spot_img
19.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Ministrul Agriculturii, Bogos cu fermele sale urat mirositoare si hotelul de 5 stele (foto)

- Advertisement -

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a vizitat ieri judetul Vaslui, gazdã fiindu-i Fãnel Bogos, patronul societãtii Vanbet. A fost o datorie mai veche pe care membrul guvernului Ciolos a trebuit sã i-o plãteascã omului de afaceri. Irimescu trebuia sã viziteze judetul Vaslui si în luna aprilie a acestui an, însã atunci planurile i-au fost date peste cap de DNA, care l-a trimis pe Bogos în judecatã, pentru o spagã datã directoarei DSVSA Bacãu. Dupã ce apele s-au mai linistit iar Bogos a scãpat de acuzatiile Directiei Anticoruptie, ministrul si-a fãcut totusi un drum prin Vaslui. Acesta a vizitat ferma de gãini ouãtoare de la Muntenii de Jos, de unde în ultimele sãptãmâni s-a abãtut o putoare de nesuportat asupra municipiului Vaslui, dar si abatorul de pãsãri din localitatea Strâmtura-Mitoc. Vizita oficialilor de la Bucuresti era sã-i coste foarte mult pe organizatori, dacã judetul nostru n-ar fi fost, într-adevãr, sãrac. Pe surse am aflat cã una dintre conditiile puse de staff-ul oaspetilor a fost ca ministrul sã fie cazat la un hotel de cinci stele. “Am rãmas perplecsi. Nu sunt hoteluri asa de lux în multe orase mari din tarã, iar domnia sa se astepta sã gãseascã unul la Vaslui”, ne-au declarat cei din anturajul patronului Vanbet. Fãnel Bogos a profitat de vizita ministrului si a intermediat o întâlnire a acestuia cu mai multi fermieri din judetul nostru. Întâlnirea a avut loc la restaurantul din Banca al omului de afaceri, iar printre subiectele dezbãtute s-a numãrat seceta din acest an, subventiile la animale, dar si directia în care se îndreaptã agricultura româneascã.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale, s-a aflat ieri, pret de câteva ore, în vizitã prin judetul nostru. Cel care i-a fãcut invitatia si care a jucat rolul de gazdã a fost patronul societãtii Vanbet, Fãnel Bogos. Omul de afaceri a mai încercat si în luna aprilie sã-l aducã pe Irimescu în vizitã la fermele sale, însã atunci planurile i-au fost date peste cap de DNA, dupã ce procurorii l-au trimis în judecatã pentru dare de mitã. Nedorind sã-si asocieze numele cu un posibil infractor, ministrul Irimescu a refuzat atunci sã onoreze invitatia. A fãcut-o ieri, la sapte luni dupã acel episod. Prima oprire a oficialului guvernului Ciolos a avut loc, în jurul orei 15:00, la ferma de gãini ouãtoare de la Muntenii de Jos. Aici, ministrul a fost întâmpinat cu pâine si sare chiar de patronul societãtii. Si dacã sãptãmânile trecute, pe acolo putea a dejectii de pasãre de nu puteai sta în picioare, ieri totul era “fresh”. Dincolo de asigurãrile date de mai-marii fermei cã s-a fãcut curãtenie, cã mirosul a dispãrut definitiv, nu aveai cum sã nu citesti pe fetele lor multumirile adresate Celui de Sus, care în ultimele zile a dat un frig si ploi de au alungat toatã acea putoare insuportabilã. Norocul lor!

“Noi suntem primii la violuri pentru cã încã mai putem. Bucurestenii, fiind prea tehnologizati, nu mai pot”

Dupã ceremonia de primire, Irimescu a trecut direct la inspectarea halelor cu gãini. Autorizatã sanitar în 2014, ferma de gãini ouãtoare din Muntenii de Jos este una dintre cele mai moderne ferme din tarã. Aici totul merge pe roate, la propriu. Pãsãrile primesc mâncarea pe benzi rulante, iar ouãle sunt transportate cãtre locul de depozitare, tot printr-un sistem automatizat, cum rar mai vezi prin tarã. “Înainte sã ne viziteze, ministrul mi-a spus cã judetul Vaslui e prea putin tehnologizat. Am vrut sã-i demonstrez cã lucrurile nu stau chiar asa. Pe de altã parte, lipsa asta de tehnologie are si aspectele ei pozitive. Un preot din Vaslui m-a întrebat într-o zi dacã stiu de ce judetul Vaslui e primul din tarã ca numãr de violuri. N-am stiut ce sã-i rãspund. Tot el mi-a zis cã vasluienii violeazã pentru cã încã mai pot, încã mai au putere. Bucurestenii, dacã sunt acaparati de atâta tehnologie, nu mai pot. Deci iatã cã e bunã si lipsa asta de tehnologie la ceva” a declarat Fãnel Bogos.

Ministrul a cerut sã stea la un hotel de cinci stele

Înainte sã ajungã la Vaslui, ministrul a avut o singurã rugãminte: sã fie cazat peste noapte la un hotel de cinci stele. Ghinion! Ce n-a stiut el e cã în judetul nostru nu existã locuri de cazare atât de luxoase. Cei care s-au ocupat de buna organizare a vizitei sale au rãmas mascã când i-au auzit doleantele. “Am rãmas perplecsi. Nu sunt hoteluri asa de lux în multe orase mari din tarã, iar domnia sa se astepta sã gãseascã unul la Vaslui. I-am explicat cã nu are nicio sansã sã se cazeze la un astfel de hotel la noi în judet si a înteles”, ne-au spus cei din conducerea Vanbet.

“Exportãm calitate si importãm produse reziduale”

Dupã vizita de la ferma de gãini ouãtoare de la Muntenii de Jos, ministrul Achim Irimescu a fost dus de patronul Vanbet la abatorul de pãsãri din localitatea Strâmtura-Mitoc. Aici, oficialul guvernului Ciolos a putut urmãri întreg procesul de abatorizare, de la sacrificarea puilor pânã la ambalarea lor. De la Strâmtura delegatia a plecat la Banca, unde ministrul a avut o întâlnire cu mai multi fermieri din judetul Vaslui. “Una dintre problemele care le ridicã sectorul cãrnii de pasãre este cea referitoare la preturile cu care produsele din Uniunea Europeanã vin pe piata româneascã. Dacã ne uitãm la balanta import-export, vedem cã România îsi poate asigura auto-consumul din productia internã de carne. Dar fiind parte a Uniunii Europene, trebuie sã si exportãm. Foarte interesant e cã ce exportãm, ca valoare, este mult mai mare decât ce importãm. Asta înseamnã cã pe piatã avem produse reziduale, la preturi mici, care prind la populatia cu venituri mici. Producãtorii români pierd în acest sens. O altã problemã o reprezintã faptul cã la nivel european nu existã subventie pentru sectorul cãrnii de pasãre. Aceastã solutie pe care noi am gãsit-o, cu bunã-starea animalã, permite producãtorilor nostri sã investeascã în tehnologii moderne si sã asigure standarde de calitate mai ridicate decât media europeanã. La ou, pe o piatã europeanã în care Polonia, de exemplu, nu a reusit sã-si modernizeze custile pentru gãinile ouãtoare, ne trezim cu ouã de acolo la 26 de bani bucata, în timp ce oul românesc costã 32 de bani. Este o mare problemã. Trebuie sã ne asigurãm cã aceste produse care intrã pe piata româneascã respectã cerintele europene”, a declarat, la finalul întâlnirii, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.