numit în functie în aprilie 2014 de cãtre premierul de atunci, Victor Ponta. El a preluat functia de la un alt social-democrat, Victor Socaciu. Sanda a mai condus Secretariatul si în timpul Guvernului Nãstase. În judetul Vaslui, conform statisticilor, sunt 107 revolutionari, persoane care s-au distins prin faptele lor în Revolutia din 1989. Dintre acestia, 32 sunt urmasi ai eroilor martiri sau rãniti, iar 75 sunt luptãtori remarcati, persoane care au intrat cu forta în sediile de primãrii sau la Comitetul judetean de partid, în acele zile. Nu stim câti dintre acestia au primit titulatura de „Luptãtor determinant în Revolutie”, dar probabil vor fi anchetati si revolutionarii de la Vaslui.

Presedintele Asociatiei „21 Decembrie 1989”, Teodor Mãries, sustine cã niciun membru al organizatiei pe care o conduce nu este vizat în dosarul privind titlurile de revolutionar obtinute fraudulos, în care miercuri au fost fãcute mai multe perchezitii. Mãries a precizat cã încã din primele luni dupã revolutie au existat suspiciuni cu privire la existenta unor persoane care au obtinut fraudulos titlul de revolutionar si beneficiile aferente, însã nimeni nu a fãcut nimic sã lãmureascã aceste lucruri. „Dupã 27 de ani, acum este pentru prima datã când se declanseazã o anchetã. Suspiciuni au fost permanent, si în discutii si tot felul de zvonuri, dar nimeni n-a trecut la fapte. Sã treacã la fapte, sã ancheteze, si cine este vinovat sã plãteascã”, a spus Teodor Mãries. Secretarul de stat Adrian Sanda a fost ridicat miercuri de procurori si dus la audieri la Parchetul instantei supreme, dupã perchezitii la sediul Secretariatului de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptãtorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSPR), de unde au ridicat mai multe documente. Din probele administrate pânã în acest moment a rezultat cã prin Ordonanta de Urgentã a Guvernului nr. 95/2014 a fost modificatã si completatã Legea nr. 341/2004 a recunostintei pentru victoria Revolutiei Române din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreascã anticomunistã de la Brasov din noiembrie 1987, în sensul introducerii unei noi categorii de revolutionari, si anume „Luptãtor cu Rol Determinant” – atribuit celor care în perioada 14 – 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei Române din Decembrie 1989, si-au pus viata în pericol în confruntãrile cu fortele de represiune, au ocupat si apãrat obiectivele de importantã deosebitã, care au apartinut regimului totalitar, doar în localitãtile în care, în urma acestor actiuni si confruntãri, au rezultat persoane ucise, rãnite sau retinute, pânã la fuga dictatorului.

S-au dat spãgi grase pentru titulaturile de revolutionari determinanti

„Aceastã modificare legislativã a favorizat aparitia, atât la nivelul asociatiilor judetene de revolutionari, cât si la nivelul celor douã institutii publice cu atributii în acordarea acestor titluri unor persoane interesate sã promoveze actiunile revolutionarilor din tarã, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obtinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptãtor cu rol determinant” în cadrul Revolutiei si, implicit, obtinerea ilegalã a drepturilor bãnesti aferente”, explicã procurorii. În plus, aratã anchetatorii, cei care îsi doreau sã aibã calitatea de „Luptãtor cu rol determinant în Revolutie” au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru altii unor persoane implicate, pentru a le determina pe acestea sã-i ajute în acest sens. Astfel de fapte s-au întâmplat pentru cã persoanele din categoria „Luptãtor cu rol determinant în Revolutie” beneficiazã de drepturi bãnesti majorate fatã de ceilalti revolutionari, în sensul cã au primit, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângã drepturile acordate celorlalte categorii de revolutionari, o indemnizatie de gratitudine în valoare de 2.020 de lei/lunar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.