MINUNE…Premierã în medicina româneascã. O echipã de medici de la “Sf. Spiridon” din Iasi a implantat o protezã de sold unui pacient bolnav de hemofilie. Bãrbatul care a beneficiat de interventia chirurgicalã se numeste Mircea Bîgu, are 46 de ani si este din comuna Perieni, judetul Vaslui. Înaintea interventiei chirurgicale, viata acestuia a fost un chin. “Am fost diagnosticat cu hemofilie de la 7 ani. De atunci viata mi s-a schimbat. Când eram mic nu puteam juca fotbal cu ceilalti copii. Dupã ce am mai crescut, am început sã merg cocosat, aveam dureri insuportabile în articulatii.” Acum, dupã operatie, vasluianul se simte un alt om. Poate sã meargã pe picioarele lui si, ce e mai important, a scãpat de scaunul cu rotile.
De la sapte ani, viata lui Mircea Bîgu, din comuna Perieni, s-a schimbat definitiv, dupã ce medicii l-au diagnosticat cu hemofilie. Avea sã afle cã boala respectivã dureazã toatã viata si se manifestã prin tulburãri de coagulare a sângelui. “Am fost diagnosticat de la 7 ani, dintr-o întâmplare. Acest diagnostic m-a determinat sã îmi limitez viata. Pe parcursul vietii mi-a fost afectat soldul stâng. Nici când eram mic nu aveam cum sã mã joc cu ceilalti copii. Nu am jucat niciodatã fotbal. A trebuit sã îmi limitez toate miscãrile, chiar si la mers si urcat. Nu îti permiti sã faci miscãri ca un om normal”, a declarat Mircea Bîgu. Ani la rând vasluianul a fãcut transfuzii de sânge, însã în ultima perioadã, boala s-a agravat. Au apãrut dureri insuportabile în articulatii, mersul i-a fost afectat, iar perspectivele scaunului cu rotile erau din ce în ce mai probabile. Avea nevoie urgentã de o protezã la sold pentru a mai putea merge, însã niciun centru universitar din tarã nu si-a asumat responsabilitatea operatiei, datã fiind boala de care suferã Mircea. A fãcut-o o echipã formatã din opt medici de la Spitalul “Sf. Spiridon” din Iasi. Implantarea unei proteze la sold unui pacient bolnav de hemofilie a fost o premierã în medicina din România. Interventia chirurgicalã a avut loc sãptãmâna trecutã, a durat aproximativ 70 de minute si a decurs foarte bine.
Cadrele medicale: “A fost o interventie chirurgicalã extrem de dificilã”
Medicul ortoped Paul Sârbu a declarat, vineri, cã acest gen de operatie este dificilã chiar si pentru pacienti fãrã hemofilie. Pentru acest caz, medicii au avut nevoie de douã luni de pregãtire. “Operatia nu a fost dificilã, ci cazul. Pacientul are hemofilie în formã severã. Orice interventie micã, fãrã a fi asiguratã cu factor de coagulare, poate fi vitalã. E o interventie dificilã si pentru persoane normale, a trebuit pregãtire de douã luni, în echipã fiind implicati si medici hematologi, anestezisti, ortopezi si kinetoterapeuti. Oricând puteau apãrea complicatii. Culmea este cã interventia a mers mai bine decât ca la un pacient normal. Trebuia sã fim atenti sã nu fie sângerãri”, a declarat dr. Paul Sârbu. Potrivit acestuia, eroii acestei operatii au fost medicii hematologi si anestezistii. “Am riscat. Este un pacient cu o formã severã de hemofilie, cu un nivel de factor de coagulare de sub unu la sutã, cu anticorpi antifactor opt prezenti si o anchilozã totalã de sold. De un an de zile studiem posibilitatea unei astfel de interventii, am fãcut chiar si cursuri. Evolutia post-operatorie a fost foarte bunã”, a declarat dr. Viola Oana Bãlãnescu, medic hematolog la spitalul “Sf. Spiridon” Iasi. Costurile tratamentului pre si post operator au fost de 300.000 de euro. Banii au fost decontati de cãtre Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate, iar proteza a fost decontatã printr-un program national.