FELICITÃRI… Încep sã se vadã primele rezultate ale proiectului “Scrie despre tine”, organizat de Consiliul Judetean Vaslui si CJCPCT (n.r. Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale). Dupã atelierele cu trainerii Sorin Poamã si Vera Ion, Victoria Moraru, o absolventã a Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” (LMK), a fost admisã la Universitatea Nationalã de Artã Teatralã si Cinematograficã (UNATC) din Bucuresti, cu media 9,43 – a patra medie de pe lista locurilor de la buget. Tânãra are 19 ani si a fãcut parte din trupa de teatru a liceului LMK, alãturi de care a câstigat premii la Festivalul-Concurs national de teatru de la Cluj – “Come with us to Dramaland”, precum si la Festivalul de Teatru Bilingv “Eugen Ionescu” de la Buzãu.
Victoria si-a dorit încã de micã sã devinã actritã. “Visul de a deveni actritã a mocnit mereu în mine, chiar de pe vremea când nu aveam decât vreo 5 ani. Cu toate acestea, am mers la un liceu cu profil real, matematicã-informaticã, si am continuat sã cred în visul meu, chiar dacã uneori am fost descurajatã de oamenii din jurul meu, care îmi spuneau cã e un drum foarte greu. M-am convins cã asta e ceea ce vreau sã fac în viatã când am participat la proiectul <<Scrie despre tine>>. Atunci mi-am dat seama cã asta e ceea ce mã stimuleazã foarte mult din punct de vedere intelectual si cã nu existã un al domeniu care ar putea sã o facã mai mult decât atât, cel putin în cazul meu”, a mãrturisit tânãra.
“Visul meu e sã schimb perceptia negativã pe care o au multi despre Vaslui”
Cât despre admiterea la UNATC, aceasta spune cã nu s-a pregãtit decât o lunã de zile, cu o tânãrã actritã de 25 ani. “Concurenta a fost destul de mare, din 205 de înscrisi, doar 46 am reusit sã intrãm la buget, la taxã urmeazã sã se afiseze azi (n.r. ieri). Probele de concurs s-au desfãsurat pe parcursul a douã sãptãmâni. Prima probã a fost de auditie: am pregãtit un repertoriu de zece poezii, o povestire si un cântecel. Apoi, am mai dat o probã scrisã ce avea la bazã o bibliografie de sapte piese de teatru si câteva filme pe care a trebuit sã le vizionãm în prealabil. A fost un test cu întrebãri grilã din actiunea pieselor de teatru si un eseu în care trebuia sã analizãm un film. Ambele probe au fost eliminatorii. Apoi au urmat patru zile de ateliere cu profesori, asistenti, conferentiari; ateliere de improvizatie, de miscare, interviu si jocuri de coordonare. Examenul final a constat în prezentarea unui monolog în cea mai mare salã de la UNATC. Acolo am avut emotii foarte mari, pentru cã am avut si public avizat, lumini, nu vedeam nimic, dar oamenii au fost foarte calzi, reactionau la ceea ce interpretam, iar lucrul acesta m-a ajutat foarte mult”, a povestit Victoria. “Mã bucurã enorm de tare faptul cã am reusit sã intru la UNATC. Nu-mi doresc decât sã învãt cât mai multe din arta actorului, sã muncesc si sã fiu cooptatã în proiecte. În momentul de fatã înclin mai mult spre ideea de a juca în filme, îi admir foarte mult pe Toma Caragiu, Francesca Leonte si Natalie Portman, dar în cazul meu voi vedea în timp ce mi se potriveste mai mult. Visul meu e sã schimb perceptia negativã pe care o au multi despre Vaslui si sã devin un ambasador al acestui oras“, a mai adãugat tânãra.
“Victoria are toate datele de a deveni o actritã foarte bunã”
“Primul meu contact cu Victoria a fost undeva prin anul 2002, când dupã ce am terminat facultatea, am predat jumãtate de an la Palatul Copiilor. Era împreunã cu sora ei si cred cã avea vreo 4-5 ani. Ulterior, ne-am reîntâlnit, în urmã cu patru ani, la Concursul de Interpretare al Festivalului “Constantin Tãnase”. Apoi a venit acest proiect <<Scrie despre tine>>, coordonat de Sorin Poamã si Vera Ion. Anul trecut împreunã cu alti câtiva colegi a montat o piesã ce a avut la bazã la propriile lor experiente: <<Dupã 18 ani>> sau <Medicinã, Drept, IT>>, principalele facultãti pe care le recomandau profesorii si pãrintii elevilor. Cred cã a fost un moment important în decizia pe care a luat-o Victoria. E un copil foarte bun, care a a avut rezultate foarte bune la învãtãturã. Are toate datele de a deveni o actritã foarte bunã: inteligenta psiho-fizicã necesarã de a face teatru la un nivel foarte înalt. Depinde foarte mult si de ea, dacã îsi va pãstra entuziasmul si va avea energia de a se implica în toate proiectele ce i se vor propune. E o lume în care unii dintre absolventi nu-si gãsesc locul, dacã nu muncesc asiduu. Victoria e o dovadã a faptului cã proiectul nostru, acela de a stimula tinerii din Vaslui, functioneazã. Dacã un singur elev din Vaslui va merge pe aceastã linie dupã ce a participat la atelierul <<Scrie despre tine>>, pentru noi este o mare reusitã si ne dã energia necesarã sã continuãm. Când se va deschide Centrul Cultural de la fosta Casã a Armatei, intentionãm sã invitãm absolventii de actorie sã monteze unul-douã spectacole într-o stagiune. Victoria se alãturã unui sir din ce în ce mai consistent de vasluieni actori. În afarã de Sorin Poamã, îi veti mai vedea la Festivalul Umorului pe Marian Olteanu, Vlad Gãlãtianu, Simona Cuciureanu, producãtor, precum si alte nume pe care le vom face publice mai târziu. Eu însumi am terminat Facultatea de Teatru la Iasi, n-am reusit sã lucrez într-un teatru, dar mã simt bine si cu statutul de manager al unei institutii de culturã. Îmi doresc sã facem tot ce ne stã în putintã si sã-i sustinem pe acesti tineri”, a declarat managerul CJCPCT, Lucian Onciu.