spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Fermentarea mustului a mai produs douã victime!

- Advertisement -

PERICOLUL DIN BECI Doi bãtrâni, sot si sotie, de 70 de ani, din satul Trestiana, comuna Grivita, s-au intoxicat, ieri dimineatã, în beciul gospodãriei cu dioxid de carbon, rezultat în urma fermentãrii mustului. Cei doi au fost scosi la timp de vecini, care au anuntat imediat ambulanta. Au fost transportati la spitalul din Bârlad si investigati.

E vremea tulburelului si, în multe beciuri, mustul fierbe în butoaie. Desi se stie cã existã pericolul intoxicãrii cu dioxidul de carbon degajat în timpul procesului de fermentare, tragediile nu întârzie sã aparã. Asa s-a întâmplat în urmã cu douã zile la Husi, în localitatea Avrãmesti, dar si ieri dimineatã, în localitatea Trestiana, comuna Grivita. Doi soti, Vasile si Lica Popa, de peste 70 de ani, au fost la un pas sã moarã intoxicati cu dioxid de carbon. Oamenii si-au cules via si au pus vinul la fermentat în cãzi de lemn, în beciul casei. Asa fac de ani de zile, dar anul acesta erau sã moarã din cauza unei neglijente: au închis usa la beci de frica hotilor, peste noapte. Si ceea ce era de asteptat, s-a întâmplat. Nea Vasile Popa a coborât, ieri dimineatã, în beci ca sã vadã cada cu vin, dar, din cauza gazului degajat la fierberea mustului, bãtrânului i s-a fãcut rãu si a cãzut în beci. Sotia sa, Lica Popa, s-a dus sã vadã de ce nu mai vine omul ei în casã si când l-a vãzut, a coborât si ea în beci ca sã-l salveze, având aceeasi soartã ca a sotului: a cãzut seceratã. Norocul lor au fost niste vecini care au venit la ei, au gãsit beciul deschis si i-au vãzut acolo, cãzuti, i-au scos afarã repede si oamenii si-au mai revenit. A fost chematã o ambulantã de la Bârlad, care le-a acordat primul ajutor si i-a transportat la spitalul din localitate. Aici au fost consultati si investigati, medicul de gardã de la CPU constatând cã bãtrânii Vasile si Lica Popa se simt bine, n-au urmãri grave dupã intoxicare. Norocul lor cã au fost gãsiti repede de vecini! Li s-a recomandat sã repete analizele peste câteva zile, pentru a se asigura cã totul a revenit la normal si au fost trimisi acasã.

Pentru a nu se numãra printre victime, pompierii le recomandã tuturor vasluienilor care fac vin sã îsi ia unele mãsuri înainte de a intra în locul unde are loc procesul de fermentare. În primul rând, încãperea în care sunt depozitate recipientele cu must, fie cã este magazie sau beci, trebuie sã fie ventilatã. Dacã spatiul respectiv nu este prevãzut cu aerisire, pentru a verifica dacã în acea încãpere s-a acumulat dioxid de carbon, se poate face o verificare prin cea mai simplã metodã, respectiv sã se intre în încãpere cu o lumânare aprinsã, iar dacã aceasta se stinge, sã iasã imediat, deoarece dioxidul de carbon nu întretine arderea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.