UPDATE: Greva generală din spitale – suspendată
Federaţia Sanitas suspendă greva generală din spitale. Potrivit unor surse sindicale, decizia a a fost luată urmare a promisiunilor că majorările salariale vor trece de Parlament săptămâna viitoare.
FÃRÃ REZULTAT...Peste 80.000 de cadre medicale din toatã tara au respectat programul convenit cu reprezentantii Sanitas si de luni au intrat în grevã generalã. Asa cum era de asteptat, activitatea din spitale a avut de suferit. Cei care au cãlcat ieri pragul unui spital n-au avut altã posibilitate decât sã se aseze cuminti la rând si sã astepte. Personalul unitãtilor sanitare din judetul Vaslui nu s-a dat la o parte din calea protestelor si împreunã cu colegii din toatã tara si-a strigat nemultumirile, în principal, legate de ordonantele 20 si 43, care ar fi trebuit sã rezolve inechitãtile din sistemul de sãnãtate si asistentã socialã. Ministrul Sãnãtãtii nu s-a arãtat prea impresionat de protestul cadrelor medicale si a spus cã se va adresa instantei de judecatã pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei.
Cu toatã presiunea pusã de Ministerul Sãnãtãtii, cadrele medicale nu renuntã la proteste si continuã si în cursul zile de marti greva generalã. “Greva continuã, colegii trebuie sã stie acest lucru, nu avem nimic cert si palpabil. Este grevã generalã si continuã pânã când colegii vor fi anuntati cã am luat altã decizie. Ne întâlnim cu colegii într-un birou executiv extraordinar. Dacã proiectul trece si de plen, atunci lucrurile sunt rezolvate. Discutiile de pânã acum nu duc la ceea ce vrem noi. Singurii care pot sã mai rezolve sunt parlamentarii”, au declarat, ieri, reprezentantii Sanitas. Principala nemultumire a sindicatelor din Sãnãtate este legatã de faptul cã personalul TESA si functionarii publici, medicina scolarã si asistenta socialã nu au primit majorãri salariale prin intermediul OUG 20 si OUG 43 privind salarizarea personalului plãtit din fonduri publice în anul 2016. Solutia propusã de sindicate a fost de includere a modificãrilor în ordonantã atunci când va fi dezbãtutã în Parlament.
Activitatea de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui nu a fost perturbatã de greva cadrelor medicale
Dacã în majoritatea spitalelor din tarã, asistentele medicale si personalul TESA s-au organizat si si-au strigat nemultumirile în fata unitãtilor, la Spitalul Judetean de Urgentã a domnit linistea. “Ca restul colegilor din tarã si cadrele medicale de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui se aflã în grevã. Urmãrim totusi ca pacientii care se adreseazã spitalului sã nu aibã de suferit de pe urma acestor proteste”, ne-a declarat Daniela Clãtinici, presedintele Sanitas Vaslui.
Cadrele medicale din Bârlad, în grevã generalã la locul de muncã
Si cadrele medicale din Spitalul de Urgentã “Elena Beldiman” din Bârlad au fost în grevã generalã ieri, chiar si cele care nu sunt înscrise în Sindicatul “Sanitas”, conform declaratiei Irinei Moraru, liderul Sanitas – filiala Bârlad. În jur de 1000 de cadre medicale (medici, asistenti, infirmieri, persoane contractuale etc.) au fost ieri în grevã generalã, fiind asigurate doar urgentele (30% din personal). “Noi am asigurat cei 30% care sã fie prezenti si sã asigure functionarea spitalului. Am notificat conducerea spitalului, le-am adus la cunostintã care sunt revendicãrile noastre, cunoscute deja la nivel national. Sunt în jur de 700 de membri de sindicat, iar salariati avem în jur de 1000. O parte din membri nesindicalisti sustin si ei aceastã grevã a noastrã, suntem cu totii implicati în acelasi sistem. Membrii Sanitas sunt nemultumiti de salariile si sporurile pe care le primesc. Ei cer, mai exact, aplicarea sporurilor la salariul actual si nu la cel din 2009, dar si includerea personalului tehnico-administrativ si cel din DSP-uri în ordonanta 20/2016, privind salarizarea bugetarilor. Alte revendicãri sunt legate de reducerea diferentelor salariale între asistentii medicali cu studii post-liceale si cei cu studii superioare, care acum sunt si de 800 de lei, precum si eliminarea discrepantelor salariale între spitalele clinice si cele neclinice. Aici existã diferente de pânã la 1200 de lei”, a mentionat Irina Moraru, liderul Sanitas Bârlad. Greva generalã va continua pânã la obtinerea revendicãrilor solicitate la nivel national. Protestele Federatiei Sanitas au început la finalul lunii septembrie, când sindicalistii au pichetat Ministerele Muncii, Finantelor si Sãnãtãtii. În 12 octombrie, membrii Federatiei Sanitas au fost în grevã japonezã, iar în 19 octombrie, în grevã de avertisment.
Greva cadrelor medicale, contestatã de Guvern
Guvernul nu s-a arãtat prea impresionat de protestele cadrelor medicale. Ministerul Sãnãtãtii a comunicat cã se va adresa instantei de judecatã competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei. “Nicio revendicare a Federatiei SANITAS, respectiv modificarea OUG 43/2016 si a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declansãrii unui conflict colectiv de muncã. Ministerul Muncii atrage atentia cã o grevã se poate declansa, conform Legii 62/2011, numai dupã înregistrarea conflictului de muncã la Ministerul Muncii si dupã parcurgerea etapelor obligatorii prevãzute de lege, respectiv declansarea conflictului colectiv de muncã si parcurgerea etapei de conciliere. Guvernul, prin Ministerul Sãnãtãtii, se va adresa instantei de judecatã competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei”, se aratã într-un comunicat al Ministerului Sãnãtãtii