spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
14-ian.-2025

Prefectul Daniel Olteanu, întâlnire de lucru, în comuna Grivita, cu autoritãtile din trei comune

- Advertisement -

IMPLICARE SERIOASÃ Prefectul Judetului Vaslui, Daniel Olteanu, a continuat seria Întâlnirilor de lucru cu reprezentantii administratiei locale si liderii de opinie din comunitãtile vasluiene, care au drept scop constientizarea factorilor de decizie locali cu privire la necesitatea implicãrii lor active în viata socialã. El s-a Întâlnit, miercuri, 21 septembrie, la sediul Primãriei Grivita, cu reprezentantii administratiei locale si liderii de opinie din comunele Grivita, Fruntiseni si Vinderei. În cadrul sedintei de lucru, care s-a desfãsurat pe durata a trei ore si jumãtate, s-au discutat problemele punctuale pe care le Întâmpinã cele trei comunitãti, În domenii precum educatie, sãnãtate, sigurantã publicã, protectie socialã, administratie si dezvoltare ruralã. În urma dezbaterilor de la Grivita, liderii de opinie din comunitãtile locale au convenit sã reia dialogul În cadrul unor sedinte informale, în care sã discute despre modul În care evolueazã anumite stãri de fapt si sã preia exemplele de bunã practicã din fiecare localitate.

Întâlnirea de lucru pe care prefectul Daniel Olteanu o face în toate comunele din judet, acasã la autoritãti, este una extrem de beneficã. Seria întâlnirilor a început la Bãcani, pe 29 august, urmând a doua serie de întâlniri, miercuri, 21 septembrie, la Grivita, unde au participat reprezentantii autoritãtilor locale din comunele Vinderei, Fruntiseni si Grivita. Printre subiectele abordate la întâlnirea de lucru s-au numãrat si paza comunalã, încredintatã unui singur politist În fiecare dintre cele trei comune, situatia persoanelor fãrã venituri, care beneficiazã de ajutor social, propuneri de modificare a legislatiei În vigoare pe baza neregulilor si a disfunctionalitãtilor Întâlnite În aplicarea legilor, implicarea tuturor cetãtenilor În programe de voluntariat, În sprijinul comunitãtii, de tipul campaniei judetene „Curãtenie generalã într-o singurã zi!”. Dacã în ceea ce priveste situatia medicilor de familie si a cabinetelor medicale din cele trei comune nu au fost semnalate probleme deosebite, numãrul mare de scoli care functioneazã fãrã autorizatii sanitare si fãrã avize de sigurantã la incendiu, emise de Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã (ISU), rãmâne În atentia autoritãtilor locale. Potrivit directorilor de scoli, se impune simplificarea procedurilor de acordare a acestor autorizatii pentru anumite categorii de imobile, precum si informarea exactã si În timp util, în legãturã cu documentele necesare pentru obtinerea avizelor. De asemenea, se fac demersuri pentru Înfiintarea cabinetelor medicale scolare, care ar putea juca un rol important În promovarea educatiei sanitare si consilierii elevilor din mediul rural.

Pe agenda de prioritãti a reprezentantilor administratiilor locale se aflã si problema copiilor „invizibili”, care s-au nãscut În afara granitelor tãrii si au unul dintre pãrinti de nationalitate românã. Fiecare dintre cele trei comune are, în prezent, În evidentã, un astfel de copil fãrã cod numeric personal, cãruia nu i se poate elilbera certificatul de nastere, din cauza unor neconcordante în legislatie. În acelasi timp, se constatã situatii În care pãrintii care pleacã la muncã În strãinãtate nu respectã legea referitoare la Încredintarea copiilor minori, În baza declaratiei pe propria rãspundere. Mai mult, la nivelul celor trei comunitãti nu existã o bazã de date cu privire la copiii care sunt lãsati În grija altor persoane, si care, nefiind supravegheati În permanentã, sunt predispusi la riscuri. La finalul sedintei de lucru, reprezentantii administratiilor locale din Grivita, Fruntiseni si Vinderei au primit recomandãri În legãturã cu procedurile pe care trebuie sã le urmeze În caz de cutremur, inundatii sau alte situatii de urgentã, dar si pentru a solutiona mai eficient probleme legate de registrul agricol, de activitatea Comisiilor Locale de Fond Funciar si de implementarea Programului National de Cadastru si Carte Funciarã.

„Cred cã dialogul este punctul de pornire pentru a identifica multe dintre vulnerabilitãtile noastre. Trebuie sã ne preocupe mai mult actiunea de prevenire, de anticipare a lucrurilor care se pot întâmpla în fiecare comunitate, si nu modul în care reactionãm la momentul în care se produc unele fapte grave. Cu toate lipsurile si problemele curente pe care le avem, este o datorie moralã a celor care lucreazã în administratie, si nu numai, sã Îsi aminteascã faptul cã lucreazã În slujba oamenilor. Dacã nu existã Încã o evidentã a persoanelor si a familiilor cu vulnerabilitãti, e timpul sã luãm mãsuri si sã ne implicãm cu totii, pentru ca situatii dramatice de tipul celor petrecute pânã acum, la Gherghesti, Bãcani sau Dimitrie Cantemir, sã nu se mai repete niciodatã! Contez pe sprijinul formatorilor de opinie din fiecare localitate, pe autoritatea si credibilitatea lor. Dincolo de problemele legate de resurse si investitii, dezvoltarea întregii comunitãti Începe cu oamenii!”, a declarat prefectul Daniel Olteanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.