spot_img
19.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Boierii Vasluiului, uniti doar la chermeze (foto)

- Advertisement -

EVENIMENT MONDEN…Festivalul vânãtorilor si pescarilor vasluieni, a IV-a editie, anul 2016, a avut loc sâmbãtã, 1 octombrie, în poligonul de la Paiu, acolo unde s-au adunat peste 1.000 de oameni. Atractia zilei a fost concursul de artã culinarã, bucãtarii întrecându-se în a pregãti cele mai delicioase bucate, toate din carne de vânat. Ca de fiecare datã, nu oricine a avut acces la Festival, doar organizatorii, prietenii acestora si spuma judetului având sansa de a se bucura de eveniment. În ceea ce îi priveste pe vasluienii fãrã „pile”, acestia s-au lins pe bot de festival, chiar dacã unii ar fi fost gata sã plãteascã pentru a se bucura alãturi de „privilegiati”. Parlamentari, primari, directori, politicieni, afaceristi, atâtea minti luminate s-au adunat în acelasi loc…sã petreacã. Le sugerãm ca, mãcar din când în când, sã se întâlneascã toti pentru a munci în interesul cetãtenilor din Vaslui, sã gãseascã solutii la problemele cu care se confruntã judetul, clasat ultimul în Europa, asta în timp ce mintile luminate se unesc doar la chermeze. Faptul cã au avut acces doar unele persoane a trezit interesul cititorilor Vremea Nouã. Dacã unii s-au arãtat nemultumiti de aspect, alti internauti, care au fost prezenti la sindrofie, au simtit nevoia sã arunce cu jigniri pe site-ul cotidianului. Acestia au tinut sã precizeze cã petrecerea a fost exclusiv pentru vânãtori si prietenii acestora si cã „cersetorii”, „cei care primesc ajutor social”, „spãrgãtorii de seminte” si „pulimea cu foame în gât” oricum nu ar fi avut ce cãuta acolo. Cerem, pe aceastã cale, sã ne fie iertat faptul cã am îndrãznit sã sugerãm cã plebea, adicã peste 40.000 de locuitori ai Vasluiului, ar merita sã se amestece cu spuma si floarea judetului.


„Astãzi (sâmbãtã, 1 octombrie, n.r.) are loc, în renumita pãdure Paiu de lângã municipiul Vaslui, Festivalul vânãtorilor si pescarilor vasluieni, a IV-a editie, anul 2016. Avem invitate aici un numãr de 23 de grupe de vânãtori din tot cuprinsul judetului Vaslui. De asemenea, avem un concurs de arte culinare, respectiv un concurs de preparate din vânat si peste. Se stie cã cei mai buni bucãtari sunt bãrbatii, iar dintre bãrbati, cei mai buni bucãtari sunt vânãtorii. Ei stiu cel mai bine sã pregãteascã, sã prepare si sã facã cele mai gustoase preparate din vânat si din peste. Pe lângã carnea specificã de vânat, ei stiu sã mai adauge o serie de mirodenii, o serie de specialitãti care dau finete si rafinament tuturor produselor pe care le pregãtesc si pe care toti cei prezenti la acest festival, vorbim de peste 1000 de persoane, le vor savura si se vor bucura de acest festin culinar. Se vor acorda premii, se vor acorda diplome, se vor acorda cupe, în functie de ce va stabili juriul, privind calitatea produselor pregãtite de cãtre acesti mari si iscusiti bucãtari care sunt numai vânãtori. Este a IV-a editie, sunt prezenti, depun din ce în ce mai mult interes, se întrec între ei, se comportã din ce în ce mai ingenios si mai frumos, fapt pentru care noi le multumim, le multumim tuturor celor care ne-au sprijinit. Juriul este desemnat tot din specialisti, deci din membri vânãtori, cu experientã, cu traditie. Urmeazã sã ne aducã fisele si vom face clasamentul ca sã putem acorda aceste cupe, aceste premii pe care le asteaptã cu totii”, a declarat despre eveniment Vasile Negru, directorul Asociatiei Judetene a Vânãtorilor si Pescarilor Sportivi Vaslui, unul dintre organizatorii festivalului. Atmosfera a fost pentru cei prezenti voioasã, la fel ca vremea, toatã lumea s-a simtit bine, gratie artistilor de muzicã popularã care au urcat pe scenã, dar mai ales a bucãtarilor care au gãtit cele mai gustoase bucate.

Ce a pregãtit Asociatia de la Ivãnesti

„Vreau sã vã zic cã este o întâlnire a celor pasionati de vânãtoare, a celor care simt si trãiesc si stiu ce înseamnã vânãtoarea în adevãratul sens al cuvântului. Fiecare grupã din fondurile de vânãtoare s-a pregãtit, vreau sã vã zic cã este o competitie între grupele de vânãtoare, fiecare încercãm sã aducem participantilor la acest festival cele mai gustoase preparate culinare din carne de vânat si nu numai. Este un moment deosebit pentru a ne întâlni, atât vânãtorii, cât si ceilalti, pentru a le arãta si vizitatorilor ce înseamnã vânãtoarea si ce înseamnã preparatele culinare din carne de vânat. Grupa de la Ivãnesti a pregãtit printre altele platouri vânãtoresti, crochete de mistret si cãprioarã, pastramã de cãprioarã, pastramã de mistret, sarmale cu carne de mistret si cãprioarã, fasole cu afumãturã de mistret, salatã de boeuf cu carne de mistret si, nu în ultimul rând, niste murãturi adevãrate de la Ivãnesti”, a declarat Vasile Novac, primarul de la Ivãnesti.

Cine a intrat la festival

A IV-a editie a Festivalului Vânãtorilor de la Vaslui a fost, din nefericire, o nouã ocazie de segrerare a vasluienilor, a muritorilor de rând de spuma judetului. Primarii comunelor vasluiene, parlamentari si alti politicieni, din toate partidele, directori din institutiile vasluiene, oameni de afaceri, cu totii s-au întâlnit sã se cinsteascã cu un pahar de vin si sã guste din cele mai delicioase bucate, toate preparate din vânat. Bineînteles, sindrofia, care a cuprins si un spectacol de muzicã popularã, a fost tinutã departe de ochii curiosilor care trãiesc de pe o zi pe alta, cãci s-a putut intra doar pe bazã de invitatie/bilete contracost, care au fost vândute prietenilor vânãtorilor. Evenimentul a fost atât de slab popularizat printre vasluieni, încât cei care nu sunt rude cu nababii locali, cu oamenii de vazã ai judetui sau cu organizatorii nici mãcar nu au auzit de existenta acestuia, desi nu este la prima editie. Oricum, dacã nu aveai pile, nu puteai intra. Cu toate acestea, la ora prânzului, poligonul a devenit neîncãpãtor. La standurile asociatiilor de vânãtori, mistretii si cãprioarele la protap sfârâiau, sãrmãlutele dãdeau în clocot, la fel si fasolea cu cârnati, vinul si berea curgeau din belsug, iar cei care hotãrãsc soarta vasluienilor, însotiti de neamuri si prieteni, erau numai un zâmbet. Petrecerea câmpeneascã a fost, într-adevãr, una reusitã, mai ales pentru cei care sunt adeptii bâlciului. Organizatorii s-au gândit la toate detaliile, iar bucãtarii si-au fãcut treaba exemplar, drept dovadã, la numai câteva ore de la debutul oficial al Festivalului, bucatele erau pe terminate. Din pãcate, a avut prioritate doar o anumitã categorie de vasluieni, fapt care demonstreazã încã o datã cã dacã nu faci parte din „nomenclaturã”, nu prea ai acces pe nicãieri.

La petrecere sunt uniti, la muncã, Dumnezeu cu mila!

Parlamentari, primari, directori, politicieni, indiferent de culoarea politicã, afaceristi, atâtea minti luminate s-au adunat în acelasi loc…sã petreacã. Se pare cã la distractii nu este adus nimeni cu arcanul. Le sugerãm ca, mãcar din când în când, sã arate acelasi interes si când vine vorba de muncã, sã se întâlneascã pentru a lucra în interesul cetãtenilor din Vaslui, sã gãseascã solutii la problemele cu care se confruntã judetul, clasat ultimul în Europa, asta în timp ce mintile luminate din judet chefuiesc la chermeze.

Internautii s-au revoltat

Subiectul a trezit interesul cititorilor Vremea Nouã, care au lãsat zeci de comentarii, unele în apãrarea organizatorilor, altele împotriva acestora. Din pãcate, mesajul a fost receptionat gresit de unii internauti care au fost prezenti la sindrofie, si care au simtit nevoia sã arunce cu noroi pe site-ul cotidianului. Acestia au tinut sã precizeze cã petrecerea a fost exclusiv pentru vânãtori si prietenii acestora si cã „cersetorii”, „cei care primesc ajutor social”, „spãrgãtorii de seminte” si „pu..mea cu foame în gât” oricum nu ar fi avut ce cãuta la aceastã manifestare, iar celor care nu le convine, ar trebui sã îsi organizeze propriul festival. Halal gândire, iar replicile sunt pe mãsurã! Pe aceastã cale, cerem sã ne fie iertat faptul cã am îndrãznit sã sugerãm cã plebea ar merita sã se amestece cu spuma si floarea judetului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.