spot_img
19.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

“De Sântãmãria Mare s-a stârnit mobilizare”. 100 ani de la intrarea României în Primul Rãzboi Mondial

- Advertisement -

“Patriotismul nu este numai iubirea pãmântului în care te-ai nãscut, ci mai ales iubirea trecutului fãrã de care nu existã iubire de tarã”. (Mihai Eminescu)

Cartea, care prezintã acest incitant titlu, apartine profesorului Dan Ravaru – publicist, folclorist si etnograf, cel care se trage dintr-un neam cu o îndelungatã descendentã în timp (peste 300 ani), iubitor de carte si de frumos. Un neam pãtruns de un spirit patriotic autentic. Cartea este o primã parte a unei lucrãri omagiale, dedicatã sãrbãtoririi a 100 ani de la Unirea din 1 Decembrie 1918, cel mai strãlucit eveniment din istoria milenarã a României, dupã cum afirmã autorul. Profesorul Dan Ravaru a publicat cu sprijinul permanent al sotiei sale, doamna Cleopatra Ravaru, articole referitoare la evenimentele militare si sociale care au contribuit la impunerea fortei militare a neamului nostru si implicit la realizarea Marii Uniri. Marcarea evenimentelor a fost si va fi completatã, dupã caz, de texte folclorice ilustrative pentru perceperea acestora în mentalul popular.

Lucrarea la care facem referire este compusã dintr-un “Argument” si douãsprezece capitole. Interesant este faptul cã fãrã a fi nominalizatã o bibliografie, din cuprinsul cãrtii constatãm cã autorul are la baza scrierilor o documentare serioasã, cuprinzând lucrãrile: “Istoria rãzboiului pentru întregirea României”, “Bucovina, pãmânt românesc” de Ioan Cãpreanu, “Omagiu eroilor judetului Vaslui”, avându-i ca autori pe Constantin Chiper, Nicolaie Mihai, Mircea Fitcae, “anul 1918. Ora astralã a neamului românesc” de ….. Moraru si Ion Negrei, “Simboluile nationale ale Republicii Moldove”, apãrutã la Chisinãu în 2010 si scrisã de un colectiv de autori de nivel academic, coordonat de Silviu Andries-Tabac.

Cititorul va gãsi în cuprinsul celor 88 de pagini, cât are lucrarea, sase texte folclorice, urmãtoarele portrete (în ordinea aparitiei lor în carte) într-o graficã foarte bunã: Stefan cel Mare, Ciprian Porumbescu, Pantelmon Halippa, Alexandru Ioan Cuza, Mihai Viteazul, Avram Iancu, Regele Ferdinand I, Regina Maria, Petre P. Carp, Nicu Filipescu, Ion I. C. Brãtianu, Octavian Goga, Maresalul Alexandru Avramescu, Maresalul Constantin Prezan, Andrei Muresan si patru tablouri intitulate: “Rosior”, “Rosiori 1916”, “Infanteristi, 1916” si “Ofiteri, 1916”.

Apreciem în mod deosebit grija autorului pentru evidentierea eroilor judetului Vaslui – zonã reprezentativã pentru Podisul Central Moldovenesc, eroi ai Primului Rãzboi Mondial. Astfel, în capitolul al XI-lea sunt mentionati un maresal (Constantin Prezan), 13 generatii, patru colonei, un maior, sase locotenenti, patru sublocotenenti si un caporal.

Capitolul al XII-lea, intitulat “Imnul national – istorie si actualitate”, ar putea fi introdus în programa scolarã, în mod treptat, începând cu clasa a IV-a si finalizat cu clasa a VIII-ea, cu adãugiri adiacente, adecvate si autentice. Scopul pe care profesorul Dan Ravaru si l-a propus, si anume: popularizarea si dorinta de a contribui la reînvierea spiritului patriotic, atât de blamat de <<europenii>> nostri, prin exemplul celor care au fãurit Unirea de la 1918 (Argument, pagina 6), sunt convins cã poate fi atins, în primul rând, cu ajutorul cadrelor didactice. Consider absolut necesar continutul lucrãrii de fatã si a celor ce urmeazã sã aparã. Sunt în carte exemple care ne fac sã fim mândri cã suntem români.

Îl felicitãm pe profesorul Dan Ravaru pentru osândia pe care a depus-o si o va depune în continuare (e omul care se tine de promisiuni), ca istoria adevãratã sã poposeascã, asa cum îsi doreste, “în fiecare casã în fiecare familie” si mai ales în inime noastre.

Aparitia de datã recentã a cãrtii lui Dan Ravaru, “Aspecte ale artei populare din judetul Vaslui”, vine sã confirme încã o datã cã domnia sa, atunci când respirã, scrie. Multã putere de muncã, domnule profesor!

profesor Dumitru V. Apostolache

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.