SURPRIZÃ Desecretizarea listei cu cei 623 de doctoranzi care au primit acest titlu în ultimii 21 de ani a adus mari surprize. Pe listã se regãsesc cu titluri de doctori în Ordine Publicã si Sigurantã Nationalã doi politisti bârlãdeni controversati: cms.sef Ioan Cãtãlin Bejinaru Manoilã, seful Biroului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Bârlad, si Alin Cosnitã, zis si Alin Vamã, un controversat politist de frontierã, rudã prin aliantã cu deputatul de Bârlad, Adrian Solomon (PSD). Ambii doctori în ordine publicã si sigurantã nationalã din Bârlad au fost în vizorul anchetatorilor, Alin Cosnitã fiind chiar si destituit acum multi ani din functia de politist de frontierã, iar cms. sef Cãtãlin Bejinaru a fost în atentia procurorilor DIICOT anul trecut, fiind suspect de colaborare cu Bebe Cordas, unul dintre capii retelei de infractori care au furat cu carduri clonate peste 48 de milioane de Euro din bãncile din SUA si Oman. Dar, lumea interlopã bârlãdeanã ascunde încã multe surprize, care vor fi scoase la ivealã doar dacã încrengãturile dintre politic, infractori si politie vor dispãrea! Greu de crezut cã la Bârlad se va întâmpla!
Academia Nationalã de Politie „Alexandru Ioan Cuza” a fãcut publicã, luni, lista celor 623 de persoane care si-au obtinut titluri academice de doctori în Drept, Ordine Publicã si Sigurantã Nationalã, la Scoala Doctoralã a institutiei, între 1995-2016. Lista celor 623 de doctoranzi a fost publicatã pe site-ul Academiei Nationale de Politie „Alexandru Ioan Cuza”. Printre detinãtorii titlului de doctor se aflã oameni politici, oameni de afaceri, angajati din politie ori justitie, care au lucrãri confirmate de Ministerul Educatiei si Cercetãrii, de la înfiintarea Scolii Doctorale pânã în prezent. Lista este împãrtitã pe douã domenii – Ordine Publicã si Sigurantã Nationalã si Drept. Pentru domeniul Ordine Publicã si Sigurantã Nationalã, într-un timp mult mai scurt, începând cu anul 2004, au fost date 278 de titluri de doctor. Printre cei care si-au obtinut titluri academice în acest domeniu se regãsesc si doi politisti din Bârlad: Alin Cosnitã (politist de frontierã, extrem de controversat) si Ioan Cãtãlin Bejinaru Manoilã, comisar-sef la Politia Bârlad, seful Biroului de Investigatii Criminale. Si comisarul-sef Cãtãlin Bejinaru a fost implicat, printr-o asociere a sotiei sale cu un interlop renumit din Bârlad, Bebe Cordas, în anul 2015.
Doctorul Cosnitã, expert în combaterea traficului … de persoane!
Titlul tezei de doctorat a politistului de frontierã Alin Cosnitã, care a sustinut lucrarea în 2011, având îndrumãtor pe Stefan Ungureanu, este „Particularitãti ale managementului prevenirii si combaterii traficului de persoane”. Sincer ne-a uimit, noi crezând cã n-am vãzut bine, deoarece îl stiam pe politistul de frontierã Alin Cosnitã specialist în traficul de … tigãri. Dar cine este acest doctor în ordine si sigurantã nationalã? Articole din toatã presa nationalã si localã îl prezintã pe larg, începând cu 2006, când a fost ridicat direct de la Vama Albitã, de Directia Nationalã Anticoruptie (vestita DGA a IGPR).
Vã reamintim cã, prin anul 2006, Alin Cosnitã, care era politist de frontierã la Vama Albitã, a fost „restructurat” dupã ce a fost anchetat de DGA. Desi nu recunoaste nici astãzi care este cauza pentru care a fost „restructurat”, din cadrul IPJF Galati, Alin Cosnitã, finul si prietenul foarte bun al deputatului Adrian Solomon, patronul din umbrã al Clubului „Iguana” din Bârlad, binecunoscut ca loc de întâlnire al interlopilor bârlãdeni, este certat bine de tot cu Codul penal. Iatã ce scria anul trecut „Impact Est”, un cotidian online (www.impac-est.ro) din judetul Galati: „Ce se petrece în PTF Galati, e tras la indigo si în PTF Oancea, unde sef si distribuitor pânã sus la sefia inspectoratului este George Secuianu. Si aici spãgile curg întru prosperitatea vamesilor si politistilor si a sefilor lor si a sefilor sefilor lor, dar cel mai facil, prin cele trei duty-free-uri. Din aceste magazine cu mãrfuri de lux (tigãri, bãuturi fine, parfumuri – toate produse originale), sunt încãrcate camioane întregi cu bãuturi spirtoase si tigãri, care sunt apoi distribuite în tot Galatiul, în baza unor comenzi ferme primite de la dealerii din bransã. Activitatea asta la drum îngustat este coordonatã de cãtre subcomisarul Eugen Stan, sef de turã, el dirijându-i atent pe sefii de turã, inspector principal Alin Cosnitã si inspector principal Leonard Vâlcescu.” Iatã cam de ce a fost restructurat doctorul în sigurantã nationalã si ordine publicã, Alin Cosnitã. Si nu este singurul scandal în care a fost implicat inspectorul principal Alin Cosnitã.
Iatã ce scria si cotidianul „Adevãrul” în 10 aprilie 2006. „Politist de Frontierã- valutist în Vama Albita” – Pentru a evita conflictul de interese, frontieristul Alin Cosnitã a trecut sereleul cu pricina (este vorba despre o societate de schimb valutar – n.r.) pe numele surorii sale, Maria Magdalena Cosnitã. S-a grãbit însã atunci când a ales numele firmei, „Linmara” SRL. Cei care îl ancheteazã acum au avut indicii cã este vorba de o bucatã din prenumele politistului (Alin) si fragmentul „mara”, care aminteste de una dintre cele mai mari retele de case de schimb valutar din judet. La sfârsitul anului trecut, firma „Linmara” obtine cabina numãrul 1, pe sensul de intrare în tarã dinspre Republica Moldova, amplasatã în drumul tuturor celor care tranziteazã Vama Albita. Imediat, ofiterul Alin Cosnitã a început sã facã operatiuni de schimb valutar la vedere, în timp ce pe ceilalti operatori vamali i-a atentionat sã-si mute afacerile la cel putin 10 metri de cabina sa. Practic, Cosnitã a primit mânã liberã si din partea conducerii Vãmii Albita, pentru a face în paralel atât actiuni de control, cât si de bisnitã cu valutã. Controlul tematic a venit de la Bucuresti (IGPR), pentru cã acest caz a bãgat spaima în toti functionarii din Vama Albita. Politistul-valutist a fost mutat la o unitate din comuna Fãlciu (Punctul Vamal), tocmai pentru a i se pierde urma”. Cine mai comenteazã cum a ajuns Alin Cosnitã doctor …. sã i se taie limba!
Comisarul Bejenaru, doctor în ordine publicã si prietenul interlopilor!
Un alt doctor în Ordine Publicã si Sigurantã Nationalã, care este din Bârlad, este cms.sef Ioan Cãtãlin Bejinaru Manoilã. Acesta si-a dat doctoratul în iunie 2013, având ca îndrumãtor pe … Georgeta Ungureanu, sotia îndrumãtorului lui Alin Cosnitã. Titlul tezei de doctorat sustinutã de Cãtãlin Bejinar este „Managementul investigãrii infractiunilor sãvârsite cu violentã”. Acum, noi nu contestãm nici pe departe cã acest vajnic comisar-sef, care conduce Biroul de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Bârlad, nu ar fi un bun profesionist si un doctor excelent în ordine publicã si sigurantã nationalã. Dar nici nu putem trece cu vederea scandalul de anul trecut, în care a fost implicat comisarul sef-Cãtãlin Ioan Bejinaru Manoilã.
Vã reamintim cã, în aprilie 2015, a explodat un megadosar în care DIICOT a fãcut zeci de perchezitii si a retinut nu mai putin de 13 bârlãdeni, pentru infractiuni de furt din conturile unor societãti bancare din USA si Omar, cu carduri false, peste 48 de milioane de euro. Comisarul-sef Cãtãlin Bejinaru, seful Biroului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Bârlad, a fost si el suspect în acest megadosar. Procurorii DIICOT ne-au confirmat cã numele lui apare ca suspect în dosar. Procurorili DIICOT au arãtat, în referatul prin care au cerut arestarea preventivã a capilor retelei, legãtura dintre Marius Ioan Cordas si cms.sef Cãtãlin Bejinaru, arãtând cã o parte dintre sumele de bani au fost investite în achizitionarea de imobile de lux în centre rezidentiale din Bucuresti, Constanta si Bârlad, pentru care au achitat sume mari de bani. (…) O parte din sumele de bani, Cordas Marius Ioan i-a investit în Complexul de agrement (Strand) din mun. Bârlad. Cum Complexul de agrement Strand din Bârlad a fost luat în administrare anul trecut de sotia comisarului-sef Cãtãlin Bejinaru, se arãta practic cã Marius Ioan Cordas a investit masiv în Strandul … administrat de sotia comisarului Bejinariu. Cu alte cuvinte, doctorul în ordine publicã si sigurantã nationalã s-a învârtit serios prin lumea interlopã. Pentru cercetare, nu-i asa??
.