SÃPTÃMÂNA MYOSOTIS În aceastã sãptãmânã Asociatia Myosotis România sãrbãtoreste 20 de ani de activitate neîntreruptã la Bârlad. Este saptãmâna în care echipa de angajati si voluntari ai asociatiei si-a propus sã sustinã activitãti aniversare cu vizibilitate ridicatã la nivel local.
Duminicã, 6 noiembrie, si luni, 7 noiembrie, dimineatã, voluntarii asociatiei au fost prezenti în rândul bârlãdenilor pentru a le oferi informatii despre serviciile oferite în cadrul proiectelor Myosotis: au distribuit pliante informative si au rãspuns la întrebãri. Luni dimineatã, aceiasi voluntari au împãrtit “zâmbete” locuitorilor orasului Bârlad într-o activitate care i-a fãcut pe oameni pãrtasi la momentul aniversar din cronologia Asociatiei Myosotis România. “Floarea pe care am primit-o în dar de la tinerii acestia entuziasti mi-a schimbat ziua! E frumos sã fii surprins în acest fel, e frumos sã întâlnesti oameni care încã mai înteleg puterea unor gesturi mici, dar pline de candoare”, a remarcat unul dintre bârlãdenii cãrora Myosotis le-a zâmbit luni dimineatã. Marti si miercuri, Asociatia Myosotis România a deschis portile proiectelor sale tuturor celor interesati sã afle mai multe informatii despre serviciile pe care le oferã. Vizitatorii au fost întâmpinati de angajatii, beneficiarii si voluntarii asociatiei, într-o activitate organizatã dupã formatul “bibliotecii vii”, o metodã de educatie non-formalã, care a oferit oaspetilor ocazia unui dialog viu, autentic, cu persoane ale cãror viatã personalã sau profesionalã se împleteste cu cea a Asociatiei Myosotis România.
Proiecte de viitor
În aceastã sãptãmânã a fost lansat planul strategic pe care echipa managerialã l-a configurat pentru perioada 2016-2020, fãcând transparente nu doar proiectele cu care Asociatia Myosotis România vine în întâmpinarea nevoilor sociale ale comunitãtii noastre, ci si directia în care urmeazã sã se dezvolte fiecare proiect în parte, cu precizarea obiectivelor anuale propuse. “Pentru urmãtorul interval de timp, Centrul de Zi Casa Esme urmãreste cu precãdere trei obiective majore. Primul este acela de a îmbogãti metodologia de abordare a copilului cu dizabilitãti. Schimbarea majorã va veni din faptul cã punctul de interes al interventiei se va muta de pe diagnosticul beneficiarului pe identificarea, activarea si dezvoltarea resurselor existente în contextul familial al copilului. Al doilea este acela de a crea un centru de zi de care sã beneficieze tineri cu dizabilitãti de pe segmentul de vârstã 11 -18 ani. Prin al treilea obiectiv, centrul de zi îsi propune sã sensibilizeze populatia la problemele persoanelor cu dizabilitãti”, ne- a declarat coordonatorul centrului de zi. Locuinta Protejatã “Casa Trandafirilor” asteaptã de la implementarea noului plan strategic înfiintarea unui atelier protejat în care adultii cu dizabilitãti sã-si exercite dreptul la integrarea profesionalã. În zilele care urmeazã, echipa Myosotis va continua sã împartã zâmbete comunitãtii noastre, va sustine activitãti de educatie non-formalã în scoli din oras si va fi prezentã în holul primãriei locale pentru a oferi o pauzã distractivã de cafea, angajatilor de aici.
“Acum 20 de ani, Asociatia Myosotis era privitã ca o asociatie britanicã. Azi, dupã 20 de ani în care activitatea noastrã a atins viata a mii de familii din comunitatea localã, calitatea si relevanta serviciilor pe care le-a oferit de-a lungul timpului fac din Asociatia Myosotis România o asociatie a bârlãdenilor. Realizarea obiectivelor din planul strategic depinde în mod dramatic de mãsura în care comunitatea localã va întelege acest mesaj si va alege sã sprijine, alãturi de noi, grupurile vulnerabile din jurul nostru”, a precizat domnul Mihai Popa, director executiv al Asociatiei Myosotis România.
(Material realizat cu sprijinul Asociatiei Myosotis si al directorului executiv Mihai Popa)