– Comuna Gioseni a revenit pe harta judetului Bacau in 2005, dupa ce a fost desfiintata la inceputul anilor ’50, când a fost inglobata in comuna Tamasi. Ati fost printre cei care au facut demersurile pentru revenirea la statutul de unitate administrativa de sine statatoare. Cum a fost?
– Eu am venit pe ultima suta de metri, mai multi cetateni din satul Gioseni, inca de la inceputul anilor ’90, au facut demersurile necesare, legale, pentru reinfiintarea comunei Gioseni. As vrea sa-i amintesc pe cei mai activi, care au facut parte din comitetul de initiativa, Vladimir Husanu si Eugenia Husanu, ambii invatatori, dar si altii. Comuna Gioseni a existat de pe timpul lui Cuza, insa comunistii au facut o reforma administrativa si au desfiintat-o, fara consultarea populatiei. Asadar, s-a organizat un referendum si s-a decis, prin Legea 67/2005, reinfiintarea comunei. Eram primar, in primul mandat, al comunei Tamasi, ales in 2004. In iunie 2005, la alegeri, am candidat, din partea PNL, la functia de primar al noii comune si am câstigat.
– Spunea un cititor ca, in 2005, in Gioseni, nu era un centimetru de strada asfaltata. Care este situatia acum, dupa 10 ani? Cu ce ati inceput?
– Avea dreptate. Cu ce am inceput! Erau atâtea de facut… A trebuit sa o luam de la zero. Cât am fost primar la Tamasi, demarasem o investitie de un milion de euro, de alimentare cu apa a celor patru sate ale comunei, inclusiv Gioseni. Fondurile au fost impartite, astfel ca lucrarile in Gioseni au fost finalizate in 2006. Avem apa, atunci facem si canalizare. Am depus un proiect la Ministerul Mediului, a fost acceptat, finantat si finalizat in 2012, când am revenit pe functie, deoarece, in 2008 am pierdut alegerile. Acum, Gioseni este prinsa in master planul judetului, de apa si apa uzata, cu 2 milioane de euro, pentru extindere alimentare cu apa si canalizare in toata comuna, plus o statie de tratare a apei.
– Domnule Tamas, de la inceput, Cuiul lui Pepelea a fost DJ252B, care strabate comuna, de la un capat la altul. Cine nu a reusit sa-l asfalteze, a pierdut alegerile. Vi s-a intâmplat si dumneavoastra, in 2008. Din moment ce acum sunteti primar, inseamna ca drumul a fost asfaltat?
– Este drum judetean, el trebuia modernizat de Consiliul Judetean, insa pe oameni nu-i intereseaza, ei au ales un primar si asteapta de la el sa rezolve drumul. As fi patit-o din nou, daca nu reuseam, in 2014, sa asfaltez aceasta importanta artera de circulatie. Multumesc USL-ului, eu recunosc ca ne-a ajutat. In urma negocierilor, s-a hotarât asfaltarea, Consiliul Judetean s-a tinut de cuvânt, astfel ca locuitorii din Gioseni beneficiaza acum de un drum modern. Dar nu ne-am limitat doar la DJ, am depus, in 2007, un proiect pentru asfaltarea a sapte drumuri comunale importante, cu acces la scoala, biserica ortodoxa, gradinita, cimitir, investitie finalizata in 2011, când eu eram consilier judetean. Când am revenit, in 2012, ales cu 85 la suta din voturi, am initiat si continuat alte proiecte.