PENAL….Curtea de Apel Iasi a gãsi-o vinovatã si a condamnat-o la 8 luni de închisoare cu suspendare pe Aurora Cornea, notarul din Negresti acuzat de fals intelectual. Aceasta a primit si un termen de încercare de doi ani si opt luni. Alãturi de notar, în acelasi dosar, a mai fost condamnat si Ion Pavel, secretar în cadrul biroului notarial. Bãrbatul a primit 8 luni de închisoare cu suspendare si 60 de zile de muncã în folosul comunitãtii. Sentinta nu este una definitivã si poate fi atacatã la Curtea Supremã de Justitie. Notarul Aurora Cornea a ajuns în atentia oamenilor legii dupã ce ar fi autentificat un contract fals al unor traficanti de droguri din Iasi. Pe baza acelui document, unul dintre traficanti a putut iesi din tarã cu o masinã a unchiului lui cu care se aproviziona cu droguri din strãinãtate. Totul a iesit la ivealã în urma unor perchezitii efectuate de politisti în acel autoturism, unde au decoperit, printre altele, un contract de comodat între traficantul Ciprian Rusescu si unchiul sãu. Numai cã oamenii legii au descoperit cã, de fapt, unchiul acestuia era decedat de mai multi ani.
În urmã cu mai bine de un an, un dosar de rãsunet avea sã ajungã pe masa judecãtorilor Curtii de Apel Iasi. Notarul negrestean Aurora Cornea avea sã ajungã în fata instantei de judecatã, acuzatã de fals intelectual. La finalul procesului, magistratii ieseni au condamnat-o pe aceasta la 8 luni de închisoare cu suspendarea pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani. Alãturi de Cornea, în acelasi dosar a mai fost condamnat si Ion Pavel, secretar la biroul notarial la acea vreme, care a primit aceeasi pedeapsã la care au mai fost adãugate 60 de zile de muncã în folosul comunitãtii. Decizia Curtii de Apel Iasi nu este una definitivã si poate fi atacatã la Curtea Supermã de Justitie. Notarul, originar din Bârlad, a ajuns în fata oamenilor legii dupã ce a fost acuzat cã ar fi întocmit un document fals pentru un traficant de droguri din Iasi. Mai exact, femeia a semnat o procurã cu ajutorul cãreia, traficantul iesean Ciprian Rusescu a putut iesi din tarã la volanul unui autoturism ce apartinea unchiului sãu. Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în 2012, traficantul a iesit din tarã si s-a deplasat pânã în Spania, de unde a cumpãrat 1,3 kilograme de cannabis. Coletul a fost trimis în România cu ajutorul firmelor de specialitate. Rusescu a fost retinut de politisti în momentul în care încerca sã ridice coletul. La perchezitiile efectuate de politisti în autoturismul respectiv, a fost descoperit documentul autentificat de Aurora Cornea. Este vorba de un act de comodat semnat între Rusescu si unchiul acestuia. Numai cã, unchiul traficantului era decedat de câtiva ani în momentul în care a fost autentificat actul respectiv. „Inculpata a sustinut cã personal a vãzut actele originale de identificare ale persoanelor între care s-a încheiat contractul de comodat. Între declaratiile inculpatei si declaratiile inculpatilor Bahnã George Simion si Rusescu Oprea Ciprian existã contradictii esentiale în conditiile în care acestia din urmã au sustinut constant cã împreunã cu ei nu numai cã nu a fost Rusescu Mihai (fapt imposibil, de altfel), dar nici mãcar o a treia persoanã care ar fi putut acredita ideea unei substituiri de persoanã, aspect de naturã sã o inducã în eroare pe inculpatã”, au arãtat procurorii în rechizitoriu.
Aurora Cornea a mai fost acuzatã de întocmirea de documente false
Acuzatii de fals au fost fãcute si de Paul Cãtãlin Rosca, un vasluian care a sustinut cã notarul Aurora Cornea a emis, în fals, un act cu ajutorul cãruia fosta sa sotie a reusit sã scoatã fetita celor doi din tarã si sã o ducã în strãinãtate. „Am vorbit cu doamna notar doar la telefon si i-am trimis un mail în care am confirmat cã sunt de acord ca fetita sã meargã sã-si vadã bunica, în luna noiembrie 2014 si în decembrie sã se întoarcã acasã. Tot în decembrie m-am întors si eu în tarã si atunci a fost prima datã când am vãzut-o pe doamna notar”, a povestit Paul Rosca. Întrebatã cum comenteazã acuzatiile care i se aduc, Aurora Cornea a sustinut cã ea este nevinovatã, cã tot ceea ce a fãcut ea este legal si va rãspunde, dacã este cazul, în fata procurorilor. Se pare cã notarul nu a tinut cont de implicatiile legale întocmirii unui astfel de act si a dat curs cererii Monicãi Loredana Ignat, mama fetitei. Notarul nu a tinut cont nici de faptul cã existã o decizie a instantei vasluiene care dã drept de vizitã douã ore pe zi, în weekend, sãrbãtori legale si vacante, tatãlui. Si nu a tinut cont nici de faptul cã eliberarea unui astfel de document nu se poate face fãrã acordul scris al ambilor pãrinti care trebuie sã fie de fatã si în fata notarului în momentul semnãrii documentului respectiv. Altfel, întocmirea acestuia devine un act ilegal.