Atmosferã tensionatã, ieri, la sedinta Consiliului Local Vaslui. Consilierii locali s-a ciocnit când a venit vorba de aprobarea proiectului de hotãrâre privind racordarea „Complexului Agroindustrial”, propietatea firmei SC Vanbet SRL, la Sistemul National de Transport al gazelor naturale (S. N. T.). Amânarea acestuia a încins spiritele, mai ales cã de fatã era si patronul firmei. „Amânãm ca sã ce? Sã ne încurcãm? Ce sã clarific? Nu-mi trag gaz cã vine iarna? Care sunt neclaritãtile? Statia de gaz pe care o fac e pe domeniul meu, nu este nevoie de operator de distributie de gaze în zonã. Asta cred cã o stiati! O sã iasã soarele pânã la primãvarã. Solicitarea este fãcutã de astã primãvarã. Am ajuns sã cred cã nu se doresc investitii în zonã. Eu înteleg cã trebuie sã ne încurcãm, dar nici chiar în halul acesta”, a spus, supãrat, Fãnel Bogos.
„Au apãrut câteva probleme privind datele tehnice si juridice referitoare la Statutul Societãtii Nationale de Transport Gaze Naturale, ca operator si concesionar al servicului national de transport gaze naturale, parte integratã din domeniul public al statului. Vrem sã ne edificãm privind statutul societãtii nationale transport gaze naturale ca unicã societatea autorizatã pentru exploatarea obiectivelor si stabilirea clarã operatorului sistemului de distributie gaze naturale autorizat de ANR. Pentru cã legislatia este laborioasã si lasã loc interpretãrilor, am propus amânarea acestui proiect de hotãrâre pânã la elucidarea problemelor enumerate”, a precizat consilierul Traian Cristea.
„Documente ilegale” si „intentii de a bloca un agent economic”
„Eu nu mai înteleg nimic. Suntem pusi în fata unor documente. Ni se explicã faptul cã sunt în regulã, cã sunt bune, trecem cu ele prin comisii, prin discutii, iar acum veniti si ne spuneti cã nu sunt bune. Asta ce înseamnã? Cã nu mai pot sã pun bazã pe materialele ce mi se prezintã, pentru cã sunt neconforme cu legea. Asta e concluzia la care am ajuns eu, dragi consilieri”, a spus consilierul Sorin Radu în cadrul sedintei. Replica a venit imediat din partea viceprimarului Daniel Neacsu: „nu a spus nimeni cã documentele sunt conforme cu legea. Potrivit legii, avem optiunea de a amâna un proiect de hotãrâre dacã lucrurile nu sunt în totalitate clare. Vãd cã tot insistati, care este documentul ilegal din fata dumneavoastrã?”. „Dacã veti retrage hotãrâre pe motiv cã documentele sunt neclare, în conditiile în care ele sunt la dosar de câteva luni bune, nu pot sã cred decât cã este o metodã prin care i se pune frânã unui agent economic ce îsi desfãsoarã activitate în mod legal”, a rãspuns imediat consilierul Sorin Radu. În cele din urmã, proiectul de hotãrâre a fost amânat, urmând ca joia viitoare, 6 octombrie, sã primeascã un rãspuns.
Poblema mirosurilor pestilentiale, pusã în discutie în cadrul sedintei de Consiliu Local
„Eu vã spun sincer cã abia asteptam acest proiect de hotãrâre. Mi se pare cel mai important de pe ordinea de zi. Am zis cã astãzi, alãturi de domnul Bogos, reusim sã rezolvãm si o problemã cu care ne confruntãm cu totii: mirosul urât care persistã de câteva zile. Spuneti-ne: cât mai trebuie sã suportãm?”, a întrebat Marius Arcãleanu. „Este adevãrat, miroase, îmi asum. Acum doi ani, eu am închiriat ferma si am preluat-o cu niste bataluri de dejectii pline. Garda de Mediu mi-a pus în vedere sã le eliberez. Mi-a dat un termen, le-am golit. Vã asigur cã, în cel mult o sãptãmânã de acum, nu va mai mirosi pentru cã dejectile vor fi luate în fiecare zi a recoltãrii. Dar vã mai spun un lucru: poluarea asta olfactivã nu este atât de gravã precum cea care apare din cauza fertilizãrilor chimice, din cauza cãreia ajungem prin spitale”, a promis patronul Vanbet.