spot_img
26.8 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Rãsturnare de situatie în cazul accidentului de la Cismeaua Moldovencei

- Advertisement -

DECIZIE… Cel mai urât accident care s-a produs la Vaslui, în 2014, la Cismeaua Moldovencei, când un bãrbat de 50 de ani si-a pierdut viata într-un mod groaznic, are parte si în instante de un final neasteptat cu rãsturnãri de situatii, despãgubiri record, dar si cu o noutate. Mortul are, atentie, o treime de vinã. Acum doi ani, accidentul oripila pe toatã lumea. O bucatã din calota capului victimea zãcea pe carosabil, dupã ce capul i-a fost strivit cu portiera în timp ce masina se rãsucea peste sosea. Nimeni nu-si explica cum victima, care se afla pe scaunul din spate, a ajuns în zona soferului si, dupã ce si-a pierdut o parte din cap, a ajuns înapoi. Dupã ce dosarul a parcurs toate etapele în instantã, s-a ajuns si la verdictul final. Dacã initial mortul avea 60% din vinã (concluzia judecãtorilor vasluieni), iar soferul doar 40%, judecãtorii de la Iasi, de la Curtea de Apel, au rãsturnat situatia. Mortului i s-a redus contributia la accident de la 60%, la 30%, restul de vinã apartinând soferului de 19 ani. Daunele morale si materiale au fost pe mãsurã. Cuantumul lor a fost de aproape 250.000 de lei, iar împãrteala una pe mãsurã. Au primit banii, copiii victimei, pãrintii acestuia si chiar si un frate. Cine va plãti acesti bani? Asiguratorul, Carpatica Asig, care nu credem cã o va face, fiindcã tocmai a falimentat, în iunie 2016.

Rãsturnare spectaculoasã de situatie în cazul accidentului produs în vara anului 2014 în apropiere de Cismeaua Moldovencei. Dupã ce Judecãtoria Vaslui l-a condamnat pe Marius Morosanu, tânãrul de 19 ani, aflat la volan, la 11 luni de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei, a venit rândul magistratilor ieseni sã-si spunã cuvântul în dosar. Astfel, vineri, instanta a decis majorarea pedepsei cu închisoarea aplicatã tânãrului aflat la volan la 1 ani si patru luni de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani. Tinând cont de faptul cã, în momentul producerii accidentului, s-a vehiculat ideea cã cel aflat pe scaunul din dreapta ar fi tras frâna de mânã în momentul în care masina a început sã derapeze pe asfalt, magistratii au considerat cã si acesta poartã o parte din vina a ceea ce a urmat. Astfel, a fost stabilitã culpa comunã în proportie de 70% pentru Morosanu si 30% pentru Petru Baciu. Initial, Judecãtoria Vaslui a avut o cu totul altã viziune despre culpa comuna. 60% a fost vina mortului, iar soferul doar 40%. Asa, probabil, se explicã de ce s-a majorat si pedeapsa lui Morosanu la Curtea de Apel Iasi. Deoarece, cu o culpã de 40% de vinovãtie în producerea accidentului a luat, la Judecãtoria Vaslui, 11 luni, iar la instanta superioarã i s-a aplicat un spor, cam cu cât i-a crescut si partea de vinã. În latura civilã, instanta ieseanã a majorat si daunele morale. Astfel, cel vinovat de producerea accidentului va avea de plãtit 3.914 lei daune materiale, iar daunele morale se împart astfel: 60.000 de lei primesc copiii victimei, Denisa si Sidor Petru, la fel cum a stabilit si Judecãtoiria Vaslui, pãrintii celui decedat, care avea 50 de ani, câte 10.000 de euro fiecare, si un frate, Ioan Baciu, doar 4000 de euro. În cazul ultimelor trei, sumele au crescut considerabil, de 2,5 ori. Iatã, asadar, o altã premierã în cazul împãrtirii daunelor morale, în care toatã familia mortului, de la pãrinti, frati si copii, primeste bani drept despãgubiri. Tot instanta a stabilit cã acesti bani, inclusiv cheltuielile de judecatã, vor fi dati prin asigurator, Carpatica Asig, care din iunie 2016 a intrat în faliment. Asa cã cei despãgubiti vor mai avea de asteptat mult si bine pânã vor vedea banii.

Filmul accidentul care în 2014 a îngrozit Vasluiul

Accidentul din luna iulie 2014, de la Cismeaua Moldovencii, în urma cãruia Petru Baciu de 50 de ani a murit, îl va marca pe viatã pe tânãrul de la volan. Marius Morosanu tocmai luase examenul de Bacalaureat cu media 8,05 si se pregãtea de admiterea la facultate. „Moro”, cum îi spuneau colegii de clasã, de la Liceul Teoretic „Emil Racovitã”, nu era nici pe departe un împãtimit al volanului, ci, pur si simplu, si-a luat permisul pentru a-si ajuta tatãl la treburi. Familia acestuia avea atunci o micã afacere la Brodoc. Tatãl lui are un tractor si presta servicii pe la diversi agricultori. Marius tocmai pleca la Vaslui pentru a aduce niste piese de schimb la tractor. A plecat cu nasul sãu si un vecin, Petricã Baciu, care l-a rugat sã-l ia pânã la Vaslui. Pentru acesta avea sã fie ceasul rãu. Nu a mai ajuns niciodatã la destinatie. A murit în conditii cumplite. O parte din cap i-a rãmas pe sosea, dupã ce a fost aruncat prin masinã precum un zar. De fapt, capul acestuia, în momentul în care masina a zburat din cioatã tocmai pe partea cealaltã a drumului, a fost prins în portiera care s-a deschis si l-a zbrobit. Din impact, corpul i-a fost împins înapoi pe bancheta din spate. Asa se explicã de ce geamul din spate era plin de sânge, de parcã ar fi avut loc o executie. Desi nu avea vitezã foarte mare, dinamica accidentului a fost una misterioasã. Pasagerii din fatã nu au pãtit nimic, pe când cel care se afla pe bancheta din spate a murit în conditii cumplite. Desi Marius Morosanu a cãzut din punct de vedere psihic si nu a vorbit cu nimeni, acesta i-a mãrturisit unui prieten cã nu întelege cum de s-a produs accidentul si cã nu-si aminteste sã fi cãlcat frâna. Iatã ce spunea acesta, atunci, unui prieten: „La un moment dat, am vrut sã opresc fiindcã mi s-a pãrut cã ceva e în neregulã la masinã. Am vãzut un taxi în spate si m-am gândit sã nu-l jenez. Asa cã, am accelerat din nou. Abia intrase în treapta a patra. Aveam în jur de 80 de km/h când masina a început sã joace pe sosea. Atunci, cel din scaunul din dreapta mi-a zis cã mã ajutã sã redresez masina. Nu stiu sigur, dar cred cã a tras frâna de mânã”. Cert este cã, dupã analiza urmelor de frânare fãcute dupã accident, pare ca totul sã aibã logicã. Petru Baciu a avut ghinion. Voia sã ajungã neapãrat în Vaslui si a ales momentul fatal. Urcat în masina condusã de un tânãr fãrã experientã, în loc sã ajungã la destinatie, a ajuns la cimitir.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.