spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Salvati-o pe Teodora, un înger cu aripi frânte!

- Advertisement -

APEL UMANITAR Cotidianul Vremea Nouã se alãturã Asociatiei “Salvati o inimã”, pentru cazul Teodorei Bãlan, de 16 ani, din Bârlad, elevã la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” si absolventã ca sefã de promotie, cu media generalã 10 în clasele V-VIII, a Scolii Gimnaziale “Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad. Teodora are sansa sã trãiascã, dacã i se face o operatie, de fapt unica ei sansã de supravietuire, si are nevoie de 13.000 de euro, o sumã incredibil de mare pentru familia ei, care locuieste la ANL si venitul pãrintilor este foarte modest. Ea suferã de sindromul Marfan, scoliozã toraco-lombarã severã si prolaps de ambele valve mitrale. Operatia va fi efectuatã la Spitalul Monza de cãtre medicul Alexandru Thiery.

Despre Teodora Bãlan, cotidianul nostru a mai relatat si în urmã cu patru ani, când am prezentat cazul ei grav! Fata avea atunci nevoie de o operatie de schimbare de cristalin, din cauza bolii grave de care suferã: sindromul Marfan, scoliozã toraco-lombarã severã si prolaps de ambele valve mitrale. Teodora a fost ajutatã de cotidianul nostru împreunã cu cotidianul “Libertatea”. Cazul Teodorei este trist si grav. Cine are sindromul Marfan nu depãseste de regulã vârsta de 20 de ani. Problemele Teodorei, fata cu aripi de înger în vis, au început de la nastere, când a primit scorul Apgar 6. “Medicul neonatolog mi-a spus cã nu sunt probleme prea mari, cã nu toti copiii iau note mari la nastere si, pe moment, m-am mai linistit. Am sperat ca, pe viitor, copila sã fie sãnãtoasã”, a declarat pentru presã mama Teodorei. Peste doi ani, a observat cã fetita ei mergea cu picioarele în X si cu degetele adunate. A mers la medic si acesta i-a recomandat sedinte de kinetoterapie, pe care le-a urmat cu regularitate. Au apãrut apoi probleme cu vederea. “Le-am explicat medicilor bârlãdeni cã fetita mea nu vede prea bine, dar m-au asigurat cã nu este nicio problemã. La sase ani si jumãtate, ochii Teodorei au început sã lãcrimeze din ce în ce mai mult. Am mers la medicul oftalmolog Valeriu Podaru, care a descoperit o subluxatie de cristalin la ambii ochi, si tot dumnealui a fãcut legãtura cu sindromul Marfan. Doctorul Podaru a fost, practic, primul medic care i-a pus diagnosticul corect Teodorei”, a mai mentionat mama fetei. Atunci a si apelat la ajutor, prin apelul fãcut de cotidianul nostru, pentru operatia de schimbare de cristalin.

Teodora trebuie salvatã!

Povestea Teodorei este ralatatã pe larg de cei din cadrul Asociatiei “Salvati o inimã”, care au gãsit si medicul ce o poate opera pe Teodora, dându-i acestei minunate adolescente o sansã la viatã.

“Teodora este o adolescentã de 16 ani, din Bârlad, al cãrei prim succes rãsunãtor a fost acela cã a terminat clasa a VIII-a ca sefã de promotie, absolvind cu media 10 clasele V-VIII. Inteligenta sa peste medie este recunoscutã, pofta de a învãta nu este niciodatã diminuatã, pentru ea vacanta fiind prilej de maximã plictisealã. Cu aceeasi pasiune, deseneazã si picteazã. Are simtul umorului si nu e foarte greu sã o faci sã râdã. Asa vrea Teodora sã se prezinte în fata lumii: o fiintã solidarã, cu poftã de viatã si puternicã. Singura care se strãduieste din rãsputeri sã o contrazicã este o boalã cumplitã si rarã care s-a abãtut în viata ei la vârsta de doi anisori, dar pe care Teo s-a încãpãtînat sã o înfrunte si sã vorbeascã despre ea cât mai putin. Se numeste Sindromul Marfan si principala sa grijã este sã o schilodeascã pe Teo, sã-i strâmbe oasele, sã-i deplaseze organele interne, sã-i fure vederea, sã-i ia respiratia si, dacã se poate, viata. Scopul final al perversului Sindrom Marfan este de a face aorta sã explodeze. Asa mor cei mai multi dintre oamenii pe care boala aceasta rarã i-a dovedit. Sindromul Marfan afecteazã tesutul conjunctiv, adicã tesutul elastic din organism care face legãtura dintre diferite organe si componentele acestora. Acest sindrom se caracterizeazã prin dilatarea aortei la baza (prima parte a principalei artere care transporta sângele de la inima în restul corpului), disfunctii ale valvelor inimii, dislocarea cristalinului, miopie si prin alungirea extremitatilor – mâini, picioare. Existenta acestui sindrom creste riscul de dezvoltare pentru urmatoarele afectiuni: scolioza, cifoza, deformãri ale piciorului, formarea unei cavitãti la nivelul pieptului. Teodora le are pe toate acestea. A fost operatã de câte douã ori la ambii ochi. Coloana este atât de deformatã (scoliozã), încât corsetul special care i-a fost recomandat acum cîtiva ani, a devenit inutil. Deviatia i-a deplasat un rinichi undeva cãtre mijlocul spatelui, iar la ultima ecografie un plãmân nu s-a mai vãzut. Sindromul Marfan a fãcut-o pe Teo de nerecunoscut. Pentru a se salva, Teodora are nevoie urgent de interventie chirurgicalã. Suma necesarã este de 12.000 de euro, la care se adaugã încã 1.000 de euro, analizele pre-operatorii. Fãrã solidaritatea celor ce citesc aceste rânduri, Teo nu are nicio sansã. Familia ei este una modestã, doar tatãl munceste, mama fiind nevoitã sã stea permanent lângã ea, cãci Teo cade din picioare când se asteaptã mai putin. Teodora vrea sã trãiascã, sã studieze si, desi este o capacitate intelectualã, vrea sã rãmânã aici, în România, spre a se pune la dispozitia celor care au nevoie de ea.

Orice sumã, cât de micã, poate contribui la salvarea vietii lui Teo

Denumire entitate: Asociatia “SALVEAZà O INIMÔ
Cod de înregistrare fiscalã: 31015982

Cont (IBAN) bancar:

Cont RON: RO 05 BTRL 0070 1205 W828 70 XX

Cont Euro: RO 28 BTRL EUR CRT 00 W828 7001

CONT USD: RO 68 BTRL USD CRT 00 W828 7001

COD SWIFT: BTRLRO22

COD BIC: BTRL

Banca Transilvania Botosani

Vã rugãm sa specificati pentru cine faceti donatia!”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.