Fostul baron liberal Relu Fenechiu a fost prezent ieri din nou la DNA, unde a fost pus sub acuzare în cel de-al treilea dosar de corupţie. Procurorii au anunţat aseară că îl acuză pe fostul ministru pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, de această dată mita imputată fiind de 4,3 milioane de euro. 2,5 milioane de euro ar fi fost primiţi de Fenechiu în numerar, iar restul prin intermediul firmelor sale. Firma care ar fi dat şpaga este aceeaşi Siveco, de această dată fiind vorba de un contract derulat de Ministerul Educaţiei, unde, spun procurorii, Fenechiu avea uşi deschise.
La mai puţin de o lună după ce a recunoscut că a luat o şpagă de aproape un milion de euro, fostul baron liberal Relu Fenechiu a fost pus sub acuzare într-un nou dosar de corupţie. Anunţul a fost făcut aseară de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care au anunţat că îl acuză pe Fenechiu de trafic de influenţă şi participaţie improprie la spălare de bani. Fenechiu ar fi primit mită 4,3 milioane de euro, mai bine de jumătate din această sumă – 2,5 milioane de euro – fiind primită de fostul lider liberal în numerar, în două rânduri. E una dintre cele mai mari mite „cash“ pe care procurorii DNA o invocă într-un dosar de mare corupţie, în ultimii ani.
Firma implicată, aceeaşi Siveco
Noul dosar instrumentat pe numele lui Fenechiu este desprins din mega-ancheta „Microsoft“, în care procurorii DNA merg pe mai multe piste şi în care mai mulţi lideri politici cunoscuţi, din toate partidele, au fost deja condamnaţi sau sunt cercetaţi.
În privinţa acuzaţiilor lui Fenechiu, procurorii notează că faptele acestuia ar fi fost comise în perioada 2008-2014, perioadă în care Fenechiu a fost atât deputat, cât şi, pentru o perioadă, ministru al Transporturilor. În paralel, Fenechiu a fost vicepreşedinte al PNL şi preşedinte al filialei liberale de la Iaşi.
Anchetatorii susţin că, în perioada menţionată, Fenechiu ar fi primit un total de 4,3 milioane de euro pentru ca, prin intervenţiile sale, să asigure finanţarea de către Ministerul Educaţiei Naţionale a etapei a V-a a programului „Sistem Educaţional Informatizat“ (SEI), atribuirea contractului către o anumită firmă, precum şi derularea în bune condiţii a contractului.
„Concret, sprijinul acordat de suspectul Fenechiu Relu s-a materializat prin intervenţia sa la persoane cu funcţii de conducere din cadrul Ministerul Educaţiei Naţionale, asupra cărora avea influenţă la acel moment“, au precizat procurorii DNA.