INITIATIVÃ… Pentru prima datã în istoria CL Zorleni, sâmbãtã, 15 octombrie, a fost aprobat un proiect de hotãrâre prin care au fost numiti „Cetãteni de Onoare ai comunei Zorleni” doi oameni valorosi, fii ai satului: Ion Murgeanu, scriitor si jurnalist extrem de cunoscut, si artistul Nicolae Vicol, un interpret de renume national al folclorului românesc. Din pãcate, la ceremonia de înmânare a diplomelor omagiale, Ion Murgeanu n-a putut fi prezent, acesta decedând pe 7 august. A fost prezentã însã familia sa, sotia, fata, ginerele si nepotul, care au multumit în lacrimi pentru omagiul adus celui care a fost sotul, tatãl, bunicul si jurnalistul extraordinar Ion Murgeanu. Nicolae Vicol, care este fost cadru militar si directorul Cercului Militar Ploiesti, a venit si cu daruri la CL Zorleni: a donat 25 de costume pentru membrii fanfarei din Zorleni! Duminicã, 16 octombrie, la Zorleni a fost „Sãrbãtoarea satului”, unde gospodarii cei mai harnici au fost premiati, a fost inaugurat un Centru Social, iar artisti de renume au cântat pentru sãteni.
Pentru prima datã în istoria comunei Zorleni, doi dintre fii satului, care au dus peste mãri si tãri numele de român, nãscuti în comuna Zorleni, au fost fãcuti „Cetãteni de Onoare ai comunei”. CL Zorleni s-a întrunit sâmbãtã, 15 octombrie, în sedintã festivã, în Biblioteca „Ion Murgeanu”, din cadrul Colegiului Tehnic „Marcel Guguianu” din localitate. Aici, primarul comunei, Paula Hultoanã, a dat citire regulamentului privind nominalizãrile pentru cine poate fi Cetãtean de Onoare al Comunei Zorleni, dupã care s-a dat citire proiectelor de hotãrâre prin care poetul, scriitorul si jurnalistul Ion Murgeanu, cunoscut în România si în SUA, precum si artistul popular Nicolae Vicol, militar, teolog, doctor în sociologie si interpret de muzicã popularã, au devenit primii cetãteni de onoare ai comunei Zorleni. Ambii s-au nãscut în aceastã comunã.
Ion Murgeanu, onorat post mortem!
Din pãcate, la ceremonia de înmânare a Diplomei de Cetãtean de Onoare al comunei Zorleni si a plachetei care marcheazã aceastã mare onoare, Ion Murgeanu n-a putut participa, deoarece a decedat pe 7 august. Au fost prezenti însã sotia sa, fiica, ginerele si nepotul, care cu lacrimi în ochi au ascultat pe toti cei care l-au omagiat pe jurnalistul Ion Murgeanu. Acesta s-a nãscut pe 7 iunie, 1940, în comuna Zorleni, judetul Tutova (interbelic), actualmente judetul Vaslui, si a fost un poet, prozator si jurnalist român. Înscris în curentul saizecist, Ion Murgeanu a debutat în literaturã cu versuri care s-au bucurat de comentarii pozitive din partea marelui George Cãlinescu, care a spus cã Ion Murgeanu „cântã soarele ce face iarba sã creascã”. A fost membru titular al „Uniunii Scriitorilor din România”, 1970, recomandat de Geo Bogza, A. E. Baconsky si Nicolae Manolescu. Urmãrit de Securitate, Ion Murgeanu a fost unul dintre participantii activi la Revolutia din 1989, fãrã sã se numere însã printre revolutionarii declarati ulterior, care beneficiazã si de certificat. A fost cãsãtorit cu Elena Murgeanu (n. 1942), cercetãtor stiintific, cu care are o fiicã, Irina (n. 1984). A fãcut scoala elementarã la Zorleni, Liceul „Codreanu” la Bârlad si la Liceul „Mihail Kogǎlniceanu” Vaslui, terminnd Facultatea de Filologie, la Universitatea Bucuresti.
Activitate jurnalisticã: a fost pe rând profesor de limba si literatura românã, judetele Vaslui si Galati, inspector la „Întreprinderea Cinematograficã” Suceava, 1957-1959, Redactor la ziarul „Clopotul”, Botosani, 1958-1070, Redactor corespondent la „România liberã”, 1971-1974, Redactor la „Tribuna României”, 1979-89; Redactor-sef sectie culturã si civilizatie, „Curierul Românesc”, serie nouã, 1989-2000; Redactor coordonator „Suplimentul Cultural”, „Meridianul Românesc”, Anaheim, California, USA, 1997-2009. A debutat cu primele versuri salutate de G. Cãlinescu în revista „Contemporanul”, articolul „POEZIE” joaca rolul de urarea de „bun venit” în literatura românã. „Ion Murgeanu cântã soarele ce face iarba sã creascã, mustul de soare curgând pe pamânt, vântul, dragostea. Inspiratia sa e nãvalnicã si uneori solemn exaltatã…” (G. Cãlinescu)
Debutul si-l face cu vol. de versuri „REPAOSE”, 1969. Au urmat: „CONFESORUL”, 1970, primul manuscris al noii edituri „Cartea Româneascã”, întors fãrã vizã complet, pe motivul continutului religios/mistic. Cartea a apãrut totusi la insistentele editurii cu titlul „CONFESIUNEA”. Consideratã una din victoriile editurii în lupta ei cu cenzura, directorul Marin Preda a propus volumul la Premiul „Uniunii Scriitorilor” pentru debut. A fost urmãrit si obstructionat de fosta Securitate, mai ales la venirea în Capitalã: 1975 (fond d, dosar nr. 11.190, vol.18, f.131/132). Participant direct la evenimentele din decembrie 1989, refuzã certificatul de revolutionar, chiar arestat din stradã, retinut la Militia Capitalei si supus barbariei tortionare a elementelor securiste (cf. romanul „CARLA în DECEMBRIE”, Ed. „Cetatea Literarã”, 2002). Sotia a acceptat oferirea titlului de cetãtean de onoare al comunei Zorleni, cu lacrimi în ochi, multumind în numele jurnalistului si scriitorului Ion Murgeanu, pe care „l-am simtit acum, prezent aici”, dupã cum a spus Elena Murgeanu.
Nicolae Vicol, „rapsod militar”
Militar, teolog, doctor în sociologie si interpret de muzicã popularã. „Rapsod militar”, cum îl numeau revistele MapN. Nicolae Vicol s-a nãscut în 1952, în satul Zorleni – Vaslui, lângã Bârlad. Ca orice copil, a cântat pe scenele satului natal si la scoalã. Dar legãtura sa cu muzica, asa cum glumeste deseori, s-a creat la vârsta de cinci ani, când a dat primul concert prin… casã. Drumurile l-au purtat la Sibiu, la scoala de maistri militari, apoi a poposit în Prahova. Aici cunoaste si succesul artistic. O vreme s-a retras din ostãsie, unde revine, dar ca civil si cadru militar în rezervã, la Cercul Militar Ploiesti, pe care-l conduce din 2006. Dupã 1990 urmeazã cursurile Facultãtii de Teologie, iar în 2005 obtine titlul de doctor în Sociologie culturalã. Primarul comunei Zorleni, Paula Hultoanã, a precizat cã Nicolae Vicol nu lipseste de la nici o sãrbãtoare de Paste si de Crãciun, pe care le petrece în satul natal, la pãrinti, împreunã cu familia sa, sotia si cei doi fii ai lor. Nicolae Vicol cântã si în strana Bisericii din Zorleni, împreunã cu preotul satului Valentin Sin, care a fost si el prezent la ceremonia înmânãrii titlului de cetãtean de onoare, lui Nicolae Vicol. Ca un omagiu adus lui Ion Murgeanu, Nicolae Vicol a cântat douã strofe din poeziile acestuia, spre marea bucurie a celor prezenti.
Ziua Satului, sãrbãtoarea gospodarilor!
Ieri, la Zorleni a avut loc „Ziua Comunei-Sãrbãtoarea Toamnei”, care a debutat cu sfintirea Centrului Socio – Cultural din comunã, proaspãt înfiintat. Dupã ceremonia de sfintire, a avut loc premierea gospodarilor comunei. Nu mai putin de 120 de gospodari, care si-au îngrijit gospodãria si locul unde se aflã ea (strada, grãdina, ulita) înfrumusetând comuna, au primit premii. Primii cinci, în ordinea aleasã de o comisie, au primit câte o roabã cu flori, iar restul de 115 gospodari au fost premiati cu câte o sapã si o mãturã, noi noute, pentru a-si continua cu zel înfrumusetarea gospodãriei. N-au fost uitate nici gospodinele, care au fost si ele premiate pentru contributia avutã la buna desfãsurare a sãrbãtorii satului, fiecare contribuind cu ceea ce a putut: plãcinte, prãjituri, cozonaci, fructe, mâncare. Pe scena din Zorleni au urcat asearã multi artisti, printre care si Nicolae Vicol, proaspãtul cetãtean de onoare al comunei, finalul apartinând lui Radu Ile.