spot_img
19.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Inflaţia se adânceşte din nou în teritoriul negativ. Himeră pentru buzunarele românilor

- Advertisement -

Rata anuală a inflaţiei a coborât la minus 0,6% în luna septembrie a acestui an faţă de luna similară din anul trecut, de la minus 0,2% în august, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică. Inflaţia negativă rămâne însă o himeră pentru români: scăderile de preţuri nu se văd cu adevărat, nivelul cheltuielilor lunare rămânând neschimbat.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, urcase în august la -0,2%, de la -0,8% în iulie şi dădea semne că s-ar putea întoarce în teritoriul pozitiv.

Dacă luna trecută părea că efectul scăderilor de taxe de la începutul acestui începe să dispară, tendinţele de deflaţie au revenit în prima lună din toamnă.

Comparativ cu luna august a acestui an, preţurile de consum au scăzut cu 0,11%, pe fondul ieftinirii mărfurilor alimentare cu 0,58% şi a serviciilor cu 0,01%. Pe de altă parte, mărfurile nealimentare s-au scumpit în perioada menţionată cu 0,21%.

Analiştii se aşteptau la întoarcerea trendului inflației, după datele din ultimele luni. Analiza se baza pe faptul că ponderea mărfurilor și serviciilor care se scumpesc este mai mare decât cele care au prețuri mai mici. De altfel, pentru populație inflația negativă este mai mult o himeră dat fiind faptul că nivelul cheltuielilor lunare nu a scăzut în ciuda reducerilor de taxe din ultimii doi ani.

În septembrie, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu septembrie 2015, este de 40,6%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 50,4%, în timp ce mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 9%.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/inflatia-anuala-se-adanceste-din-nou-in-teritoriul-negativ_1991116.html#ixzz4MlkOubRs
Follow us: @realitatea on Twitter

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.