Debut de an scolar!
START…În judetul Vaslui, aproape 70.000 de elevi încep astãzi noul an scolar. Acesta va însuma 35 de sãptãmâni de cursuri, mai putin în cazul claselor a VIII-a si a XII-a, care vor încheia anul scolar mai devreme urmând sã sustinã Evaluarea Nationalã si Bacalaureatul. Din pãcate, situatia înregistratã în scolile din judet în anii anteriori se repetã si de data aceasta, zeci de unitãti de învãtãmânt nu au autorizatii de functionare. Multe dintre acestea nu vor primi avize sanitare nici pe parcursul anului scolar întrucât au grupul sanitar în curte, nu au sursã de apã, iar mobilierul scolar este mult prea vechi. În ceea ce priveste noutãtile care îi asteaptã pe elevi, acestea sunt destul de multe si vizeazã atât examenele nationale, dar si alte aspecte, cum ar fi programul „Scoala altfel”. Cititi în rândurile care urmeazã mai multe detalii, inclusiv mesajul pentru noul an al Gabrielei Plãcintã, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, care a ales sã meargã la deschiderea oficialã de la Scoala Gimnazialã „Iorgu Radu” din Bârlad.
Potrivit statisticilor oferite de ISJ Vaslui, 33,85% dintre scoli nu au autorizatii sanitare de functionare, asta înseamnã cã multi elevi merg la toaletã în curtea unitãtii, alte motive posibile fiind lipsa apei potabile; lipsa usilor la grupurile sanitare; surse de apã potabilã necorespunzãtoare biologic si chimic; lipsa împrejmuirilor; prezenta sobelor metalice etc. În ceea ce priveste autorizatiile ISCIR, 60,10% din unitãtile scolare au primit rãspuns favorabil, 11,74% au primit rãspuns negativ, iar la 27,66% din scoli nu a fost cazul. Cu toate cã nici la capitolul pregãtirii pentru sezonul rece unitãtile de învãtãmânt nu stau foarte bine, pânã la 1 septembrie, doar 50,33% din scoli erau aprovizionate în proportie de 100% cu combustibil pentru iarnã, reprezentantii ISJ Vaslui spun cã, pânã la scãderea temperaturilor, se vor aproviziona toate scolile si niciun elev nu va suferi de frig. Sunt si unitãti de învãtãmânt unde combustibilul lipseste cu desãvârsire, iar procentul nu este deloc de neglijat, 13,80%. De asemenea, în cazul a 14,22% din scoli aprovizionarea s-a fãcut între 1%-49% din necesar.
Gabriela Plãcintã va merge la Scoala „Iorgu Radu” din Bârlad
“Anul acesta voi merge la scoala <<Iorgu Radu>> din Bârlad, de care sunt foarte legatã, deoarece am participat activ la demersurile pentru obtinerea proiectului de consolidare reparatii si modernizare a scolii. Dacã mã mai solicitã cineva din mediul rural si am timp sã merg, cu sigurantã voi merge”, a declarat Gabriela Plãcintã. Inspectorul general are si un mesaj pentru profesori, elevi si pãrinti. „În primul rând le doresc multã sãnãtate, succes si rezultate chiar mai bune decât cele de anul trecut. Sunt sigurã cã vor veni, deoarece am avut rezultate bune la Bacalaureat, am fost peste media nationalã, s-au înregistrat progrese si la Evaluarea Nationalã, iar la Definitivat rezultatele au fost mai bune fatã de cele din anii anteriori. De asemenea, am avut foarte multi elevi olimpici care au obtinut medalii. Doresc sã mentinem trendul ascendent si cred cã vom reusi.”
Structura noului an scolar
Noul an scolar va avea o vacantã de primãvarã mai mare si se va încheia cu o sãptãmânã mai devreme, în 16 iunie. Anul scolar 2016-2017 se structureazã în douã semestre: semestrul I, între 12 septembrie 2016 – 3 februarie 2017, si semestrul al II-lea, între 13 februarie 2017 si 16 iunie 2017. Astfel, semestrul I va avea 19 sãptãmâni, iar semestrul al doilea, 16 sãptãmâni. În total, elevii vor învãta 169 de zile. Cursurile pentru clasa a VIII-a si a XII-a se vor încheia mai devreme. Astfel, elevii clasei a VIII-a vor termina cursurile în 9 iunie, iar cei de clasa a XII-a în 26 mai 2017. Vacantele elevilor sunt programate astfel: vacanta de iarnã: 24 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017; vacanta intersemestrialã: 4 -12 februarie 2017; vacanta de primãvarã: 19 – 30 aprilie 2017; vacanta de varã: 17 iunie – 10 septembrie 2017. De asemenea, în sãptãmâna 29 octombrie – 6 noiembrie 2016, clasele din învãtãmântul primar si grupele din învãtãmântul prescolar sunt în vacantã.
Noutãtile examenelor nationale
Noul an scolar va aduce si douã noutãti la examenele nationale. Astfel, din acest an scolar ponderea mediilor din clasele V-VIII, la admiterea la liceu, va fi de 20 la sutã, fatã de 25 la sutã pânã acum, iar admiterea va fi fãcutã într-o singurã etapã computerizatã, urmatã de o etapã în care vor fi analizate cazurile speciale. Admiterea în liceu se va finaliza, astfel, mult mai repede, în 28 iulie. O altã noutate la examenele nationale este cã va fi eliminatã prevederea conform cãreia nota finalã dupã contestatii la bacalaureat si la evaluarea nationalã se modificã numai în cazul în care între nota initialã si cea de la contestatie existã o diferentã mai mare de 0,5 puncte. O altã noutate a acestui an scolar este posibilitatea datã unitãtilor de învãtãmânt preuniversitar de a flexibiliza perioada programului national „Scoala altfel”, pânã acum existând o perioadã fixã, în luna aprilie. Perioada programului „Scoala altfel” nu trebuie sã coincidã cu cea în care se sustin tezele semestriale.