ZIUA ARMATEI Ieri a fost ziua Armatei Romane. Ziua cand s-au marcat cei 72 de ani de cand Armata Romana elibera ultima localitate de sub ocupatie straina: orasul Carei. Ca in fiecare an, ziua a fost marcata printr-o serie de evenimente, care au inceput la orele 11.00, la Cimitirul “Eternitatea” din Barlad. Aici, militarii si fanfara militara, au pregatit un ceremonial religios si militar, pentru a comemora eroii care s-au jertfit pentru ca noi sa traim astazi intr-o tara libera. Ziua s-a incheiat cu retragerea cu torte a militarilor din Barlad.
Pentru prima data, aerul din cimitirul barladean a fost mai “respirabil”, nemaifiind in fata politicienii infatuati, gen Titi Constantinescu si Adrian Solomon. Au participat primarul municipiului Barlad, av. Dumitru Boros, consilieri locali PSD si PNL, reprezentanti ai Politiei, ai Armatei, ai Aosiciatiei fostilor militari, ai veteranilor de razboi si a catorva partide: PSD, PNL [i PRM. Printre cei care au depus coroane s-au aflat si Unionistii barladeni, in frunte cu Paul Munteanu, coordoantorul pe Vaslui al Asociatiei Unioniste 2012. Ca de obicei, pentru ca a fost comemorarea eroilor, s-a inceput cu o slujba religioasa sustinuta de un sobor de aproape 20 de preoti din Barlad, in frunte cu pr. Vasile Laiu, protopul de Barlad. Cuvantarile au fost concentrate, timpul friguros de afara scurtand binisor manifestarea. Dupa depunerea de coroane s-au plantat in Cimitirul Eroilor cateva ghivece cu flori. Cei care au plantat florile au fost primarul Dumitru Boros, protopopul Vasile Laiu, reprezentantii Armatei si ai Politiei Barlad. Deliciul copiilor prezenti, dar si al adultilor veniti in numar destul de mare la ceremonialul militar, a fost evident defilarea soldatilor si a fanfarei militare. Care defilare a fost deschisa de haita de caini din Cimitirul “Eternitatea” cainii incercand sa bata si ei pas de defilare, poate se capatau cu ceva…. Ziua de ieri s-a incheiat intr-un mod cat se poate de frumos. Militarii Garnizoanei Barlad au defilat cu torte, de la orele 19.00, de la Gradina Publica pana la Garnizoana Barlad, traversand astfel tot Barladul si fiind aplaudati de toti trecatorii.
Lectia de istorie
Ziua Armatei Romaniei a fost instituita la 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944 semnifica data eliberarii totale a teritoriului national de sub ocupatie hortysto-fascista. Ultimele orase eliberate au fost Satu Mare si Carei. Eliberarea intregului teritoriu national s-a obtinut prin lupta eroica a peste 525.000 de militari angajati nemijlocit in lupta, intre 23 august si 25 octombrie 1944. Dintre acestia, au fost ucisi sau raniti circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri. Eliberarea partii de nord-est a Transilvaniei nu a insemnat si incetarea luptelor duse de Armata Romaniei, care a continuat razboiul antifascist alaturi de puterile Natiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei si Austriei, pana la victoria finala. ”Ajunse la frontiera din 1940, diviziile noastre — mentiona comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944 — sunt gata de un nou efort si de noi lupte alaturi de marii nostri aliati, pana la infrangerea totala a fortelor germano-maghiare”.