NEMULTUMIRI…Situatie din ce în ce mai grea pentru cei 106 angajati ai societãtii Ulerom SA Vaslui. De luni de zile, oamenii nu îsi mai primesc salariile, iar ieri, aproximativ 20 de salariati au organizat un protest spontan. Protestatarii au cerut conducerii fabricii salariile restante, dar si actele necesare pentru a-si depune dosarele de somaj. Mai mult, cel care se aflã acum la conducerea societãtii, Fãnel Coser, este acuzat de angajati cã îsi bate joc de ei. Le spune cã patronul are biroul la Geneva si sã meargã acolo dacã vor sã stea de vorbã cu el.
Încã o emblemã a judetului Vaslui, fabrica Ulerom SA, este în pragul colapsului dupã ce a fost vândutã de omul de afaceri Adrian Porimboiu cãtre grupul Trans Oil detinut de omul de afaceri georgian Vaja Jhashi. Dupã ce nu si-ar fi primit salariile de câteva luni, angajatii au orgainzat ieri, pentru a doua oarã, un protest la poarta fabricii. Au cerut plata salariilor restante si documentele necesare dosarului de somaj, ce trebuiesc eliberate de cãtre conducerea societãtii. Mai mult, oamenii sustin cã, dupã ce fabrica si-a sistat activitatea, în luna martie a anului trecut, cei 106 salariati au fost trimisi în somaj tehnic cu promisiunea cã vor primi 75% din salariu. Au rãmas doar cu promisiunile, mai ales cã, sustin acestia, bani primesc când si când. “Venim de la o sãptãmânã la alta si batem la poarta fabricii pentru a ne cere drepturile si nu ne bagã nimeni în seamã. Avem copii, avem rate, vine iarna, dar noi suntem tratati ca animalele. Banii de pe iulie si august i-am primit abia în septembrie. Numai cu întârzieri de douã sau trei luni au fost plãtite salariile. La începutul lunii octombrie am primit cu totii preaviz, dar acum nu ne dau hârtiile sã putem depune dosarele de somaj. Nu stim nici cine conduce aceastã fabricã. Dacã întrebãm, Fãnel Coser, despre care stim cã este la conducere, ne spune cã patronul este la Geneva, acolo are biroul si acolo sã-l cãutãm dacã vrem sã vorbim cu el. Este o bãtaie de joc greu de imaginat si de acceptat si nimeni nu se gândeste cã suntem oameni trecuti de 50 de ani. Cine ne mai angajeazã pe noi? Mãcar dacã ne trimiteau în somaj de la bun început. Asa, ne-au dus cu vorba cã fabrica îsi va relua activitatea”, a povestit Vasile Moraru, unul dintre cei care asteaptã acum restantele salariale de la Ulerom. Acum, salariatii se gândesc cu regret la perioada în care fabrica era detinutã de omul de afaceri Adrian Pormboiu. Au povestit cã si în acea perioadã erau probleme, dar îsi primeau salariile la timp, aveau bonuri de masã si, la Sãrbãtori, primeau cadouri. Acum deplâng bãtaia de joc de care dau dovadã cei aflati la conducerea societãtii vasluiene.
Ce spune Adrian Porumboiu legat de problemele de la Ulerom
Întrebat care este pãrerea sa, omul de afaceri Adrian Porumboiu regretã situatia în care sunt angajatii fabricii, dar nu poate face nimic pentru ei. “Fabrica e vândutã de aproximativ doi ani, iar eu nu mai am nicio putere acolo. Nu pot decât sã regret si o fac sincer fatã de situatia celor care lucreazã acolo. Când am vândut, am fost ferm convins cã afacerea se va dezvolta. Din pãcate, asteptãrile mele nu s-au confirmat. În acelasi timp, regret si faptul cã cea mai modernã fabricã de uleiuri vegetale din România, cu investitii de aproximativ 50 de milioane de euro, nu mai functioneazã. Ulerom putea produce uleiuri vegetale de floarea soarelui, rapitã, soia si beneficia si de o instalatie modernã de producere a biodieselului. În concluzie, regret si faptul cã fabrica se închide, dar îmi pare rãu si de situatia oamenilor de acolo, însã eu nu mai pot face nimic”, a spus omul de afaceri.