Un studiu realizat de „Salvați Copiii România” scoate la iveală date îngrijorătoare privind accesul femeilor din mediul rural la serviciile de sănătate. 36% dintre mame spun că nu au fost controlate niciodată de un medic ginecolog pe perioada sarcinii. Serviciile de sănătate, inclusiv cele de medicină primară, sunt mult mai greu accesibile pentru copiii din mediul rural. Îngrijorător este și faptul că, în ultimii ani, se înregistrează o scădere a acoperirii vaccinale cu vaccinurile cuprinse în calendarul național de vaccinare, concomitent cu apariția unui număr mare de cazuri de boli prevenibile prin vaccinare.
Mortalitatea infantilă este un fenomen constant mai grav în mediul rural. O analiză făcută de Organizaţia Salvaţi Copiii pe beneficiarii proiectului „Fiecare copil contează” demonstrează că motivele ţin, în principal, de accesul mai redus sa servicii medicale, de distanţa mare până la localităţile unde astfel de servicii pot fi accesate, de nivelul scăzut de educaţie a mamei şi de veniturile reduse ale gospodăriei.
Aceste cauze fac ca în comunitățile rurale vulnerabile unde se desfășoară programele de prevenție ale Salvați Copiii România, 36% dintre mame să afirme că nu au fost controlate niciodată de un medic ginecolog pe perioada sarcinii; în timp ce, dintre femeile gravide, 47% afirmă că nu au făcut nicio ecografie până la acel moment, 42% că nu au făcut analizele recomandate, 37% că nu au fost la niciun control ginecologic, iar 12% că nu au fost controlate de medicul de familie de când sunt gravide.
În ceea ce privește decesele copiilor mai mici de cinci ani, este îngrijorător faptul că aproape jumătate dintre acestea (48%) au cauze evitabile. Astfel, în anul 2013, principalele cauze de deces pentru această grupă de vârstă (1-4 ani) au fost bolile aparatului respirator (23,5%), urmate de leziuni traumatice și cauze externe (21,4%).
Scăderea ratei vaccinărilor și accesul la sistemul de sănătate
Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/situatie-halucinanta-in-mediul-rural-36prc-dintre-mame-nu-au-fost-controlate-niciodata-de-un-medic-gi_316840.html#ixzz4LXgXwNXq