Autoritãtile locale si judetene se pot gândi la alegeri anticipate la Osesti, dupã ce primarul Grigore Lefter a pierdut primãria, urmare a unei condamnãri definitive date de cãtre Curtea de Apel Iasi. Instanta si-a spus ultimul cuvânt în dosarul în care primarul comunei Osesti a fost judecat pentru fapte de coruptie. Magistratii au decis condamnarea edilului la un an de închisoare cu suspendarea pedepsei, pe un termen de încercare de patru ani, dar si interzicerea unor drepturi. Alãturi de acesta, în acelasi dosar, au mai fost trimisi în judecatã Vasile Furcoi si Maria Damian. În cazul acestora, Curtea de Apel a decis condamnarea la 6 luni de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pentru un termen de încercare de 2 ani si 6 luni. Lefter a fost trimis în judecatã de cãtre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi dupã ce a fost acuzat de nereguli în cazul unui proiect finantat cu bani europeni, pentru modernizarea drumului din satul Buda. La începutul cercetãrii penale, Lefter a respins orice acuzatie si a declarat cã el s-a ocupat doar de obtinerea finantãrii, modernizarea drumului fiind în sarcina managerului de proiect si a dirigintelui de santier. Pentru edilul comunei Osesti sabia a trecut pe lângã, dacã tinem cont cã acesta mai avea o condamnare la un an de închisoare cu suspendarea pedepsei pe o perioadã de încercare de 2 ani. În acest dosar, primarul a fost condamnat pentru conflict de interese dupã ce si-a angajat fiul pe post de consilier personal. Spre norocul lui, termenul de încercare a expirat luna trecutã.
Loviturã durã pentru Grigore Lefter, primarul comunei Osesti, dupã ce a primit o condamnare definitivã într-un dosar de coruptie instrumentat de procurorii DNA Iasi. Dupã ce a câstigat alegerile din varã, edilul va fi nevoit sã renunte la fotoliul de primar. Si asta pentru cã, în afarã de condamnarea de un an de închisoare cu suspendarea aplicãrii pedepsei pe un termen de încercare de patru ani, lui Lefter i-au fost interzise anumite drepturi printre care si dreptul de a ocupa o functie ce implicã exercitiul autoritãtii de stat. Sentinta a fost publicatã pe site-ul Curtii de Apel Iasi vineri si, dacã este cazul, Lefter a spus cã va renunta la functie. „Va trebui sã studiez decizia instantei si apoi mã voi supune legilor statului”, a spus edilul. Pe lângã aceastã condamnare, primarul de la Osesti mai mare o condamnare, tot de un an cu suspendare, pentru conflict de interese. Asta dupã ce si-a angajat fiul drept consilier personal, plãtit din bani publici. Procurorii de la Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Iasi, care au instrumentat dosarul primarului din Osesti, au considerat cã: „Lefter Grigore se face vinovat de sãvârsirea infractiunii de conflict de interese retinându-se cã, în calitate de primar al comunei Osesti, jud. Vaslui, în mod direct, a întocmit Dispozitia nr. 4/ 01.02.2011, prin care îl numea pe fiul sãu în calitate de consilier personal, cu un salariu de 1140 lei/ lunã si a semnat cu acesta, în calitate de reprezentant al Primãriei, contractul de muncã nr. 2/ 01.02.2011. În acest dosar, Lefter a primit o condamnare de un an de închisoare cu suspendarea pedepsei pe un termen de încercare de doi ani. Spre norocul lui, termenul de încercare a expirat la începutul lunii septembrie. Altfel, acum am fi discutat despre un edil condamnat la un an de închisoare cu executare. Alãturi de acesta, în acelasi dosar, au mai fost condamnati Vasile Furcoi si Maria Damian, ambii la câte 6 luni de închisoare cu suspendare si 2 ani si 6 luni, termen de încercare.
Acuzatiile aduse primarului Grigore Lefter
Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, „Pentru a se ascunde faptul cã, la data prevãzutã, constructorul nu a finalizat lucrãrile, iar beneficiarul nu le-a receptionat, procesul verbal de receptie la terminarea lucrãrilor a fost falsificat, fiindu-i modificatã data, continutul si numãrul de înregistrare, iar apoi a fost prezentat, în copie, de cãtre inculpatul Lefter Grigore, reprezentantilor autoritãtii de implementare si celor ai autoritãtii contractante, pentru justificarea avansului primit, a transei intermediare si a transei finale, astfel încât sã se evite rezilierea contractului. În acelasi scop, inculpatul Lefter Grigore a prezentat si raportul final al proiectului, care continea mentiunea, necorespunzãtoare adevãrului, privind finalizarea si receptionarea lucrãrilor în perioada de implementare a contractului. Concret, cei trei inculpati au decis, la propunerea inculpatei Damian Maria, sã modifice procesul verbal de receptie la terminarea lucrãrilor datat 23.07.2010, astfel încât, din cuprinsul acestuia, sã reiasã cã receptia avusese loc înainte de expirarea perioadei de implementare a proiectului, pentru a se evita pierderea finantãrii. Urmând indicatiile scrise ale inculpatei Damian Maria, inculpatul Furcoi Vasile a procedat la aplicarea de pastã corectoare de culoare albã pe exemplarul reprezentând o copie la indigo a procesului verbal de receptie la terminarea lucrãrilor, acoperind mentiunile pe care dorea sã le înlãture si efectuând, în locul acestora, mentiunile care creau aparenta receptionãrii lucrãrilor în ziua de 14 decembrie 2009. De asemenea, inculpatii Lefter Grigore si Furcoi Vasile au întocmit Raportul final privind derularea proiectului în cuprinsul cãruia au atestat, în mod nereal, faptul cã lucrãrile de modernizare a drumului au fost finalizate în data de 07.12.2009. Procesul verbal de receptie si Raportul final falsificate au fost depuse, în copie, de cãtre inculpatul Lefter Grigore, la Secretariatul General al Guvernului României, anexate ultimei cereri de platã, datatã 9 august 2010. Proiectul fiind astfel, aparent, implementat în termenul prevãzut de contract, nu s-a hotãrât rezilierea contractului si au fost astfel justificate sumele de bani plãtite cu titlu de avans si plata intermediarã, sume care, în cazul rezilierii contractului, din cauza omisiunii beneficiarului de a implementa în termenul stabilit proiectul, ar fi trebuit restituite”, se aratã în rechizitoriul întocmit de procurori.