SPECTACOL… A inceput cea de-a XXIV-a editie a Festivalului de Umor “Constantin Tãnase”. Actorii Teatrului “Masca” din Bucuresti se afla in aceste momente in Piata Civica din Valsui, acolo unde dau viatã unor statui vivante din cultura chinezã, pline de mister, tãceri si râsete totodatã.
Atentia se va muta apoi, de la ora 14:30, la Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui, acolo unde va avea loc vernisajul expozitiei „Salonul International de Caricaturã”, tema „Tehnocratia salveazã România”. Vor fi expuse hors-concours (n.r. în afara concursului) lucrãrile graficienilor Costel Pãtrãscan, Leonte Nãstase, Constantin Ciosu si Ion Barbu. Ora 17:00 îi astepatã pe vasluieni în Centrul Civic, acolo unde vor putea vedea Parada costumelor de teatru, dar si douã sectacole de statui vivante, unul de la ora 18:30, iar celãlalt de la ora 20:00. Casa de Culturã „Constantin Tãnase” va gãzdui mâine, la Sala Mare, douã spectacole: „Jocul de-a vacanta”, sustinut de actorii Teatrului „Victor Ion Popa”, si „Sunt un orb”, sustinut de actorul Horatiu Mãlãele.
„Timp de opt zile, Vasluiul îsi va recãpãta conditia de capitalã a umorului de cea mai bunã calitate, fiecare editie a Festivalului „Constantin Tãnase” renãscând în mod strãlucit umorul, indiferent de modalitatea sa de transpunere – scenicã, graficã, literarã sau interpretativã. Sã purtãm, asadar, cu totii pentru opt zile, pecetea optimismului si a bunei dispozitii si sã-l readucem, cu inimile larg deschise, pe Constantin Tãnase la el acasã, la cea de-a XXIV-a editie a Festivalului care îi este dedicat”, transmite primarul Vasile Pavãl.
Concursuri de interpretare pentru amatori si actorii profesionisti
Anul acesta vor avea loc douã concursuri de interpretare, unul pentru actorii profesionisti, iar celãlalt pentru amatori. Dacã primul se va desfãsura de-a lungul a douã zile, 5 si 6 octombrie, cel de-al doilea va avea loc în penultima zi a festivalului – 8 octombrie. Gala Laureatilor va avea loc pe 9 octombrie, la Sala Mare a Casei de Culturã „Constantin Tãnase. „Vã invitãm sã participati la tot ceea ce propun organizatorii acestei editii a Festivalului „Constantin Tãnase”. Cu entuziasmul specific tineretii, noi, reprezentantii Centrului Culturii Traditionale Vaslui, avem constiinta împãcatã cã Gala teatrelor profesioniste, a spectacolelor independente prezentate la Sala Studio, cele douã concursuri de interpretare, amatori si profesionisti, segmentul repartizat nouã în festival este rezultatul unei constructii minutioase. Comedia parcurge în prezent o etapã diferitã de ceea ce se întâmpla la primele editii, în anii ’70 – ’80, dar cred cã prezentul oferã necontenit pretextele ideale pentru sãvârsirea umorului. Vã invitãm sã rãspundeti vibratiilor dinspre scenã cu inima deschisã. Este una dintre conditiileîmplinirii noastre ca organizatori. Un gând în plus îl adresãm tinerilor vasluieni, absolventi ai institutului de profil. Dacã la actuala editie au parte de atentia cuvenitã, fiind programate spectacole atât în Sala Mare, cât si în Sala Studio, la editia urmãtoare, în 2018, sper la un afis complet cu voi: Sorin Poamã, Simona Cuciureanu, Marian Olteanu, Vlad Gãlãtianu, Denis Hanganu, Vlad Tabãrã, Ana Maria Turcu… 8 zile frumoase sã avem”, a transmis managerul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui.
119 lucrãri înscrise la „Concursul de literaturã satirico-umoristicã”
La Biblioteca Judeteanã „Nicolae Milescu Spãtarul” se va desfãsura „Concursul de literaturã satirico-umoristicã”. În competitie s-au înscris 119 lucrãri, 56 la sectiunea manuscris (epigrame, poezii umoristice, prozã umoristicã) si 63 la sectiunea carte umoristicã, apãrutã în perioada 2014-2016. „Gãsesti peste tot oameni cu umor, pantosi, hazlii, ironici, haiosi, dar scriitori de umor… Mai greu. Festivalul de Umor „Constantin Tãnase” are rolul de a consfinti valoarea unui creator sau de a reprezenta o rampã de lansare pentru cei aflati la început de drum. Si pentru cã organizatorii au înteles rolul jucat de lucrãrile tipãrite sau în manuscris, de grafica satiricã si caricaturã pentru prezent, dar si pentru viitor, mentin cu îndârjire aceste segmente ale sãrbãtorii bienale vasluiene”, spune directorul Bibliotecii Judetene „Nicolae Milescu Spãtarul”, Gelu Voicu Bichinet.
Expozitii de graficã satiricã pe toatã perioada festivalului
<<Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” va fi gazda „Salonului International de Caricaturã”. Vã invitãm sã vizitati expozitiile personale ale caricaturistilor Ion Barbu, Costel Pãtrãscan, Leonte Nãstase, Florian Doru Crihanã, Constantin Giosu, Cristian Vecerdea – Criv, Ovidiu Ambrozie Bortã – BOA, dar si sectiunea din cadrul expozitiei de bazã a muzeului dedicatã marelui actor Constantin Tãnase si scriitorului Valentin Silvestru, reprezentanti de seamã ai culturii românesti>>, este îndemnul directorului de la Muzeul Judetean „Stefan cel Mare”, Ramona Mocanu. Vasluienii care vor dori sã aibã ca amintire caricaturi sau portrete sarjã cu ei însisi, trebuie sã stie cã, pe toatã perioada festivalului, graficienii Leonte Nãstase, Cristian Vecerdea Ovidiu si Ambrozie Bortã vor efectua astfel de lucrãri în Centrul Civic din Vaslui sau, dacã vremea nu va permite, în foaierul Casei de Culturã. Expozitiile personale ale caricaturistilor vor putea fi admirate pe toatã perioada evenimentului.
Repere biografice: Constantin Tãnase, actorul care si-a jucat viata pe scenã
Constantin Tãnase a fost unul dintre cei mai valorosi si talentati artisti ai României: actor de scenã si de vodevil, precum si cupletist. S-a nãscut pe 5 iulie 1880 în Vaslui, într-o familie modestã. În 1896 a terminat gimnaziul si, în ciuda dorintei sale de a deveni actor, s-a înscris la Liceul Militar din Iasi. Însã a fost respins la proba medicalã, drept urmare a plecat în Brãila, acolo unde a frecventat o perioadã Liceul „Nicolae Bãlcescu”. În 1899 s-a înrolat voluntar în Regimentul 1 Geniu Bucuresti, iar dupã efectuarea stagiului militar s-a înscris la cursurile de Artã Dramaticã, pe care reuseste sã le termine în 1905. A început sã lucreze în teatru, iar în 1917 s-a cãsãtorit cu Virginia Niculescu. În 1919 a pus bazele trupei de teatru „Cãrãbus”, trupã cu care va participa la numeroase turnee din tarã si din strãinãtate. A intrat în atentia cenzurii prin prisma satirei la adresa birocratiei aparatului de stat, precum si la adresa soldatilor rusi. A murit în 1945 la Bucuresti. În ciuda zvonurilor potrivit cãrora ar fi fost ucis de cãtre Armata Rosie, în trecut fiind arestat si amenintat cu moartea pentru piesa „Davai ceas” (n.r. satirã la adresa obiceiului de a „rechizitiona” toate bunurile personale purtate la vedere, mai ales ceasurile), nepotul actorului a oferit opiniei publice o variantã mai plauzibilã: blocaj renal în urma unui tratament cu 20 aspirine pe zi.