spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Vasluieni rãmasi fãrã cãldurã în case, dupã ce au fost pãcãliti de o firmã privatã de curãtenie a subsolurilor

- Advertisement -

NEDREPTATE… Situatie revoltãtoare în Vaslui. Mai multi vasluieni nu primesc cãldurã dupã ce subsolul blocului 48, de pe Strada Avântului, s-a umplut de apã si de dejectii, iar tevile s-au degradat foarte tare. Responsabilã de întretinerea subsolului este o firmã privatã de curãtenie, contractatã de locatari. Patronul acesteia însã s-a fãcut nevãzut si a fugit cu banii. Administratorul blocului face acum drumuri la politie, pentru a recupera paguba. TermProd, societatea care a preluat echipamentele fostului agent Termica, precum si clientii acestuia, dã din umeri, declarând cã subsolurile nu sunt administrate de ei, ci de proprietari. „Ar fi putut sã evite situatia aceasta, dacã ar fi venit la noi de astã-varã. Dar au preferat sã caute pe cineva mai ieftin,” spune directorul TermProd Vaslui, Tudoricã Toma. Situatia este însã mult mai complicatã, întrucât multi vasluieni se plâng cã primesc acasã citatii pentru neplata dãrilor cãtre fosta Termica, unii dintre ei chiar neracordati vreodatã la reteaua publicã de termoficare.

Am mers într-unul dintre apartamentele blocului 48, acolo unde frigul este, într-adevãr, greu de suportat. Lângã o candelã aprinsã si câteva cãrti religioase, un termometru arãta o temperaturã de 12 grade, aceeasi temperaturã ca si afarã. În timp ce Maria Rusu ne arãta caloriferele reci, am observat cã dintr-o pensie de 800 de lei, cât ne-a spus cã are, întretine cu greu un apartament singurã. „Îmi e greu, cu o pensie micã sã am grijã sã am toate medicamentele necesare si sã plãtesc si datoriile. Nu îmi place sã fiu rãu-platnicã. Dar nu pot sã plãtesc ceva ce nu primesc. Fie cã am cãldurã sau nu, tot trebuie sã achit factura. Si mai rãmân cu 100 de lei pe lunã pentru mâncare”, ne-a declarat aceasta. Femeia are la primãrie aprobat dosarul de subventie pentru cãldurã. „Nu mai pot, vã rog, credeti-mã. Frigul din casã mã duce la disperare. Seara stau în frig învelitã cu trei, patru pãturi sã nu înghet de frig. Asta pãtesc dupã 35 de ani de muncã? Sã înghet pentru cã am toate plãtile la zi? Pentru ce plãtesc întretinere si reparatii de 35 de ani? Sunt sigurã cã administratorul si-a adus oamenii lui, care fac cavouri, ãia au luat banii si au fugit, sau banii au ajuns la el în buzunar (referire la administratorul Cãrare Ion). Am fost la primãrie si am obtinut o subventie pentru cãldurã, dar de pe 1 noiembrie, pânã acum nu am primit cãldurã. Cei de la blocul 47 stau în maieu în casã, iar eu stau cu cojocul pe mine de îmi rup spatele. Sufãr de reumatism, am probleme si cu inima. Voi ajunge sã înghet în casã”, ne-a povestit femeia.

Asociatii de locatari neglijente si o firmã ce nu se autosesizeazã

Rãmasã sã strângã piesele lãsate în urmã de Termica, TermProd este tinta frustrãrilor clientilor, pe bunã, sau nu, dreptate. Cu toate cã firma, în frunte cu directorul Tudorel Toma, încearcã sã facã tot ce poate, rãmân, într-un fel, tapul ispãsitor pentru clientii lor. „Avem multe reclamatii de la oameni, nemultumiti de faptul cã nu primesc cãldurã, de starea instalatiilor din subsolul blocurilor, sau de datorii ce vin de la lichidatori, nu de la noi. Încercãm pe cât putem sã explicãm oamenilor cã subsolurile nu sunt administrate de noi, ci de ei. Este proprietatea lor, nu a noastrã. Ei trebuie sã vinã la noi sã ne spunã cã vor curãtenie în subsol sau reparatii la sistemele de încãlzire. Iar despre citatiile care le vin acasã, nu sunt de la noi, sunt de la lichidatorul ce detine compania Termica Vaslui, noi doar am obtinut prin licitatie cifra de afaceri, nu si compania în sine”, declarã directorul TermProd. Întrebat dacã stie despre situatia familiei Rusu, acesta ne-a declarat: „da, cunoastem situatia doamnei. A fost de mai multe ori la noi, dar nu am putut sã o ajutãm cu nimic. Stim cã situatia ei este mai delicatã. Din câte am înteles de la primãrie, are si un dosar de subventie la cãldurã. Dar noi nu putem face nimic pânã nu reparãm tevile de la subsol. Am avut oameni care lucreazã acolo de vineri si vrem sã dãm drumul la cãldurã cât mai repede. Totusi, conditiile de muncã sunt deplorabile, subsolurile din zona aia sunt pline de dejectii, gunoaie menajere si apã. Mirosul e de nedescris acolo, pentru cã ei nu au grijã de proprietatea lor, asteaptã ca primãria sã le curete subsolurile. Pe deasupra, mai sunt si rãu-platnici. Cei de la blocul 32, din aceeasi zonã, au datorii de peste 20 de mii de lei, dar nu putem sã nu le dãm cãldurã pe timp de iarnã”.

Fac bani pe cadavre industriale

Lichidatorul EstConsult I.P.U.R.L. Husi încearcã acum sã facã bani de pe rãmãsitele fostului gigant termic vasluian. Nu conteazã cum sau de la cine, conditia e sã iasã bani. Astfel, se ajunge la trimiteri de citatii unor oameni care s-au debransat de la Termica, de dinainte de a intra în faliment. Un astfel de caz îl regãsim la blocul 421, un bloc din spatele Spitalului Judetean Vaslui, unde persoane debransate de peste 15 ani au primit citatii pentru neplata dãrilor cãtre fosta Termica. Cu o datorie de 1200 de lei, un locatar nu stie de unde are aceste datorii, nefiind niciodatã racordat la reteaua publicã de termoficare. Cu toate cã simplul proces de debransare de la retea aratã cã acestia nu au nicio datorie. Mai exact, un termen din contractul de debransare stipuleazã clar faptul cã nu trebuie sã ai nicio datorie la furnizorul de agent termic. Cazuri de acest gen apar în tot orasul si nu vor înceta sã iasã la suprafatã. „Datoriile la Termica sunt o fãcãturã. Sunt debransat de 8 ani de zile si, pentru a mã debransa, am plãtit totul, restante, manopera de debransare. Tot! Acum ei îmi trimit citatii pentru datorii de 2500 de lei? Asta e hotie curatã,” ne povesteste o altã victimã. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.