spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

JURNAL DE FESTIVAL. Ziua 6 – Marele Florin Piersic, de vorbã cu vasluienii; premiantii Salonului de literaturã satirico-umoristicã

- Advertisement -

FESTIVAL… Marele actor Florin Piersic a oferit vasluienilor un recital de zile mari. Invitat în cadrul Festivalului “Constantin Tãnase”, acesta le-a povestit o sumedenie de întâmplãri hazlii din viata sa, le-a cântat, le-a recitat poezii si a sustinut momente de o adevãratã mãiestrie actoriceascã. “O întâlnire de dragoste prin care se confeseazã spectatorilor”, asa cum îi place artistului sã numeascã spectacolul interpretat: “Pur si simplu”. De asemenea, acesta a povestit vasluienilor cum l-a cunoscut pe Auricã Tãnase, fiul marelui actor Constantin Tãnase.

“Ajung cu niste filmãri la Soci (n.r. oras din Rusia). Mã duc la un restaurant, o clãdire cum n-am vãzut în viata mea. Closetul era mai mare decât aceastã clãdire. Am întrebat unde pot sã stropesc si eu trandafirii. Mi-a rãspuns: <<acolo>>. M-am dus si, vã rog sã mã iertati, dar în momentul în care am ajuns era un domn în partea stângã. Fãcea pipi. Am dat sã fac si eu. Deodatã, îmi zice: <<ce faceti, dom’ Piersic?>>. Eu, cu mâna pe socotealã, el, la fel, cu mâna pe socotealã. Ce sã-i spun? <<Stiti cine sunt eu?>>. Cine? <<Eu sunt Auricã Tãnase, fiul lui Constantin Tãnase>>. Dupã ce ne-am fãcut treburile, ne-am dat mâna, cu aceeasi mânã, nu ne-am mai spãlat pe mâini. Vã rog sã retineti: eu sunt Piersic(ul) care l-a întâlnit pe Auricã Tãnase”, a povestit artistul.

“Florin Piersic a fost cumintel”

“L-am cunoscut si pe Valentin Silvestru. Vorbeam azi cu directorul Casei de Culturã, domnul Bordeianu, cã vreau sã-i trimit un articol pe care Valentin Silvestru l-a scris despre mine, dupã ce am apãrut într-o dramatizare a romanului “Idiotul” a lui Dostoievski”, a mai adãugat acesta. “Florin Piersic a fost cumintel. Înainte de spectacol, oamenii si-au adus de acasã haine de schimb, hranã rece, si-au luat rãmas bun de la bãtrâni, s-au gândit cã atunci când ajung acasã copiii vor fi mari si, de nevoie plecati în Spania, dar dupã douã ore i-a lãsat pe vasluieni sã meargã acasã. În prima zi de festival, Mihai Mãlaimare a venit cu trupa si a fãcut niste spectacole extraordinare pe esplanadã. M-am trezit la ora 02:30, m-am uitat pe geam si am vãzut cã cei care se ocupau de curãtenia orasului nu au avut ce sã adune. Si gânditi-vã cã în centrul Vasluiul au fost 600 de persoane. Asa cã cei care spun cã Vasluiul este cel mai sãrac judet din Europa si cã emblema lui e imaginea acelei femei cu copilul în brate, descult si care cade cu el, se însalã. Nu e asa. Aici sunt oameni înstãriti intelectual, sunt cadre didactice extraordinare, sunt copii dornici sã vadã si sã audã. Trebuie sã se înceteze în mass-media si în folclorul pãcãtos de a mai trasforma judetul Vaslui în altceva decât ceea ce este”, a spus scriitorul Cornel Udrea.

Premiantii Salonului de literaturã satirico-umoristicã

Un alt moment important din cadrul Festivalului “Constantin Tãnase” a fost Salonul de literaturã satirico-umoristicã. În competitie s-au înscris 121 lucrãri, 58 la sectiunea manuscris (epigrame, poezii umoristice, prozã umoristicã) si 63 la sectiunea carte umoristicã, apãrutã în perioada 2014-2016. Premiul I, la sectiunea manuscris, a plecat la Galati, la Ion Moraru, premiul II – Vasile Vajoga, iar premiul III – Gheorghe Brunici. De cealaltã parte, premiul I pentru cea mai bunã carte umoristicã a revenit scriitorului Stefan Sasa, premiul II – Florin Rotaru, iar premiul III – Mihai Batog Bujenitã. “Este o mobilizare totalã în organizarea evenimentului. Aceastã întelegere pe care o gãsim de regulã la Consiliul Judetean, la Primãria Vaslui, la autoritãtile locale dovedeste faptul cã apropierea de culturã, apropierea de lucrurile frumoase este apanajul oamenilor inteligenti sau a oamenilor care înteleg nevoile culturale ale judetului Vaslui. Multumesc tuturor celor care au contribuit la reusita acestui festival, colegilor mei bibliotecari, care s-au strãduit în organizarea Salonului de literaturã satirico-umoristicã, îi felicit pe cei de la Centrul Judetean pentru Promovarea si Conservarea Culturii Traditionale, pe cei de la Muzeul Judetean si, nu în ultimul timp, pe voluntari, care si-au rãpit din frumoasele dupã-amiezi de toamnã pentru a fi alãturi de festival”, a spus directorul Bibliotecii Judetene “Nicolae Milescu Spãtarul” Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.