SÃRAC… Cea de-a XV-a editie a târgului expozitional “Expo Zoo Agroind” este cu mult sub asteptãrile preconizate. Desi la eveniment îsi confirmaserã prezenta peste 60 de crescãtori de animale, ieri, la deschiderea târgului, numãrul acestora n-a trecut nici mãcar de jumãtate. Astfel, în acest an, vasluienii iubitori de animale nu vor avea ocazia sã vadã decât câteva specii de oi, capre, vaci si cai. Târgul este mai sãrac fatã de celelalte editii nu numai în ceea ce priveste numãrul exemplarelor de animale, ci si în ceea ce priveste obisnuitele stand-uri cu produse traditionale, produse de panificatie sau produse din flori de lavandã, care au lipsit de aceastã datã.
Oficialitãtile locale prezente la deschidera târgului expozitional si-au exprimat cu aceastã ocazie sperantele si nãzuintele cu privire la editiile viitoare “Expo Zoo Agroind”. “Ceea ce se întâmplã acum aratã cã în judetul Vaslui crescãtorii de animale sunt uniti. Sunt convins cã la anul toatã lumea va întelege cã expozitia este o întâlnire anualã a crescãtorilor de animale si, sper eu, a celor care distribuie utilaje agricole”, a spus subprefectul judetului Vaslui, Mircea Gologan. “Dorim sã continuãm traditia acestei expozitii a iubitorilor de animale, care se pun în slujba cresterii animalelor. Sper ca data viitoare sã putem face aceastã expozitie într-un cadru mai larg si cu o dezbatere mai serioasã a ceea ce se întâmplã în acest sector în judetul Vaslui, cu toate problemele si rezolvãrile acestor probleme. Îmi doresc ca aceastã expozitie sã devinã un punct de reper pentru crescãtorii de animale”, a spus vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui, Ciprian Trifan.
Crescãtor de animale: “se luptã contra tãranului prãpãdit”
Mai realist si mai sincer decât oficialitãtile locale, un crescãtor de animale din zona Moldovei a explicat ce se va întâmpla dacã cei din bransa lui nu vor fi sustinuti de “creanga de sus”: “vor dispãrea si oile, si vacile, tot”. “Mã numesc Tibireac Ion, sunt crescãtor de oi de la vârsta de 7 ani. Acum am 67 ani, din care 60 de ani sunt de muncã zilnicã, ani în care m-am culcat la 00:00 si m-am sculat la 03:00. Nu suntem ajutati deloc, iar aici mã refer la “creanga de sus”. Nu am primit subventii nici anul trecut si nici anul ãsta. Erau grãuntele cinci mii-sase mii/kg (nr. 50- 60 bani), iar acum trebuie sã dãm zece mii (n.r. un leu). Eu as vrea sã vând oile, cã nu le mai pot tine si mi-e milã de munca de-o viatã, dar sunt nevoit sã le dau la abator. As vrea sã le dau cuiva, dar nu aud pe nimeni sã vrea sã cumpere o oaie. Toatã lumea vrea sã vândã. Dacã nu vom fi sustinuti, în doi ani se duc toate oile, si vacile, si tot. Ar fi bine sã fim ajutati de “creanga de sus”, iar aici nu mã refer la Consiliul Local sau Judetean. Observ cã se luptã contra omenirii, contra tãranului prãpãdit, care vrea sã producã ceva. Numai cu pumnul în cap. Vã multumesc. Sã trãiti!”, a spus unul dintre cei mai mari crescãtori de animale din Moldova.