SCANDAL…Managerii scolilor vasluiene, numiti prin delegatie în interesul învãtãmântului pe perioadã determinatã, care vor sã îsi pãstreze scaunele si sã participe la concursul organizat pentru ocuparea functiilor vacante de director/director adjunct în unitãtile/institutiile de învãtãmânt preuniversitar, ar putea avea parte de mai mult rãgaz pentru a se pregãti pentru examene. Aste deoarece profesorii s-au arãtat nemultumiti de timpul foarte scurt dintre momentul publicãrii metodologiei si momentul sustinerii probelor de examen, în consecintã sindicatele au decis sã cearã amânarea concursului. De asemenea, au apãrut acuzatii din partea membrilor PSD, cu privire la faptul cã desfãsurarea în grabã a concursului, exact înainte de alegerile parlamentare, ar fi una strategicã. Acestia spun cã este vorba despre altã formã de politizare mascatã, urmând a fi declarati promovati doar candidatii apropiati sau membri PNL.
Sindicatele s-au arãtat îngrijorate de faptul cã rezultatele concursului ar putea fi foarte slabe tocmai pentru cã acesta a fost organizat în grabã, iar organizarea ar putea fi, de asemenea, una deficitarã. Cei care au sesizat aceste aspecte au fost chiar profesorii interesati de concurs. O stare de tensiune se înregistreazã si în scolile din judetul Vaslui. “Prima probã a concursului nu ar fi trebuit stabilitã înainte de data de 9 octombrie, deoarece legal trebuie sã treacã 30 de zile de la publicarea ordinului în Monitorul Oficial. De asemenea, sunt foarte multe cadre didactice care ar dori sã candideze, dar pentru cã nu s-a anuntat din timp concursul, se aflã în imposibilitatea de a face rost de toate documentele necesare înscrierii într-un timp atât de scurt”, a declarat un profesor vasluian, care ar dori sã îsi încerce norocul. La propunerea F.S.L.I., Comisia pentru Învãtãmânt, Stiintã, Tineret si Sport a Senatului României a convocat reprezentantii M.E.N.C.S. si pe cei ai federatiilor sindicale reprezentative din învãtãmântul preuniversitar, pentru discutarea aspectelor anterior precizate. Simion Hãncescu, presedintele F.S.L.I., a transmis aceste informatii filialelor din tarã. „Ca urmare a discutiilor care au avut loc în comisie, tinând cont de argumentele aduse de reprezentantii F.S.L.I., Comisia pentru Învãtãmânt, Stiintã, Tineret si Sport a Senatului României a hotãrât sã solicite ministrului educatiei, Mircea Dumitru, amânarea concursului pentru ocuparea functiilor vacante de director/director adjunct în unitãtile/institutiile de învãtãmânt preuniversitar, astfel încât acesta sã poatã fi organizat în conditii optime, oferind o sansã corectã celor ce vor participa la concurs, fãrã a bulversa activitatea sistemului de învãtãmânt, a cadrelor didactice si a elevilor. Am speranta cã ministrul Educatiei si Executivul vor lua cea mai înteleaptã decizie”, a scris pe Facebook prof. Miticã Iosif, presedinte al S.L.S.I.P. Constanta.
PSD-ul criticã organizarea fulger a concursului
Nemultumiti de organizarea concursului s-au declarat si membrii PSD. Potrivit informatiilor apãrute în presa nationalã, concursul este considerat de Liviu Dragnea, presedintele PSD, “o actiune stabilitã de guvern la presiunea PNL. Vor sã punã directori de licee si scoli apropiati sau membri din PNL-PDL. Nu existã niciun argument sã faci acest lucru în octombrie. Aceastã actiune puteau sã o facã în vacantã. Nu bulversezi acum la început de an scolar. Nu au niciun fel de argumente. Este o actiune brutalã. Nu îsI avea rostul înainte de alegeri”.