Atitudinea plinã de dispret a conducerii Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationalã (MCSI) vizavi de cererile justificate ale sindicalistilor Companiei Nationale a Postei Române (CNPR), refuzul categoric de a majora salariile mizerabile ale angajatilor acestei companii, dar si atacul permanent al Consiliului Concurentei, care aplicã amenzi peste amenzi, au adus postasii în pragul unui nou protest de amploare. Potrivit Getei Turbatu, presedinta SLPR- filiala Vaslui, se urmãreste distrugerea si privatizarea Postei Române pe “2 lei”, iar atitudinea sfidãtoare fatã de postasi a conducerii MCSI îi obligã pe acestia sã iasã în stradã. Cititi în rândurile care urmeazã un mini-interviu cu Geta Turbatu, cu privire la evolutia Postei Române în ultimele luni.
Reporter: În ce stadiu vã aflati cu discutiile privind acordarea concediilor de odihnã pentru functiile unice, conversia datoriilor CNPR în actiuni si majorarea salarialã pentru salariatii din Postã?
Geta Turbatu: Dupã cum stiti, din luna aprilie 2016, Sindicatul Lucrãtorilor Postali din România a solicitat conducerii CNPR si MCSI: conversia în actiuni a datoriilor CNPR fatã de bugetul statului; reglementarea prin modificarea legii serviciilor postale a acordãrii concediilor de odihnã pentru functiile unice; reglemntarea prin lege, de cãtre ANCOM, a decontãrii serviciului universal; majorarea salarialã a lucrãtorilor din Posta Românã. Toate aceste solicitãri au fost agreate de conducerea CNPR, de ministrul MCSI Marius Bostan si de ministrul interimar Dragos Tudorache, si chiar s-au rezolvat problemele acordãrii concediilor de odihnã si decontarea serviciului universal pe mandatul ministrului interimar Dragos Tudorache. În acelasi timp, CNPR a fãcut toate demersurile pentru conversia datoriilor în actiuni si pentru majorarea salarialã. În sedinta Consiliului de administratie (c.a.) din 13 septembrie 2016, printre alte puncte de pe ordinea de zi, trebuia sã se adopte proiectul privind majorarea salarialã a angajatilor din Posta Românã. Reprezentantii MCSI în C.A., domnii Horatiu Anghelescu si Eugen Dorel Cojoaca, au avut o atitudine ostilã vizavi de solicitarea SLPR, privind o majorare salarialã si au impus membrilor C.A. sã voteze împotriva unei majorãri salariale. Vreau sã subliniez cã MCSI, în ultimii 8 ani, si acum mai mult ca oricând, a manifestat un total dezinteres si dispret fatã de Posta Românã si de salariatii acesteia. În acesti 8 ani, la MCSI s-au schimbat 7 ministri, care la rândul lor au numit si sustinut 4 directori generali, fiecare din acestia având proiectul lor pentru redresarea Postei Române. Proiectele erau prezentate ca fiind benefice, dar în realitate toate proiectele s-au dovedit a fi de naturã sã distrugã si sã falimenteze aceastã firmã. Din cei 26000 de salariati ai Postei Române, la acest moment 13616 de salariati au venituri între 914 si 1146 lei/lunã, adicã sunt tinuti la limita sãrãciei. Posta Românã vireazã la Bugetul statului, anual, pentru cei 26000 de salariati, 375600000 lei, bani care se fac din munca salariatilor din Postã, si din aceastã sumã îsi primesc leafa si cei de la MCSI, inclusiv doamna ministru si cei doi reprezentanti ai MCSI în Consiliul de Administratie, domnii E.D. Cojoaca si H. Anghelescu, care la ordinul ministrului, fãrã nicio remuscare, au cãlcat în picioare soarta a 26000 de salariati.
R: Ce pãrere aveti despre declaratiile presedintelui Consiliului Concurentei vizavi de conversia datoriilor CNPR în actiuni?
G.T: Faptul cã aceastã conversie este pe drumul cel bun, nu poate decât sã ne bucure, dar trebuie sã spun cã acest lucru nu se întâmplã datoritã Consiliului Concurentei, pentru cã ei sunt cei care au dat la cap Postei Române pânã când au îngenuncheat-o. Mai nou, acum, Consiliul Concurentei, sub pretextul cã a contribuit la aprobarea converisei, de fapt loveste cu si mai multã putere Posta Românã, anuntând prin presedintele Ioan Chiritescu faptul cã la solicitarea statului român se mai pregatesc alte douã amenzi Postei Române: una pentru plãtile compensatorii acordate la concedierea din 2013 (care s-au acordat prin Hotãrâre de Guvern, dupã ce s-a primit aviz favorabil de la Bruxelles), iar cealaltã pentru comisionul încasat la achitarea pensiilor (achitarea pensiilor se face de Posta Românã sub cost, sau poate Guvernul doreste ca aceastã prestatie sã o facem gratuit?). Ce omite sa spunã Consiliul Concurentei este cã în profund dispret fatã de Posta Românã si de salariatii acesteia, a mai dat o amendã, în 2010, de 103000000 lei si una, în 2015, de 33000000 lei, în total echivalentul a 33 milioane euro. Cu alte cuvinte, din cei 50 milioane de euro datorii ale Postei fatã de bugetul statului, 2/3 sunt amenzi date de stat . Mã întreb, si la fel se întreabã toti colegii mei: cine si de ce doreste atât de mult distrugerea si privatizarea pe 2 lei a Postei Române?
R: Veti începe actiuni de protest?
G.T: Toti clientii nostri ne întreabã acelasi lucru si ne mai întreabã de ce nu facem ceva împotriva falimentãrii Postei, care ar trebui consideratã companie strategicã a statului si nu doar o vacã de muls. Da, vom începe actiuni de protest în toatã tara si sunt convinsã cã vom avea si sustinerea cetãtenilor pentru cã Posta Românã este o firmã cu traditie .