ALERTÃ Autoritatea Nationalã Sanitarã Veterinarã a notificat Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii Animalelor cu privire la izbucnirea unui focar de boalã Newcastle în România, în judetul Vaslui. Peste 100 de pãsãri din comuna Bãcani au murit. Virusul se transmite la om, în cazuri exceptionale, dar numai în ferme, unde este puternic, având în vedere numãrul mare de pãsãri si provoacã conjuctivite si simptome asemãnãtoare cu gripa. DSVSA Vaslui a luat mãsurile necesare pentru eradicarea virusului, dar din pãcate, dacã pãsãrile nu sunt vaccinate împotriva acestui periculos virus, sunt sase mici ca acestea sã scape.
Începând cu 20 septembrie, în localitatea Suseni de pe raza comunei Bãcani, din judetul Vaslui, mai multe pãsãri din gospodãria unui cetãtean au început sã moarã, testele de laborator efectuate confirmând, în data de 10 octombrie, prezenta virusului Newcastle, denumitã si pseudogripa aviarã. Potrivit datelor trimise de ANSVSA Organizatiei Mondiale a Sãnãtãtii Animalelor (OIE), pânã la data de 13 octombrie, când s-a fãcut informarea, au decedat 106 pãsãri de curte. Gospodãria afectatã de virus avea 26 de gãini si 80 de pui crescuti pe afarã. Nu se cunoaste încã sursa de contaminare. Ultimul focar cu virusul Newcastle a apãrut în România în iulie anul acesta. “Noi am fost solicitati când omului din Suseni i-au murit ultimele trei pãsãri. Le-am luat si analizat la Laboratorul de Sãnãtate Veterinarã si s-a confirmat virusul Newcastle sau pseudo peste aviarã. Sã ne întelegem, doar pãsãrile din acea curte au murit, pentru cã proprietarul n-a vrut sã-si vaccineze pãsãrile împotriva acestui virus. Pãsãrile vaccinate nu se îmbolnãvesc. Aici trebuia sanctionat medicul de liberã practicã de Circumscriptie veterinarã, dar el nu este vinovat atât timp cât proprietarul a refuzat sã îsi vaccineze pãsãrile. Am dezinfectat locul respectiv, proprietarul a fost anuntat cã 21 de zile nu poate aduce acolo nicio pasãre. Focarul, din punctul nostru de vedere, este eradicat acum”, a spus Traian Petcu, directorul DSVSA Vaslui.
Boala se transmite la om, dar nu este periculoasã!
“Boala Newcastle este o boalã contagioasã care afecteazã atât specii domestice, cât si sãlbatice de pãsãri. Virusul care o produce este transmisibil la om, producând conjunctivite si simptome asemãnãtoare cu gripa. Majoritatea pãsãrilor de curte si/sau de crescãtorie, specii domestice, cât si sãlbatice, pot fi afectate de aceastã boalã alimentatã în principal de conditii precare de igienã si nerespectarea mãsurilor de profilaxie generalã (vaccinare – n.r.). În general însã boala nu se transmite la om decât în conditii de fermã, unde fiind multe pãsãri, virusul este mai puternic. În cazul de la Suseni nu se pune o asemenea problemã”, a mai spus Traian Petcu.
Virusul Newcastle diferã de gripa aviarã, desi sub aspect clinic bolile se aseamãnã, fiind cauzatã de un alt virus. Riscul cel mai mare de rãspândire îl reprezintã pãsãrile migratoare, care sunt purtãtoare ale virusului. Aceastã boalã a fost semnalatã în Indonezia, în anul 1927, iar în Europa a apãrut în orasul britanic Newcastle, de unde provine si numele de astãzi al bolii. În România a fost semnalatã, prima datã, în 1942 si se pare cã a fost introdusã de trupele germane, odatã cu alimentele de pe front.