Programul, organizat ad-hoc de către dascăli şi părinţi, a fost declarat ilegal de către minister. Mai mult, directori de şcoli, unde s-a organizat an de an, acum spun că aşa ceva nu s-a întâmplat în unitatea pe care o conduc
După publicarea recentă a noii metodologii impuse de Ministerul Educaţiei, cu privire la organizarea programului afterschool în şcoli, dascălii refuză să mai stea cu elevii după ore, pe banii părinţilor, iar părinţii au ajuns să fie disperaţi. Învăţătorii nu mai au voie să organizeze „afterschool” la mica înţelegere cu părinţii, şi nu mai pot primi bani pentru aceste servicii decât în cazul în care afterschool-ul funcţionează legal, conform noii metodologii. Iar foarte mulţi părinţii s-au trezit într-o situaţie dificilă fiindcă în intervalul orar 12-16 ei se află la seriviciu.
Oferta, deşi în afara legii, era convenabilă pentru mulţi părinţi şi pentru că îşi luau copilul mai târziu de la şcoală, el mâncând la prânz în clasă de la firme de catering în contract cu şcoala, dar şi pentru că îl luau acasă cu temele gata făcute, sub supravegherea unui cadru didactic. Programul a fost declarat de minister, aşa cum şi era de altfel, în afara legii.
Câştiguri lunare de 1.000 de euro
Un ordin al Ministerului Educatiei precizează clar că profesorii nu trebuie plătiţi suplimentar pentru munca de la afterschool, atâta vreme cât acesta se desfăşoară „în cadrul celor 8 ore de program”, referirea fiind la cele 4 ore de curs, plus 4 de pregătire a cursurilor. Până anul acesta, învăţătorii care organizau neoficial afterschool primeau bani fără nicio chitanţă sau alt document de la asociaţia de părinţi, sau direct în mână, la sfârşit de lună, apărând astfel semne de întrebare cu privire la legalitatea acestor bani, în condiţiile în care, în unele cazuri, erau cadre ce ajungeau şi la sume de 4.000 sau chiar 5.000 de lei pe lună.
Conform datelor oficiale de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, la nivelul municipiului Iaşi nu există nici o autorizaţie pentru programul „Şcoală după şcoală” la şcolile din oraş. „Menţionăm din start că acest program nu se numeşte afterschool, ci este vorba de programul «Şcoală după şcoală», iar în municipiul Iaşi program care să respecte metodologia nu avem. Avem însă la nivelul judeţului, există în anumite comunităţi locale unde sunt centre de zi, acolo copiii fiind sub îndrumarea cadrelor didactice care fac voluntariat. E problema fiecărei şcoli cum gestionează acest program, dar nu avem nicio şcoală care să aibă aprobarea ISJ. Programul nu a fost gândit ca o posibilitate a părinţilor de a avea unde să-şi lase copiii! La minster se lucrează însă la îmbunătăţirea prevederilor ordinului şi cu posibilitatea de remunerare a cadrele didactice care se implică în «Şcoala după şcoală»”, a declarat Constantin Ilie, inspector şcolar pe învăţământ primar în cadrul ISJ Iaşi.