spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Misiune imposibilã: Guvernul Ciolos are de verificat 160 de proiecte ale primãriilor din Vaslui, într-un timp foarte scurt! (foto)

- Advertisement -

NEMULTUMIRI… Nu existã primar în judetul Vaslui care sã nu aibã proiecte blocate la finantare, în acest moment. Multe primãrii au lucrãri de alimentare cu apã, care s-au oprit aproape de final, pentru cã nu au mai fost bani. La fel, sunt zeci de primari care au proiecte de 1 milion de euro, pentru reabilitare drumuri de interes local, dar care nu au primit niciun cent de la Bucuresti, în acest an. Situatia s-ar putea schimba din acest punct de vedere, dacã Guvernul se tine de cuvânt si ajutã primãriile din zona marginalizatã Vaslui-Iasi sã acceseze mai usor fondurile europene. Cam asta a fost tema discutiilor de ieri, dintre primarii din judetul Vaslui cu consilierul de stat Ionel Dancã, cel care se ocupã de implementarea unui memorandum dedicat unor zone cu mari probleme sociale si economice din România, cum este si judetul Vaslui. Memorandumul este un proiect pilot în cadrul cãruia, alãturi de alte douã zone defavorizate din România, administratiile locale din Vaslui vor avea prioritate la obtinerea fondurilor europene si guvernamentale. Cel putin, cam asta ar trebui sã se întâmple, desi multi primari au plecat de la întâlnirea cu consilierul de stat spunând simplu: “Nu se va face nimic, discutãm discutii”.

Aproape 40 de primari de comune au venit, ieri, la întâlnirea cu consilierul de stat Ionel Dancã, pentru a întelege mai bine ce doreste sã facã Guvernul prin “memorandumul privind dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene si bugetul national pentru îmbunãtãtirea situatiei sociale si economice a locuitorilor din zonele pilot de interventie Valea Jiului, zona Rosia Montanã – Muntii Apuseni si comunitãtile marginalizate din Moldova (Vaslui-Iasi)”, titulatura exactã a acestui proiect extrem de interesant. Conform datelor centralizate la Consiliul Judetean, cele 72 de comune, orase si municipii din judetul Vaslui cuprinse în anexã la memorandum au în derulare peste 160 de proiecte, care fie s-au început si s-au blocat din lipsã de fonduri, fie sunt aprobate pentru finantare si nu s-au gãsit fonduri la Bucuresti. Toate aceste proiecte ar trebui verificate de un birou teritorial special al Guvernului, care urmeazã sã verifice toate aceste dosare, desi personalul este insuficient. Acelasi birou teritorial ar urma sã ajute administratiile locale sã acceseze fonduri europene pe diverse zone de interes, însã nimeni nu stie încã dacã primarii din Vaslui se vor mobiliza pentru a accesa aceste proiecte.

Mihaela Chircu, director CJ Vaslui: “Parcã se verificã procesul electoral, atât de multe hârtii ne cer”. Dancã: “Parcã ne luptãm cu balaurul cu 7 capete”

De multi ani, sunt discutii interminabile legate de cofinantarea proiectelor sau de angajarea de cãtre primãrii a unor firme de consultantã, pentru cã lipsa banilor a fãcut ca multe localitãti sã nu acceseze proiecte. Cu toate acestea, Dancã spune cã s-au identificat sume importante la Autoritãtile de Management pe diverse proiecte si mãsuri, iar banii pe care-i au la dispozitie aceste autoritãti pot fi folositi tocmai în acest scop, pentru primãriile nevoiase din judetul Vaslui. “În judetul dumneavoastrã, mai toate primãriile au accesat proiecte prin Programul National de Dezvoltare Localã. Ori, în ritmul acesta, PNDL va face implozie. Este nevoie sã gãsiti si alte mãsuri, pentru care existã finantãri europene sau guvernamentale”, a spus Dancã cãtre primarii vasluieni. Directorul Directiei Proiecte Europene din Consiliul Judetean, Mihaela Chircu, a explicat oficialului guvernamental cã autoritãtile din judet ar accesa proiecte, însã se lovesc de faptul cã sunt prea stufoase ghidurile de aplicare, ba chiar apar si tâmpenii. “Se cer atât de multe documente de la primãrii sau de la Consiliul Judetean, de zici cã se verificã procesul electoral. De ce? Pentru cã, atunci când accesãm un proiect, trebuie sã depunem documentele de la Biroul Electoral judetean privind alegerea presedintelui, a consilierilor judeteni, a primarilor, iar dacã un consilier nu apare în listã trebuie sã purtãm corespondente nesfârsite cu partidele. Acesta este adevãrul! Suntem blocati de aceastã birocratie excesivã”, a spus Chircu. “Ne punem, toate institutiile, cenusã în cap, mereu se gãseste în interiorul ministerelor câte un functionar mai zelos, care mai adaugã o virgulã sau cere o hârtie în plus, de teama controalelor, a Curtii de Conturi, cine stie. Toate eforturile noastre de simplificare a procedurilor de accesare a proiectelor se lovesc de astfel de functionari. Parcã ne luptãm cu balaurul cu sapte capete: tai unul si mai rãsar sase”, a explicat Dancã.

Tensiuni între administratorul public al judetului si omul lui Ciolos

Invitat sã spunã câteva rânduri, Valeriu Caragatã, administratorul public al judetului – nu a fost la sedinta de ieri niciun alt reprezentant al conducerii CJ Vaslui! – a atacat, cumva, prezenta consilierului de stat în judet. “Îmi dã impresia, prin ce se face acum, cã noi construim de sus în jos, ceea ce este o aberatie. Nu avem o alocare bugetarã continuã, consistentã, primarii nostri nu-si pot face un plan de investitii, iatã cã mai nou nu mai sunt fonduri nici pe PNDL. Este bunã strategia prezentatã aici, însã problemele reale din administratie provin de la faptul cã nu sunt bani în administratia localã. Îti vine sã plângi când vezi primarii din judetul Vaslui cã spun cã nu au bani”, a spus Caragatã, care a lansat ideea înfiintãrii unui Fond Regional sau National de Dezvoltare, la care primarii care au nevoie de cofinantãri sã acceseze fonduri, atunci când au nevoie. Simtindu-se “atins” de remarcile administratorului public al judetului, Dancã a contraatacat: “Dacã nu vã convine acest proiect, nu putem face bine cu forta. Acest proiect pe care vi-l propun astãzi este pentru binele comunitãtii, nu pentru cancelaria primului-ministru. Vom vedea dacã existã disponibilitate. Dacã deranjãm cu proiectul acesta, ne cerem scuze”. Cumva, incidentul s-a terminat în notã protocolarã, desi cei din conducerea Consiliului Judetean, de la PSD, bãnuiesc o notã politicã care ar sta în spatele acestui memorandum, din partea liberalilor.

Cum este vãzut judetul Vaslui în documentele oficiale. Suntem codasi la toate capitolele!

“Regiunea Nord-Est se confruntã cu probleme deosebite în ceea ce priveste somajul, care prezintã accente grave în special în zonele cu o slabã diversificare industrialã (judetele Botosani si Vaslui, zonele monoindustriale). În regiune, în anul 2015, numãrul mediu al salariatilor era de 513.631, în scãdere cu 9% fatã de 2006. Cei mai multi salariati sunt în judetul Iasi (140.571), urmat de Bacãu cu 101.439, la polul opus situându-se judetele Vaslui cu doar 51.076 de salariati si Botosani cu 49.731 salariati. Analizând structura numãrului mediu de salariati pe activitãti ale economiei nationale se observã procentul foarte redus de persoane salariate în domeniul agricol (agriculturã, silviculturã si pescuit), de numai 3,33% la nivel regional. Mai mult, în judetele Botosani si Vaslui, cu un profil preponderent agricol, ponderea este de numai 2,94%, respectiv 4,8%. Corelând acest aspect cu observatiile desprinse la analiza structurii populatiei ocupate (41% din total populatie este ocupatã în agriculturã) avem o confirmare a ipotezei cã, în prezent, în mediul rural se practicã o agriculturã de subzistentã – practic avem de a face cu o formã de somaj deghizat. Un alt punct deficitar pentru populatia si economia localã este reprezentat de nivelul educatiei. O parte însemnatã din populatia adultã nu a efectuat niciun an de scoalã, mai ales în zonele foarte sãrace. În judetul Vaslui, în anul 2011, procentul din populatia tãrii în vârstã de cel putin 10 ani fãrã nicio clasã absolvitã era de 3,8%, iar în Botosani de 3,6%, fatã de 2,8 % care este media nationalã” – date din memorandumul prezentat, ieri, de cãtre consilierul de stat Ionel Dancã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.