REVENIRE Dupã ani de absentã din mijlocul publicului local, bârlãdeanul Nelu Grãdeanu, un pictor renumit pe plan national si international, a revenit cu o expozitie personalã, vernisatã, ieri, la Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad. Expozitia s-a intitulat “Noblete si culoare” si a fost prezentatã de criticul de artã si scritorul Grigore Ilisei.
Zeci de bârlãdeni, prieteni de ai pictorului Nelu Grãdeanu, precum si iubitori ai artelor frumoase, s-au bucurat ieri de prezenta la Bârlad, la Muzeul “Vasile Pârvan”, a pictorului bârlãdean Nelu Grãdeanu. De sapte ani acesta n-a mai expus în Bârlad, de doi ani fiind plecat în Germania, unde s-a si stabilit. Nelu Grãdeanu a dorit sã le arate si bârlãdenilor cu ce se ocupã acum în tara unde a plecat si cum a devenit el din pictor iconograf recunosct pe plan international si national, la un alt gen de picturã. S-a apropiat mai mult de pânzã si sevalet, lãsând icoanele deoparte. “A venit si ne-a propus o expozitie frumoasã, plinã de culoare, cu teme diferite: portretul, florile dragi lui, trandafirii. Existã o lucrare pe care o va dona muzeului nostru, pentru pubicul bârlãdean si îi multumim”, a spus Mircea Mamalaucã, organizatorul expozitiei personale a lui Nelu Grãdeanu. La rândul sãu, pictorul bârlãdean a fost miscat si emotionat de revederea cu publicul sãu de altã datã. “Esenta venirii mele aici a fost reîntâlnirea cu iubitii mei bârlãdeni. Mã bucur nespus si de prezenta domnului Grigore Ilisei si multumesc muzeului bârlãdean cã mi-a gãzduit expozitia. În Germania eu la acest gen de picturi lucrez si cred cã am succes”, a spus Nelu Grãdeanu. Tablourile acestuia vor rãmâne la Muzeul “Vasile Pârvan” aproape o lunã de zile, putând fi vizionatã de cine doreste. Urmãtoarea expozitie la Bârlad va fi peste doi ani, a anuntat pictorul bârlãdean.
Nelu Grãdeanu se prezintã:
Pe pagina tablouri-de vis.ro, Nelu Grãdeanu se prezintã celor care vor sã-l cunoascã. “M-am nãscut la 16 aprilie 1969 în Bârlad, judetul Vaslui. Am absolvit Colegiul <<Ghe. Rosca Codreanu>> din Bârlad. Mai multi ani am urmat pictura bisericeascã în cadrul Scolii de Picturã Monumentalã de pe lângã Patriarhia Românã, cu profesorii Vasile Caraman si Gheorghe Rãducanu. Sunt licentiat al Facultãtii de Psihologie, Bucuresti. Conduc Asociatia Culturalã <<Luminã din Luminã>> si sunt membru fondator al Asociatiei Olanda – România. Între anii 1999-2005 am devenit colaboratorul si pictorul acreditat al Episcopului Ioachim Mares al Husilor. În perioada 1994-2010 am organizat si deschis expozitii personale la Bârlad, Vaslui, Iasi, Suceava, Ipotesti (în casa memorialã a lui Mihai Eminescu), Roman, Bucuresti, la care au vorbit P. S. Ioachim al Husilor, Pãrintele Constantin Galeriu, Valentin Ciuca, Gh. A. M. Ciobanu, D. N. Zaharia, Gheorghe Rãducanu, Arhimandrit Mina Dobzeu. Am prezentat expozitia ICOANE, PORTRETE DE MARI DUHOVNICI ( 1997-2005) la Bucuresti, Iasi, Craiova, Focsani, Anglia, Tara Galilor, Olanda. Am pictat 20 de biserici dintre care 10 sub conducerea mea si am realizat pentru Palatul Episcopal din Husi 32 de portrete în mãrime naturalã ale fostilor episcopi ai Husilor. La un an de la trecerea în nefiintã a Pãrintelui Constantin Galeriu am pictat 21 de tablouri: GESTICA MÂINILOR PÃRINTELUI GALERIU, ÎN PREDICÃ, donate viitorului Muzeu consacrat cunoscutului cleric si umanist. Sunt membrul al Asociatiei KUNSTVEREIN COBURG E. V.- GERMANIA. Sunt primul artist iconograf care introduce pictura iconograficã pe JUG, COVATÃ si ROGOJINÃ. Tablouri ale mele se aflã în tarã si strãinãtate la Muzeul Literaturii Române Iasi, Muzeul de Artã Român, Muzeul Judetean Vaslui, Muzeul Episcopiei Husilor, precum si în colectii particulare ale poetului Adrian Pãunescu, Tudor Gheorghe, Valentin Ciucã, Fuego, Adrian Porumboiu, dr. C. Teodorescu, prof.Dr. Vasile Astãrãstoae, Ion Iliescu, Dumitru Prunariu, Episcopul Londrei, iubitori de artã din România, Anglia, Olanda, Tara Galilor, Germania, Franta, Belgia etc.”, spune Nelu Grãdeanu despre el si realizãrile sale.