Asociatia “Totul pentru viatã” a organizat ieri, la Husi, o dezbatere foarte interesantã pe tema violentei domestice, la care au participat reprezentanti ai institutiilor cu atributii privind combaterea fenomenului. Relatãri despre femei bãtute si gonite noaptea de acasã, cu copiii de mânã, dar si despre indivizi care nu se sfiesc sã sarã si la politisti cu toporul au fãcut ca lucrurile sã capete un accent cât se poate de serios, în privinta ajutorului pe care institutiile publice si, în cazul Husului, Asociatia “Totul pentru viatã”, l-ar putea primi în plus, pentru protejarea victimelor violentei domestice.
La evenimentul organizat de Marian Mãlãiescu si Janeta Irimia, cei doi coordonatori ai Asociatiei “Totul pentru viatã”, a fost prezent, din partea IPJ Vaslui, comisarul Nelu Macovei, seful Compartimentului de Analizã si Prevenire, Florin Moise, reprezentatul Jandarmeriei, Elena Blãjan, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din România, filiala Vaslui, dar Teodora Cãlinescu, reprezentanta Serviciului Public Local de Asistentã Socialã. Din partea executivului Primãriei Husi a fost prezentã doamna viceprimar, ing. Liliana Catargiu. Discutiile au avut douã elemente principale: s-a arãtat, inclusiv prin exemple concrete, cât de grave sunt cazurile, deloc putine, ale victimelor violentei domestice din zona HusI, si nu numai, dar s-a pus problema si proiectelor de viitor, care necesitã un sprijin mai consistent atât din partea decidentilor locali, cât si a comunitãtii, sensibilizati în fata acestui fenomen cu efecte negative pe termen lung.
Prea necãjite ca sã poatã alege un alt drum!
“Legislatia, din pãcate, se bazeazã mai mult pe extragerea victimei din familie, ceea ce nu e bine. Femeia cu copiii dupã ea stã o zi, douã, la centru, dupã care pleacã acasã, iar povestea se repetã. Din pãcate, nu existã acea structurã care sã le ajute pe mai departe pe victime. Ne-am dori sã le ajutãm mai mult, prin cursuri de calificare, prin gãsirea unui loc de muncã, poate. Am avut, de exemplu, un caz la Rafaila. Acolo ne astepta, noaptea, la postul de Politie, o femeie cu 3 sau 4 copiii. I-am spus cã mergem undeva, într-un mediu protejat. A fost de acord, dar când am trecut pe lângã casa ei, ne-a rugat sã oprim, ca sã coboare, spunând cã dacã ea pleacã, din urmã, sotul îi va vinde pe bãuturã toate lucrurile din casã. Si asta a fost”, a spus Marian Mãlãiescu, unul din coordonatorii Asociatiei “Totul pentru viatã”. Înfiintatã în 2007, aceastã Asociatie oferã, în momentul de fatã, adãpost pentru oameni ai strãzii, dar se implicã activ si în cazurile de protejare a victimelor violentei domestice. Pentru cã au demonstrat cã au capacitate de implicare si actiune, cei de la “Totul pentru viatã” îsi doresc sã preia în concesiune clãdirea pãrãsitã a fostei bãi populare, unde sã amenajeze un centru social integrat, pentru victimele violentei domestice si pentru oamenii strãzii. Deocamdatã, lucrurile sunt încetinite de necesitatea unei intabulãri a clãdirii respective, însã viceprimarul Catargiu i-a asigurat de sustinere în acest demers.
Ordinul de Protectie!
“Ceea ce vrem noi sã facem în campania aceasta este sã informãm posibilele victime ale violentei domestice cu privire la existenta Ordinului de Protectie. Legea 25/2012 introduce aceastã oportunitate prin care victima poate solicita protectie. Din pãcate, lumea nu prea stie de acest drept. Nu este nevoie de taxã de timbru, de avocati, ci doar de o cerere depusã la instantã. Se completeazã un formular si, în timp scurt, se obtine ordinul, care are titlu executoriu. Acolo, instanta stabileste ce nu mai are dreptul sã facã agresorul. Noi, politistii, suntem sesizati prea târziu, când conflictul degenereazã si nu mai sunt, practic, posibilitãti de împãcare. De aceea, cãutãm sã mediatizãm, sã informãm”, a spus comisarul Nelu Macovei.
Gheorghiu, priceput la toate ca Monica Tatoiu: a criticat Primãria si i-a obrãzit pe preoti!
Aflat printre invitati, Mihai Gheorghiu, zis “Coca”, cel care a preluat de curând frâiele filialei ALDE Husi, a tinut sã intervinã. Pe un ton dramatic, Gheorghiu s-a vrut un apãrãtor al Asociatiei “Totul pentru viatã” si a identificat ad-hoc primul vinovat: Primãria Husi! “Mã bucur cã aici a venit Primãria. De ce? Sunt convins cã doamna viceprimar de-abia acum ia la cunostintã cã voi nu sunteti sprijiniti de nimeni”, s-a rãstit, convins, Gheorghiu. Spre dezamãgirea sa, viceprimarul Catargiu l-a informat cã stia din primele zile de activitate de nevoile Asociatiei, iar Marian Mãlãiescu i-a replicat si el, cu diplomatie: “Nu vreau sã fac nicio laudã Primariei. Dar suntem printre fericitele cazuri, care sunt sprijinite de cãtre autoritãtile locale. În ultimii ani, nu mai spun de 2016, dacã nu era Primãria, noi trebuia sã închidem si sã plecãm”, a precizat reprezentantul Asociatiei, Marian Mãlãiescu. Deloc intimidat de jenanta confuzie în care s-a aflat, Gheorghiu i-a luat în colimator pe preoti. Nici pe Episcopul Corneliu nu l-a iertat, adresându-i-se cu apelativul “ãsta”. “Bãi, oameni buni, am asa o mare ciudã pe aceastã institutie numitã Religie, de nu stiu ce sã mã fac. Si mai ales pe Religia noastrã Ortodoxã. Foarte mult am colaborat cu pãrintele Andrei, care e plecat acum, si cu Biserica Catolicã. Stãteam asa si mã gândeam. Si la noi, de câte ori m-am dus la acest Episcop, niciodata nu l-am vãzut pe ãsta, domnule! Se strâng numai bani, bani, bani. Da, mã, sunt de acord sã strângi bani, dar hai sã facem si noi ceva. Ar trebui chemati ãstia si discutat foarte clar cu ei”, s-a încruntat Gheorghiu. Nici de data aceasta însã, înversunatul husean nu a nimerit-o! Elegant, comisarul Nelu Macovei i-a replicat: “Nu pot sã spun asta. Noi chiar am colaborat cu preotii, mai ales din mediul rural, chiar de multe ori ei sunt cei care ne ajutã în diferite cazuri, ne spun despre situatii unde trebuie sã intervenim. Nu trebuie sã generalizãm”, a spus comisarul Nelu Macovei.