spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Controale în târguri si bâlci: putine amenzi, fãrã îmbolnãviri!

- Advertisement -

SPRE BINE Anul acesta, în bâlciurile desfãsurate în Bârlad si Vaslui, inspectorii DSVSA Vaslui s-au declarat multumiti de felul în care agentii economici s-au prezentat. Nu au fost înregistrare boli cauzate de alimente necorespunzãtoare, iar amenzile aplicare abia dacã au ajuns la 11 200 de lei, fiind aplicate 17 sanctiuni. Alimente gãsite neconforme au fost la fel, foarte putine, fiind confiscate 8,46 kg preparate din carne, 6,44 kg pastã mici, 16,09 kg carne, 21 cutii cu înghetatã x 0,9 l, care s-au dirijat cãtre unitãti autorizate de neutralizare. Controalele vor continua si la bâlciul de la HusI, precum si în târgurile care se organizeazã în comune cu diverse ocazii.

În baza programului de lucru stabilit de cãtre conducerea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui, s-a dispus organizarea controalelor oficiale cu privire la respectarea conditiilor sanitare veterinare si de siguranta alimentelor referitoare la comercializarea produselor alimentare în unitãtile de vânzare cu amãnuntul situate în zonele rurale. Controalele s-au organizat urmare a riscului reprezentat de vânzarea directã cãtre consumatorii finali a produselor alimentare în conditiile în care, la nivelul unor unitãti de vânzare cu amãnuntul (magazine alimentare) situate în zonele rurale, au fost identificate deficiente în ceea ce priveste respectarea conditiilor generale de igienã a alimentelor, modul în care sunt respectate conditiile sanitare veterinare din târgurile de animale, pietele agroalimentare, unitãtile de comercializare a produselor alimentare de origine animalã (carmangerii, mãcelãrii, pescãrii, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri , depozite alimentare, unitãti de patiserie si panificatie etc.), precum si din unitãtile de alimentatie publicã, de tipul restaurantelor, cantinelor etc. “De asemenea, mentionãm cã, în lunile iulie-august-septembrie, în judetul Vaslui, conform traditiei, se organizeazã bâlciul traditional, la Banca – 29 iulie, Murgeni pe 5-6 august, Negresti în perioada 13-15 august , la Bârlad, în perioada 15-29 august, la Vaslui, între 30 august – 8 septembrie, si Husi 09 – 14 septembrie, unde s-au efectuat controale comune împreunã cu reprezentanti ai OJPC , Politia economicã, reprezentanti ai prefecturii si primãriilor la agentii economici care au desfãsurat activitate temporarã în bâlci. Pe toatã perioada desfãsurãrii acestor evenimente, nu s-au semnalat fenomene de toxiinfectii alimentare. Controalele vor continua pentru verificarea respectãrii de cãtre agentii economici a cerintelor impuse de legislatia sanitarã veterinarã si pentru siguranta alimentelor în vigoare pe toatã perioada desfãsurãrii acestor evenimente”, se precizeazã de cãtre Biroul de comunicare al DSVSA Vaslui.

Sanctiunile aplicate sunt foarte putine

De la 15 iulie pâna la data de 31 august, s-au efectuat 184 de controale în domeniul sigurantei alimentelor de origine animalã si non-animalã în 141 magazine alimentare, 22 unitãti de alimentatie publicã (inclusiv, grãtare mici, fast-fooduri, baruri), sase rulote tip fast food, patru târguri si 11 mijloace de transport produse de origine animalã, cât si mijloace transport pãsãri vii. Pentru deficientele identificate s-au aplicat 17 amenzi contraventionale în valoare de 11200 lei ron, 42 avertismente si s-au dat 8 notificãri pentru prezentarea la DSVSA în vederea înregistrãrii. S-au retras din consum uman si s-au dirijat cãtre neutralizare urmãtoarele cantitãti de produse: 8,46 kg preparate din carne, 6,44 kg pastã mici, 16,09 kg carne, 21 cutii cu înghetatã x 0,9 l, care s-au dirijat cãtre unitãti autorizate de neutralizare. S-au emis un numãr de sase ordonante de interzicere a activitãtii la patru magazine sãtesti, o carmangerie si o rulotã si s-a dat o ordonantã de suspendarea activitãtii pânã la remedierea deficientelor la 1 magazin. Controalele vor continua pentru verificarea respectãrii de cãtre agentii economici a cerintelor impuse de legislatia sanitarã veterinarã si pentru siguranta alimentelor în vigoare pe toata perioada desfãsurãrii activitãtii , cu scopul principal de a proteja sãnãtatea consumatorilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.