SCANDALOS… De când în fruntea Eparhiei Husilor a ajuns PS Corneliu Bârlãdeanul, au început sã curgã plângeri si acuze din toate pãrtile. Preoti care încaseazã sume aberante, sute de mii de candele vândute pentru a rotunji veniturile Preasfintitului, parohi jecmãniti la salarii din ordinul Episcopului – sunt doar câteva din problemele acestei eparhii. Iatã cã, abia numit în functia de protopop de Vaslui, preotul Adrian Chirvasã a preluat din “învãtãturile” Înaltului de la Husi, adicã face tot felul de afaceri necurate, pentru cã, nu-i asa?, banul e ochiul dracului. Este vorba de o afacere tinutã la secret de ochii credinciosilor din Vaslui, despre care se vorbeste pe la colturi. Cimitirul din zona Textila, deschis în urmã cu 15-17 ani, este controlat de protopopul Chirvasã, mânã în mânã cu un “celebru” preot din Cartierul 13 Decembrie, parohul Valentin Burghelea. Cei doi se ocupã de tot ce înseamnã înmormântãri în oras, iar familiile care nu au locuri de veci în cimitirul Eternitatea sunt “îndrumate” de smecherul de protopop la cimitirul Textila. Nu pe ochi frumosi, ci pentru o “modestã” sumã de 5.000 de lei, bani care nu se stie unde ajung. La Protoierie? La Episcopie? La PS Corneliu? Vasluienii vor sã stie adevãrul si sunt revoltati de smecheriile mai-marelui preotilor din zona orasului resedintã.
Cimitirul de la Textila a ajuns o vacã bunã de muls pentru protopopul Chirvasã, ajutat îndeaproape de un preot paroh din Cartierul 13 Decembrie, pãrintele Burghelea. Cei doi au parohii apropiate, unul în zona poligonului, iar celãlalt în zona Delea. Asa cã au pus pe picioare o afacere interesantã. Afacerea este înfloritoare pentru protopopul Chirvasã: de la locuri de veci de 5000 de lei bucata în cimitirul Textila – care este în subordinea Protoieriei, deci a protopopului de Vaslui! – si pânã la tarifele exagerate de la înmormântãri, cum ar fi “cazarea” sicriului în casa mortuarã, care este la fel de scumpã ca la un hotel, adicã în jur de 100 de lei pe zi! Serviciul religios la înmormântare scoate bani frumosi din buzunarul enoriasilor si asa greu încercati. Despre preotul Burghelea se spune cã ar fi lãsat mai multi credinciosi fãrã bani, atunci când acestia au nevoie de servicii religioase la înmormântãri. Si, dacã nu ai bani, ce faci? Lasi mortul neîngropat?
Poveste revoltãtoare a unei tinere care si-a îngropat recent mama
Dupã ce a fost nevoitã sã îsi îngroape mama prin “grija” preotului Burghelea, acelasi preot care în urmã cu o lunã se dãdea drept agent ANAF, pentru cã nu i-a convenit pretul unui deodorant!, o tânãrã din Vaslui ne povesteste cum functioneazã metoda “donatiilor” în cazul Bisericii Ortodoxe.
“E o adevãratã provocare sã îti îngropi persoanele dragi, în acest oras. Prima încercare a fost achizitionarea gropii. În cimitirul “Eternitatea” majoritatea gropilor sunt pline de apã, iar în cimitirul “Petru si Pavel”, de la Textila, mi s-a spus cã nu mai sunt locuri. Dar, se gãsesc, dacã dai 5.000 de lei, adicã 50 milioane lei vechi. Si cheltuielile nu se terminã aici. Preotul Burghelea este foarte pretentios când vine vorba de bani, pentru cã, o spune chiar el, trebuie sã punã marmurã în bisericã. A cerut bani pentru orice. Am fost obligati sã cumpãrãm pachete întregi de lumânãri, sã plãtim cã se aprind luminile în bisericã, cã se trage clopotul si pentru cã a venit si a citit acasã, pe lângã toate acestea, separat s-a plãtit slujba de înmormântare. Poate cã nimic din toate acestea nu m-ar fi deranjat, dacã nu era atitudinea sfidãtoare a preotului, care a fost departe de cea unui duhovnic sau a unui om care poartã cuvântul lui Dumnezeu. Nu si-a ascuns nicio clipã interesul pentru bani. Dincolo de faptul cã a impus toate sumele si nu a dat nicio chitantã pentru banii primiti. Toate cheltuielile cu înmormântarea au depãsit, lejer, 7.000 de lei”, ne-a declarat tânãra.
Înmormântãrile, cu relatii..
Ideea este cã, pentru a face o înmormântare în Vaslui trebuie sã ai relatii si multi bani. Potrivit unor locuitori din cartierul 13 Decembrie, acolo unde protopopul de Vaslui îsi are parohia, lucrurile ar sta putin diferit, de la caz la caz, în functie de cât de prieten esti cu protopopul. “Socrul meu a cumpãrat locul de veci de la Textila în urmã cu 7 ani, dupã ce ne-a fost oferit de bisericã. Acolo sunt înmormântati el, soacra mea si, din cauza lipsei de locuri, si cumnata mea. Pentru înmormântarea socrului si cumnatei, nu am dat mai mult de 200 de lei pentru fiecare preot. Slujba a fost oficiatã în bisericã, pentru capelã nu am plãtit nimic. Groparilor le-am plãtit 150 de lei de fiecare si praznicile au fost fãcute acasã, unul, si la restaurantul Buon Gusto, celãlalt”, spune un om din zonã. Am vorbit si cu dascãlul bisericii “Petru si Pavel”, din cartier, care ne-a spus cum merg treburile la ei.
“Noi nu cerem bani pentru înmormântãri, capela noastrã este deschisã pentru oricine. Am fãcut înmormântãri fãrã niciun ban în trecut, ba mai mult, i-am ajutat cu pomeni. Când vine vorba de locuri de veci, e simplu: de mai mult de trei ani nu avem locuri”, minte dascãlul. O altã persoanã care l-a avut pe preotul Burghelea la o înmormântare ne povesteste prin ce a trecut. “Am crezut cã îmi voi înmormânta tatãl cum se cuvine. Dar, din cauza preotului Burghelea, a fost un chin si un stres. Cerinte peste cerinte, bani peste bani si o fricã constantã ca nu va face slujba sau cã nu va scoate sicriul fãrã sã îi plãtim banii ceruti”, spune vasluianul.
Protopopul suspectat cã face afaceri pe la spatele Episcopului
Câtiva oameni din parohia protopopului din cartier îl bãnuiesc pe acesta cã ar fi intermediarul locurilor de veci pentru cei care doresc sã vândã neoficial locuri în cimitirul Textila. Întrebat dacã stie ceva, dascãlul bisericii “Petru si Pavel” sustine cã nu stie nimic despre acest gen de afaceri, spunând ferm cã în cimitirul din zona Cartier 13 Decembrie este plin. Preotul Burghelea, se pare, nu este strãin de scandalurile cu locurile de veci. A încercat sã vândã o casã celor de la Protectia Copilului, dupã ce a sustinut cã o doneazã, pe urmã a sustinut cã a gãsit cumpãrãtor pentru ea, încercând oarecum sã forteze mâna celor care doreau sã cumpere casa. “A fost o discutie cu preotul Valentin Burghelea despre imobil, apoi s-a rãzgândit si ne-a spus cã nu mai doneazã casa. A trecut un timp si, din nou, a venit cu aceeasi propunere si s-a rãzgândit. Am decis sã renuntãm la orice fel de parteneriat cu el, pentru cã nu pare serios. Am înteles cã, acum, încearcã acelasi lucru cu o fundatie”, declarã Ionel Armeanu, directorul DGASPC Vaslui. Preotul Burghelea este cel care, în aceastã toamnã, a mers la un restaurant situat în centrul Vasluiului, sã sãrbãtoreascã ziua de nastere a fiului sãu. Acolo, preotul s-a dat în spectacol. La un moment dat, s-a ridicat de la masã si a coborât pânã la un magazinul din apropiere, de unde a vrut sã cumpere un deodorant. Supãrat cã ar fi gãsit o diferentã între pretul de la raft si cel de la casa de marcat, acesta s-a dat drept inspector ANAF si a început sã facã scandal.