TUPEU MAXIM… Suntem în posesia unui document incendiar care aratã, fãrã urmã de îndoialã, modul în care Vasile Tonita, candidatul PMP la Senat, fura din banii statului român. Este vorba de un rechizitoriu întocmit de procurorii sãlãjeni, pe 9 aprilie 2014, în care este descris cu lux de amãnunte modul în care patronul Vertrantis jefuia fãrã milã statul român si ar fi continuat sã o facã, la Sãlaj, cel putin!, dacã nu s-ar fi declansat o anchetã, care a durat mai bine de trei ani de zile. O anchetã care a arãtat faptul cã Tonita trimitea tot felul de oameni prin sate, sã întrebe de bilete speciale de cãlãtorie ale pensionarilor, multi dintre ei având statut de refugiati. În baza acelor tichete, Tonita oferea pãturi sau haine, cel mai probabil second-hand. Conform zicalei din popor, „Jefuieste si de pe vii si de pe morti”, candidatul PMP la Senat pãcãlea cu bunuri de nimic bãtrâni de 80-90 de ani, unii dintre ei murind înainte de începerea anchetei. Nu avea jenã nici de bãtrânii cu boli psihice, cãrora le lua tichetele si cerea bani de la statul român, motivând cã îi plimbase pe rute fantomã, de la Husi la Timisoara, de exemplu. Când politistii i-au luat la întrebãri pe angajatii de la Vertrantis, despre scrisul de pe cupoanele depuse la platã în mod ilegal la Casa de Pensii din Sãlaj, acestia au spus cã nu stiu cui apartine scrisul. Verificând, oamenii legii au descoperit cã Tonita era „creierul” operatiunilor de falsificare, pentru cã el trimitea oameni sã însele bãtrânii, luându-le cupoanele pe nimic, dupã care tot el completa aceste documente, pe care le depunea la platã. Un mod de lucru demn de un infractor cu multã experientã, care probabil si-a sporit veniturile cu astfel de actiuni si în alte judete, unde nu a fost descoperit. Asa se face cã, în 2011, anul în care procurorii si politistii încep ancheta împotriva lui Tonita, pentru înselãciune, fals, uz de fals, cifra de afaceri ajunge la 3,3 milioane lei, firma având 31 de angajati, în acel moment.
Pe 31 martie 2011, politistii de la Simleul Silvaniei, judetul Sãlaj, erau sesizati despre afacerile dubioase ale unei societãti din Bârlad, Vertrantis. Concret, administratorul de la Vertrantis, Vasile Tonita, solicitase Casei Judetene de Pensii Sãlaj decontarea unor bilete speciale de cãlãtorie cu autobuzul ale unor pensionari, în baza legii 189/2000, cu reducere 100%. În realitate, erau informati politistii din Simleul Silvaniei, pensionarii de la Sãlaj nu folosiserã nicio clipã autobuzele firmei lui Tonita, pe destinatiile trecute în aceste bilete. Ce fãcuse Tonita, cel care acum se dã cinstit si corect si, culmea, chiar doreste sã ajungã senator al României, desi este în perioada de condamnare cu suspendare? Pe 20 februarie 2011, viitorul inculpat Vasile Tonita întocmea factura 1622, pentru suma de 1.630 de lei, bani care reprezentau valoarea biletelor de cãlãtorie pentru 22 de persoane din judetul Sãlaj, beneficiare de gratuitate, persoane despre care spunea cã ar fi efectuat cãlãtorii în România, în luna februarie a anului respectiv, folosind masinile Vertrantis. „Inculpatul (Vasile Tonita, n.r.) a întocmit si borderoul cupoanelor talon detasabile pentru cãlãtoria cu transportul auto a celor 22 de persoane, plus situatia centralizatoare, pe care le-a înaintat apoi Casei Judetene de Pensii Sãlaj, pentru decontare. Prin acelasi mod a procedat inculpatul si în lunile martie si aprilie 2011, întocmind facturile nr. 1.652, în valoarea de 2.005 lei, respectiv 1.684, în valoare de 2.070 lei, precum si borderourile si situatiile centralizatoare pentru un numãr de 29 de persoane, în luna martie, si 29 de persoane, în luna aprilie, pe care le-a înaintat apoi spre decontare Casei Judetene de Pensii Sãlaj”, se aratã în rechizitoriul Parchetului de pe lângã Judecãtoria Simleul Silvaniei.
Tonita a „jefuit” de bilete inclusiv bãtrâni de 87 de ani, cu probleme psihice
Vãzând cã politistii întreabã de documentele în baza cãrora s-a cerut decontarea unor gratuitãti pentru transport ale pensionarilor din Sãlaj, patronul de la Vetrantis a stornat cele trei facturi, crezând cã va scãpa de urmãrirea penalã. Între timp, politistii de la Sãlaj au fãcut verificãri în tot judetul, au mers la persoanele pe care Tonita sustinea cã le transportase cu masinile sale, iar acestea au spus cã nu au cãlãtorit în anul 2011 pe rutele de cãlãtorie trecute în biletele pentru care Vertrantis ceruse plata unor sume de la Casa de Pensii. În anchetã, se descoperã un element interesant: toate persoanele sustineau cã dãduserã biletele de cãlãtorie cãtre doi bãrbati – cel mai probabil, oameni trimisi de Tonita sã facã rost de bilete, pe care sã le deconteze ilegal, mai apoi – contra unor bunuri (pãturi, haine). A fost o anchetã uriasã, în care au fost audiate în jur de 50 de persoane, în tot judetul Sãlaj. Cu tupeu, patronul Tonita înscrisese în borderouri cãlãtorii de genul Timisoara-Brasov, Brasov-Arad sau Bacãu-Timisoara, chiar si Timisoara-Husi, desi multi dintre cei interogati spuseserã cã nu circulaserã niciodatã pe aceste rute! Unii dintre cei de care patronul Vertrantis profitase din plin erau persoane în vârstã, cu probleme psihice. Majoritatea persoanelor din Sãlaj „atacate” de Vertrantis primiserã cupoane gratuite, în calitate de refugiati, fapt de care Tonita avea cunostintã, probabil de aceea trimitea oamenii sãi la fix, având în spatele unele persoane corupte, care îi furnizau toate aceste date si informatii cu caracter personal. Când îti pui în cap sã te îmbogãtesti jecmãnind statul, asa cum fãcea „senatorul tepelor”, nimic nu mai conteazã, este clar.
Taxatorii lui Tonita au spus cã nu stiu cine a completat borderourile. Surprizã: cel care a completat taloanele a fost chiar actualul candidat-penal de la PMP Vaslui!
Au fost audiate mai multe persoane de la Vertrantis, inclusiv doi taxatori si un economist, care au declarat cã nu au completat ei taloanele de pensie pe verso si nici nu stiu al cui este scrisul de pe acestea, desi ar fi avut ca atributii tocmai astfel de lucruri. IPJ Sãlaj a fãcut expertizã grafologicã si, surprizã!, cel care completase documentele prin care urma sã fie jefuit statul român este tocmai actualul candidat al PMP, cel care se dã drept un monument de cinste si corectitudine. Toate cele 80 de taloane de cãlãtorie pe care se ceruserã rambursãri au fost completate de Tonita personal, ceea ce demonstreazã cã, la Vertrantis, era o modã ca patronul sã însele statul român. Tonita, ofuscat, a cerut o altã expertizã, la Cluj, care a demonstrat cã scrisul era al sãu, deci nu mai putea însela pe nimeni cu cinstea si corectitudinea sa. Concluzia procurorilor: „Inculpatul Tonita Vasile se face vinovat de sâvârsirea infractiunilor de tentativã la înselãciune, fals în înscrisuri oficiale si uz de fals”. Dacã nu s-ar fi descoperit la timp smecheriile – este vorba de doar trei luni pentru care s-au gãsit probe de înselãciune din partea lui Tonita, însã cine stie câte astfel de cazuri au fost la alte Case judetene de pensii din România, pentru cã, cu sigurantã, astfel de fapte s-au repetat si în alte judete! – probabil cã patronul de la Vertrantis ar fi continuat cu smecheriile în Sãlaj. Când s-a trezit încoltit de politisti, a anulat facturile de la Sãlaj, pe care cerea de la statul român suma de 5.705 lei, sperând cã nu va pãti nimic. Abia pe 22 aprilie 2013 a început urmãrirea penalã împotriva lui Tonita, la Sãlaj, dupã multe luni de audieri si confruntãri, plus expertize de tot felul. Desi ar fi trebuit aruncat dupã gratii pentru faptele sale, cumva Tonita a scãpat de gratii. Dupã vechiul Cod Penal, ar fi putut primi o majorare de cinci ani la pedeapsã, însã norocul a fost de partea sa si a scãpat de închisoare. Conform sentintei date de instantele din Sãlaj, acesta are de ispãsit o pedeapsã de 1 an si 6 luni de închisoare, cu suspendare, iar acum este în perioada în care executã efectiv condamnarea. Ca si cum ar fi client la penitenciarul din Vaslui, numai cã judecãtorii l-au lãsat sã-si ducã pedeapsa acasã, în liniste.
„Bravo, partenere”. Asa i-a transmis Bichinet lui Tonita. Oare, chiar nu vã este rusine, tovarãsi?
În timp ce este sub influenta condamnãrii, ce face Vasile Tonita? Se înscrie în campania electoralã la Senat, primeste premii la întâlnirile oamenilor de afaceri, e bine-mersi, desi ar trebui sã astepte mãcar finalul celor 1 an si jumãtate de închisoare cu suspendare. Mai mult, desi toate expertizele l-au dat vinovat pentru faptele penale de la Sãlaj, are tupeul sã spunã acum cã nu este vinovat de ceea ce s-a petrecut, înainte de a se ajunge la proces, cã unii angajati ar fi vinovati. „Bravo, partenere!” – asa l-a felicitat Bichinet pe inculpatul Tonita, în urmã cu câteva zile, auzind de un premiu ridicat de acesta din partea comunitãtii de afaceri. Cu asemenea parteneri, care falsificã documente, pentru a jefui bugetul de stat, Bichinet poate fi sigur cã nu va trece pragul electoral. În ceea ce-l priveste pe Tonita, acesta poate fi sigur de esecul sãu la alegeri, pentru cã oamenii nu mai acceptã sã trimitã puscãriasi în Parlament.