spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

JURNAL DE FESTIVAL. Ziua 2 – Teatru, “Râs în grup”, nemultumiri si câteva clarificãri

- Advertisement -

UMOR… Cea de-a doua zi a Festivalului “Constantin Tãnase” a continuat linia începutã ieri: îmbinarea sinuoasã dintre teatru si grafica umoristicã. Printre simeze si reprize de râs, vasluienii prezenti, ieri, la Expozitia personalã de graficã satiricã realizatã de Costel Pãtrãscan, de la Biblioteca Judeteanã “Nicolae Milescu Spãtarul”, au avut parte si de o scurtã lectie de moralitate si bun-simt. Acestora li s-a explicat de ce la aceastã editie nu a mai fost invitat caricaturistul Stefan Popa Popas, cel care în urmã cu doi ani de zile a criticat calitatea lucrãrilor cuprinse în Salonul International de Caricaturã, precum si alte aspecte ce tineau de organizarea întregului eveniment.

“Se fãcea ieri (n.r. duminicã, 2 octombrie), în cadrul evenimentului organizat la muzeu, o aluzie la faptul cã nu este prezent Stefan Popa Popas în festivalul vasluian si, din acest motiv, calitatea este stirbitã. Vreau sã vã reamintesc cã în decursul anilor, Stefan Popa Popas a fost prezent mereu la Vaslui. De fiecare datã când a venit, a tinut cu preaplinul domniei sale sã jigneascã absolut pe toatã lumea. Nu spun cã nu este valoros, ci cã este un om care deseneazã mult mai repede decât gândeste. Cred cã atitudinea aceasta fatã de organizatori, atitudinea pe are o are oriunde merge, nu este beneficã pentru mediul cultural în care este invitat. Din acest motiv, am considerat cã la Vaslui participã cei mai buni caricaturisti, care, pe lângã condeiul foarte ascutit, dispun si de o dozã extraordinarã de bun-simt”, a precizat directorul bibliotecii judetene, Gelu Bichinet, în începutul expozitiei de caricaturã. “Peste tot pe unde a fost Stefan Popa Popas, a fost primit cu multã apreciere si mult drag. Cu toate acestea, peste tot a spurcat. A maculat prin cuvintele sale eforturile oamenilor. Dacã cineva se gândeste cã un asemenea festival costã putin, se însalã. Dacã nu erau cei de la Primãria Vaslui si de la Consiliul Judetean, festivalul ar fi fost un eveniment oarecare”, a adãugat scriitorul Cornel Udrea.

Scriitorul Cornel Udrea, incident neplãcut în Vaslui

Dincolo de aceste observatii, acesta ne-a povestit si o întâmplare neplãcutã pe care a fost nevoit sã o trãiascã. “Ieri (n.r. octombrie), conform întelegerii, m-am dus la un cotidian din Vaslui, ca sã începem munca asa cum am fãcut-o de atâtea ori. Deisgur, cu suplimentul de festival, care ar fi trebuit sã aparã în mijlocul ziarului, pentru vasluieni, pentru invitati si pentru toatã tara. M-a întâmpinat un domn important, dodolot, si mi-am dat seama cã este si va fi toatã viata o mofetã. Mi-a spus cã nu stie nimic si cã de altfel nu-l intereseazã aceastã chestiune. Puseul sãu goebbelsian m-a lãsat cu usa deschisã ca un frigider. Am plecat de acolo, dar vã mãrturisesc cã stãruie un gust amar pentru cã toatã suflarea a pus umãrul la acest eveniment, iar aceastã persoanã, care ne-a spus cã nu-l intereseazã cultura, ne trateazã cu sictir. Trebuie sã se înceteze în mass-media si în folclorul pãcãtos de a mai trasforma judetul Vaslui în altceva decât ceea ce este. Aici sunt oameni înstãriti intelectual, aici sunt copii dornici sã vadã si sã audã. Asearã erau 600 de oameni în fata Casei de Culturã, n-am auzit niciun fluierat, nicio manifestare alãturatã zoologicã. A fost un moment exceptional, care a augmentat pozitiv prezentatia regizatã de actorul Mãlaimare. În salã era plin, biletele s-au vândut în primele trei zile. Acesta este Vasluiul si nu cel pe care încearcã unii sã-l maculeze”, a mai spus scriitorul Cornel Udrea, punând astfel punctul pe “i”.

Râs în grup, alãturi de Costel Pãtrãscan

Trecând peste toate aceste clarificãri si întâmplarea mai putin plãcutã, ieri a fost ziua în care s-a râs mult. Si s-a râs în grup, alãturi de Costel Pãtrãscan si video proiectia de caricaturã comentatã a acestuia. “Personajele colorate si jucãuse ale lui Costel Pãtrãscan sunt preponderent extrase din cotidianul românesc. O lume de variate tipologii din care artistul a ales diverse figuri reprezentative pentru a contura insolitul tragic-comic al existentei pe plaiurile mioritice. Pentru a demasca trivialitatea, ca astfel sã descoperim societatea în toatã veridicitatea ei, Costel Pãtrãscan, recunoscut drept cel mai bun caricaturist de presã, realizeazã o satirã de presã bine ancoratã în actualitate. Fiind un artist inconfundabil, este si un scriitor care cerceteazã realitatea mai multor universuri ale unor eroi comuni, cãutând mai ales efectele”, a descris criticul de artã, Maria Bilasevschi, caricaturile artistului. “Costel Pãtrãscan e un om care vine dintr-un oras cultural, multietnic. A trãit o viatã între armeni, tãtari, lipoveni, acolo unde Terente si-a trãit veacul, Panait Istrati a vãzut lumina zilei sI, nu în ultimul rând, Fãnus Neagu a încercat de-a lungul timpului sã scoatã zona în evidentã. Este un prieten al Vasluiului si un dusman a tot ce înseamnã rãu, urât, murdar, misogin, deplasat în societatea româneascã. Vreau sã facem un exercitiu de admiratie pentru acest om aparte, dar si pentru lucrãrile sale. Vã rog sã observati cam ce înseamnã linia si punctul în caricatura lui Costel Pãtrãscan, sã încercati sã vedeti ce înseamnã simplitate si mesaj extraordinar de direct si în acelasi timp sã vedeti cum o lucrare fãrã o încãrcãturã exageratã poate transmite un mesaj foarte clar”, a spus directorul bibliotecii judetene, Gelu Bichinet, despre artist. “Costel Pãtrãscan nu face altceva decât sã zâmbeascã cu acid sulfuric. Are grijã ca politicienii sã nu doarmã bine si toate aceste caricaturi se vor constitui peste câtiva ani adunate într-o carte, va fi cronica timpului pe care îl trãim acum. Este bine cã ne grãbim sã facem evenimente de o asemenea anvergurã, pentru cã nu peste multã vreme, copiii nepotilor nostri nu vor mai sti ce e aceea o bibliotecã, ce e aceea o carte sau o librãrie. Înainte de cel de-Al Doilea Rãzboi Mondial, existau 111 librãrii sãtesti, astãzi, anual, dispar sate si comune”, a spus scriitorul Cornel Udrea.

Dan Puric, spectacol de pantomimã la Casa de Culturã

Seara celei de-a doua zi de festival a fost dedicatã teatrului. La ora 17:30, la Sala Studio, s-a jucat prima piesã de teatru din cadrul acestei editii: “Menajeria de sticlã”, sustinutã de trupa de teatru independent POINT, în regia Alexandrei Penciuc. Au urmat apoi alte douã spectacole de teatru, ambele la Casa de Culturã “Constantin Tãnase”: “Închis pentru inventar” a Companiei “Passe-Partout Dan Puric” si “Vis”, scenariul si regia semnate de actorul Dan Puric. Astãzi va fi ziua în va fi pus în valoare talentul vasluienilor la actorie. De la ora 17:30, Sorin Poamã si elevii vasluieni din cadrul proiectului “Scrie despre tine” vor explica “Ce înseamnã statului de <<femeie>> în Vaslui si în general?”, iar de la ora 19:00, Vlad Gãlãtianu îi asteaptã pe vasluieni la un spectacol de improvizatie.

Stampila Festivalului “Constantin Tãnase”, pe toatã corespondenta din tarã si din strãinãtate

Posta Românã si Federatia Filatelicã Românã s-a alãturat demersului de promovare a marelui actor Constantin Tãnase, precum si a festivalului care îi poartã numele si au emis o stampilã cu imaginea acestuia, dând astfel sfarã în tarã cã artistul n-a murit. “Posta Românã si Federatia Filatelicã Românã si-au fãcut prezenta si au marcat cea de-a XXIX-a editia a Festivalului <<Constantin Tãnase>> prin emiterea unei stampile omagiale, care a fost aplicatã pe toatã corespondenta prezentatã pentru România si strãinãtate, în data de 02.10.2016. Astfel, scrisorile prezentate la Oficiul Postal Vaslui 1 au dus vestea cea bunã în întreaga lume, cã marele vasluian Constantin Tãnase este nemuritor”, anuntã reprezentantii Oficiului Judeteanã de Postã Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.