spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

La Bârlad, spaimã mare si pagube minore provocate de cutremur! (foto)

- Advertisement -

BÂRLADUL S-A CRÃPAT… Spaimã mare în rândul locuitorilor Bârladului la cutremurul din noaptea de 24 septembrie. Din motive nestiute, cel mai tare s-a simtit cutremurul la Bârlad, unde a avut o magnitudine de 6,1 pe scara Richter, fiind simtit mult mai tare decât la Vaslui si Husi. Axa pe care s-a simtit cutremurul foarte tare a fost Focsani-Bârlad-Chisinãu. Locuitorii orasului s-au plâns cã li s-au crãpat peretii în apartamente si case, a cãzut tencuiala de pe mai multe blocuri, iar ceasul vechi de la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” s-a crãpat, sticla cãzând pe usa de la intrarea principalã. Si la Primãria Bârlad cutremurul s-a fãcut simtit, s-au crãpat câtiva pereti, asa cum se vede si prin exterior. Curentul electric a fost întrerupt în câteva cartiere, precum si pe majoritatea strãzilor din Bârlad. “Cireasa de pe tort” a constituit-o o afirmatie, pe reteaua de socializare Facebook, a bioterapeutului Ion (Johnny) Dulcã. Acesta a “prezis” cã mai urmeazã douã replici ale cutremurului, bãgând spaima în bârlãdeni! Totul s-a terminat cu bine, neexistând victime, decât colaterale: un bãrbat a sunat la Ambulantã, având un atac de panicã, însã multi cetãteni au suferit de teamã, neodihnindu-se în noaptea cutremurului si având nevoie de medic a doua zi, pentru insomnie si panicã.

Cutremurul de 5,3 grade pe scara Richter, care a avut loc sâmbãtã noaptea, la ora 2.19, în zona Vrancea, s-a resimtit si în judetul Vaslui, dar si la Chisinãu, în Republica Moldova. Undele seismice au fost cel mai puternic  resimtite în judet la Bârlad, oras în care câteva clãdiri au avut de suferit. Dacã la epicentru cutremurul a avut 5,6 grade initial, apoi 5,3 grade pe scara Richter, la Bârlad unda de soc a fost de 6,1 grade pe scara Richter, dupã cum s-au exprimat unii specialisti. La început, atât s-a anuntat cã ar fi avut cutremurul (6,1), dar informatia s-a modificat dupã câteva ore, pentru a nu bãga panicã în populatie, care era si asa destul de înspãimântatã. Cutremurul a fost înregistrat la o adâncime de 91 km, iar miscarea a fost “ciudatã”, dupã cum spun specialistii.

Clãdiri si apartamente crãpate, la Bârlad

Orasul rulmentilor a fost buimãcit de cutremur, pentru cã în momentul producerii lui a cãzut reteaua electricã în mai multe cartiere, plus iluminatul stradal. A fost sumbru: câinii lãtrau si urlau, alarmele de la magazine s-au pornit din cauza întreruperii curentului electric si strãzile erau cufundate în întuneric. Câteva masini care erau pe stradã mergeau cu luminile aprinse, foarte încet, pentru a nu avea nesansa sã dea peste cineva pe carosabil. A fost opritã lumina aproape jumãtate de orã dupã cutremur, iar când a revenit, foarte multã lume a observat cã s-au crãpat peretii la apartamente sau case, având pe jos numai var si moluz. Dimineatã, la primele ore, pompierii bârlãdeni au fost solicitati de Serviciul Voluntar de Urgentã (SVU) Bârlad la blocul M3, de vis-a-vis de sediul E-ON, unde s-a desprins o bucatã mare de tencuialã, care ameninta sã cadã peste trecãtori. Au încercat cei de la SVU Bârlad sã intervinã cu o masinã cu scarã, dar care nu a ajuns la etajul VI, unde era bucata de tencuialã desprinsã, asa cã au fost solicitati pompierii bârlãdeni, care au rezolvat rapid situatia.

Ceasul de la “Codreanu” s-a spart si a încremenit la ora cutremurului!


Tot la pompieri a sunat si Tita Chiru, directorul Colegiului National “Gheorghe Rosca Codreanu”, unde, din cauza cutremurului, geamul ceasului cel vechi, de deasupra intrãrii principale, s-a spart. Jumãtate din geam s-a fãcut tãndãri si bucãtile erau deasupra usii de intrare a profesorilor, fiind pericol ca sã cadã peste cine ar fi folosit usa. “Bucãtile din geam, destul de mari, erau deasupra usii si exista pericolul ca sã rãneascã pe cineva, dacã ar fi cãzut. Erau ascutite si destul de mari. Plus cã jumãtate din geamul ceasului era încã acolo, subred si la orice palã de vânt ar fi cãzut si putea sã provoace un accident tragic. Am solicitat pompierii, care au scos geamul spart si au luat bucãtile de geam cãzute de deasupra usii”, ne-a spus Tita Chiru.

S-a crãpat si Primãria!


Cutremurul n-a ocolit Primãria Bârlad, care a suferit crãpãturi pe ici, pe colo, prin pãrtile esentiale. Dacã am fi rãutãciosi am spune cã este un “semn rãu” pentru noul primar Dumitru Boros, care a ajuns primar PNL dupã care a “fentat-o” spre PSD, supãrând parcã si pe Dumnezeu, nu numai echipa liberalilor care a muncit din greu în campania sa. Dar nu suntem rãi. Doar am constatat cã peretii exteriori ai Primãriei Bârlad s-au crãpat, dupã cum se poate vedea cu ochiul liber. Cel mai probabil s-au crãpat si în interior, asa cum s-au crãpat peretii multor bârlãdeni în apartamente sau case.

Un bioterapeut si alti “oameni de bine” au bãgat spaima în bârlãdeni!

Imediat dupã cutremur, bârlãdenii înspãimântati au “încins” reteaua de socializare Fcaebook, pentru a schimba impresii si a se încuraja unii pe altii. În special cei care au fost singuri în casã, au încercat sã simtã alãturi mãcar prietenii virtuali, pentru a-si linisti spaima cumplitã. Printre cei care discutau s-a nimerit si Johnny Dulcã, cunoscutul bioterapeut, care s-a fãcut de tot râsul, înspãimântând si mai mult pe bârlãdenii panicati. “Presimt eu cã vor mai urma încã douã”, a scris el pe Facebook, imediat fiind luat în “primire” de cei care discutau. “Pãi dacã presimti încã douã, pe ãsta mai mare, de ce nu l-ai presimtit?”, a scris un bârlãdean. “Ba l-am presimtit încã de acum cinci zile, am si spus la toti prietenii mei, îl asteptam!”, s-a exprimat Johnny Dulcã. Unii bârlãdeni chiar l-au crezut, asteptând pânã dimineatã, fãrã sã închidã un ochi, replicile prevestite de bioterapeutul Dulcã. Care replici nu s-au mai fãcut simtite, astfel cã “prezicãtorul” si-a sters prezicerile de pe Facebook, pentru a nu se face si mai mult de râs. O altã “prezicãtoare”, prietenã cu bioterapeutul Dulcã, a “întãrit” prezicerile lui, aducând la paroxism pe bârlãdenii slabi de înger. “ Plecând de la principiul cã Vrancea a cam ajuns “la termen” si bazat pe ciclicitatea cutremurelor în România, ideea e cã un cutremur precursor de pânã în 6 ar trebui sã fie urmat de un maxim 7,4. Un cutremur precursor mai mare de 6 (6,5 – 6,8) ar fi urmat de un cutremur mare de 8,2…”, a scris Corina Dana. Spre norocul bârlãdenilor si al românilor în general, “prezicerile” celor doi au fost maxim de … penibile si nelalocul lor, deoarece au produs panicã!

Atac de panicã

În afarã de pagubele minore, în Bârlad nu au existat victime, decât colaterale. Un bãrbat de 50 de ani a ajuns cu ambulanta la spital, acuzând un posibil infarct. În urma consultatiei s-a stabilit cã omul a suferit un atac de panicã, fiind tratat ambulator si trimis acasã, nefiind necesarã internarea. Cazul cel mai grav a fost al unei bãtrâne în vârstã de 82 de ani, din satul Avrãmesti, comuna Voinesti, care a ajuns la spital cu clavicula ruptã. “La momentul cutremurului, femeia dormea si când a fost trezitã de seism a vrut sã sarã repede din pat pentru a pãrãsi locuinta. Din pãcate, a cãlcat rãu, a cãzut si a suferit o fracturã de claviculã”, a declarat dr. Daniel Ungureanu, purtãtorul de cuvânt al Serviciului de Ambulantã al Judetului (SAJ) Vaslui. Bãtrâna este în prezent internatã în sectia Chirurgie la spitalul din Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.