Ministerul Educatiei a pus în dezbatere publicã proiectul de modificare a Legii Educatiei privind dezvoltarea învãtãmântului profesional dual. Învãtãmântul profesional-dual combinã educatia primitã într-o unitate de învãtãmânt cu învãtarea la locul de muncã în cadrul unei companii. Proiectul prevede, printre altele, ca firmele care acceptã elevi în practicã sã beneficieze de facilitãti la plata impozitelor si contributiilor datorate la bugetul de stat.
În urma consultãrilor cu reprezentanti ai Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, ai Ministerului Finantelor Publice, ai Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice si reprezentanti ai Primului Ministru, documentul a fost elaborat de experti din minister si Centrul National pentru Dezvoltarea Învãtãmântului Profesional si Tehnic. Potrivit proiectului de modificare a Legii Educatiei pentru dezvoltarea învãtãmântului profesional-dual, operatorii economici care încheie contract de parteneriat cu unitãtile de învãtãmânt, beneficiazã de facilitãti la plata impozitelor si contributiilor datorate la bugetul de stat. În document se precizeazã cã absolventii învãtãmântului obligatoriu care întrerup studiile pot fi cuprinsi, pânã la împlinirea vârstei de 25 ani, într-un program de pregãtire profesionalã, în vederea dobândirii unei calificãri profesionale. Pentru absolventii de gimnaziu din seria curentã si din seriile anterioare care au depãsit cu mai mult de 3 ani vârsta clasei, se pot organiza clase separate de învãtãmânt profesional. Numãrul de elevi dintr-o clasã de învãtãmânt profesional va cuprinde în medie 25 de elevi, dar nu mai putin de 10 si nu mai mult de 30. Inspectoratele scolare, cu consultarea autoritãtilor administratiei publice locale vor stabili scolile în care se va organiza învãtãmântul profesional.
Ce este învãtãmântul profesional dual
Învãtãmântul profesional-dual combinã educatia primitã într-o unitate de învãtãmânt cu învãtarea la locul de muncã în cadrul unei companii. Acest sistem de învãtãmânt este organizat la cererea operatorilor economici interesati în calitate de potentiali angajatori; asigurã oportunitãti sporite de educatie si formare profesionalã de calitate, în relatie cu un potential loc de muncã, prin pregãtirea practicã organizatã la operatorii economici; elevii beneficiazã de sustinere financiarã din partea firmelor. Învãtãmântul dual se organizeazã dupã terminarea celor 10 clase obligatorii.