ASTEPTARE… Elevii vasluieni care studiazã în altã localitate decât cea de domiciliu nu se bucurã, cel putin deocamdatã, de transport gratuit. Aceastã situatie este valabilã pentru aproximativ 130.000 de tineri din toatã tara. În data de 27 august, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetãrii Stiintifice a pus în dezbatere publicã proiectul Ordonantei de Urgentã privitoare la decontarea integralã a navetei, asumându-si adoptarea acestuia pânã pe 12 septembrie, datã la care elevii au început cursurile noului an scolar, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În consecintã, asociatii de elevi si sindicalisti din Educatie cer demiterea functionarilor si demnitarilor care au tergiversat adoptarea, actiunea lor având drept consecintã cresterea abandonului scolar.
“Prin pasivitatea în formã continuatã si lipsa de interes de care dã dovadã, Guvernul României îi prejudiciazã zilnic pe cei peste 130.000 de elevi navetisti. Continuând politica guvernãrilor anterioare, Cabinetul condus de premierul Dacian Ciolos încurajeazã pãrãsirea timpurie a scolii, refuzând sã adopte mãsuri în sensul sprijinirii elevilor care studiazã în altã localitate decât cea de domiciliu si încãlcând cu bunã stiintã Constitutia României. Având în vedere promisiunile neonorate si atitudinea sfidãtoare la adresa elevilor navetisti din România, Consiliul National al Elevilor, Asociatia Elevilor din Constanta, Asociatia Elevilor din Bacãu, Uniunea Liceenilor Maghiari, Consiliul Tineretului din România, Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, Federatia Sindicatelor Libere din Învãtãmânt si Federatia Nationalã a Asociatiilor de Pãrinti – Învãtãmânt Preuniversitar solicitã adoptarea în cel mai scurt timp a Ordonantei de Urgentã privind decontarea integralã a navetei si demiterea functionarilor si demnitarilor care se fac vinovati de întârzierea produsã”, se aratã în comunicatul de presã al Consiliului National al Elevilor, precum si al altor asociatii ale elevilor si sindicalistilor din Educatie.
Scoala, un lux pentru o parte din vasluieni
Desi în judetul Vaslui, în ultimii ani abandonul scolar nu a crescut, din contrã, a scãzut (dacã în 2012 procentul era de 2,46%, la sfârsitul anului 2015, a ajuns la 1,42%), realitatea este cã, în continuare, cei mai multi dintre elevii care renuntã la studii în Vaslui sunt din familii sãrace. Acestea nu îsi permit “luxul” de a-si trimite copiii la scoalã, de aceea preferã sã îi tinã acasã pentru a-i ajuta în gospodãrie. La nivel national, potrivit statisticilor, dupã plafonarea decontãrii navetei elevilor care studiazã în altã localitate decât cea de domiciliu, în august 2013, peste 35.000 de elevi au abandonat scoala, din cauza lipsei banilor pentru a ajunge la cursuri. În anul 2013, înainte de momentul în care decontarea navetei a fost plafonatã, în tara noastrã exista un numãr de 198.941 de copii navetisti, într-un singur an numãrul acestora scãzând la 163.873.