DECIZIE….Numire cu tentã politicã la scoala din Mãlusteni. Gabriel Hamza, consilier PSD si finul primarului, Liviu Romicã Postolachi, este noul manager al unitãtii de învãtãmânt, acesta înlocuind-o pe Maricica Anicãi, fosta directoare, apoliticã. Schimbarea a stârnit rumoare în rândul unor dascãli, care sustin cã, încã din campania electoralã, Gabriel Hamza se lãuda cã va ajunge în fruntea scolii, dacã va iesi PSD-ul învingãtor. Nu este însã pentru prima datã când preia comanda unitãtii de învãtãmânt. În urmã cu câtiva ani, când ocupa acelasi post, a fost cercetat de politie pentru cã „si-ar fi însusit materialele refolosibile” provenite din scoli, pentru „fals material în înscrisuri oficiale” etc., iar dupã recuperarea prejudiciului, a fost sanctionat alãturi de celelalte persoane implicate. Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui neagã orice implicare politicã în noua numire, iar în ceea ce priveste trecutul „necurat” al profesorului, sustine cã „noi la încadrare nu le solicitãm cazier judiciar, nici la numire nu se cere. Doar la concurs va fi prevãzut acest aspect, astfel încât persoanele cu probleme sã nu poatã participa si ocupa functii de conducere”. Va stârni acest caz interesul ministrului Educatiei, Mircea Dumitru, care a declarat cã va trimite corpul de control pentru a verifica situatiile în care inspectorii scolari numesc directorii politic?
Noua numire nu a fost una pe placul tuturor, întrucât legal politica nu are ce cãuta în scoli, iar un fost director cercetat de politie nu mai are ce cãuta într-o functie de conducere. Astfel cã, ziua de ieri, când la scoalã s-a prezentat Irina Dumitrascu, inspector de fizicã si chimie, cu decizia ISJ Vaslui, a stârnit controverse. Dincolo de faptul cã este consilier PSD si rudã cu primarul, Gabriel Hamza a reusit sã se remarce într-o manierã negativã în urmã cu câtiva ani. Acesta a fost cercetat de politie pentru cã a achitat în mod nelegal cãtre SC Iuly Construct SRL Murgeni suma de 4500 de lei, reprezentând instalatii sanitare si schimbat hidrofoare la Scolile din Mãlusteni, Tutcani, Ghireasca, Lupesti, Mânzãtesti, cu toate cã lucrãrile de reparatii nu fuseserã executate. Dupã ce prejudiciul a fost recuperat, cei implicati în scandal au fost sanctionati, iar Gabriel Hamza a primit o amendã de 250 de lei. În documentele politiei, printre acuzatii apar si urmãtoarele: „sãvârsirea infractiunii de fals material în înscrisuri oficiale, faptã prevãzutã si pedepsitã de art. 288, al. 1 din Codul penal; directorul scolii Mãlusteni, Hamza Gabriel, si-ar fi însusit materialele refolosibile provenite urmare a înlocuirii învelitorilor la scolile Mãlusteni si Mînzãtesti; în anul 2008, Hamza Gabriel ar fi dispus demolarea a trei sobe de teracotã, desi erau în perfectã stare de functionare, iar materialele rezultate au dispãrut din scoalã; directorul scolii, Hamza Gabriel a efectuat cursuri de manager financiar plãtite cu bani din bugetul scolii, în valoare de 500 lei, sumã care a fost plãtitã nelegal”.
Fosta directoare nu reproseazã nimic Inspectoratului
Maricica Anicãi, fosta directoare de la Mãlusteni, rãmâne modestã si declarã cã nu i se pare nimic iesit din comun cã a fost schimbatã, asta desi surse din scoalã sustin cã sãptãmâna trecutã aceasta si-ar fi manifestat intentia, inclusiv cãtre ISJ Vaslui, de a rãmâne pe post. „Nu este nicio problemã cã am fost schimbatã. Nu reprosez nimic inspectoratului, mai ales cã nu am fost la concurs, am fost numitã prin delegatie, eram interimar. Fiecare dintre noi ne puteam astepta sã fim schimbati si nu cred cã a fost rea-intentie”, a declarat Maricica Anicãi.
Conducerea ISJ neagã acuzatiile
Am luat legãtura telefonic cu Gabriela Plãcintã, inspector general al ISJ Vaslui, care ne-a confirmat cã au fost schimbati câtiva directori scolari, cei mai multi dupã ce si-au dat demisia sau au iesit la pensie. Astfel de cazuri au fost înregistrate, de exemplu, la Scoala „Mihai Eminescu” din Vaslui, la Scoala „Mihai David” din Negresti, la scolile din Vladia, Voinesti, Alexandru Vlahutã, Bãcani, Ibãnesti, Suletea si la liceul din Murgeni, însã au fost si câteva situatii în care deficientele manageriale si calificativele mai slabe si-au spus cuvântul si au avut drept consecintã noile numiri. Este vorba despre unitãtile de învãtãmânt din Mãlusteni, Ivesti si Dodesti. În ceea ce priveste o eventualã schimbare politicã la Mãlusteni, reprezentantii ISJ neagã cu vehementã aceastã variantã. „Nu este nicio schimbare politicã, nici nu am stiut cã este consilier PSD. Doamna profesoarã are calificativul <<bine>> si ne-a spus de mai multe ori cã vrea sã plece din functie, deoarece este o situatie mai delicatã în scoalã. Nu cunosc detalii cu privire la acuzatiile care i se aduc, dacã a fost sau nu urmãrit penal, însã domnul jurist ar fi stiut acest lucru si cu sigurantã ne-ar fi spus. Oricum, noi la încadrare nu le solicitãm cazier judiciar, nici la numire nu se cere. Doar la concurs va fi prevãzut acest aspect, astfel încât persoanele cu probleme sã nu poatã participa si ocupa functii de conducere”, a declarat Gabriela Plãcintã.
Ministrul dezavueazã schimbãrile politice
Cu doar câteva zile înainte de începerea noului an scolar ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a promis cã în cel mai scurt timp vor fi demarate concursurile pentru directorii de unitãti de învãtãmânt, care vor pune capãt „practicilor care, an de an, au afectat profund scoala”. Mai mult, ministrul declarã cã are informatii legate de felul în care se fac detasãrile sau numirile directorilor si le-a atras atentia inspectorilor scolari sã fie foarte atenti la aceste miscãri. „Am primit în ultimele zile mai multe sesizãri referitoare la modul în care, în unele judete, se petrec numirile prin detasare ale directorilor de scoli. Atrag atentia tuturor inspectorilor scolari generali cã numirile directorilor trebuie sã tinã seama exclusiv de competentele si de integritatea persoanelor în cauzã. Nu voi ezita sã trimit corpul de control pentru a verifica sesizãrile primite si sã iau mãsuri ferme în situatiile în care inspectorii scolari numesc directorii pe alte criterii. Precizez cã, în cel mai scurt timp, vom demara concursurile pentru directorii de unitãti de învãtãmânt, astfel încât, sã punem capãt practicilor care, an de an, au afectat profund scoala”, a scris Mircea Dumitru pe pagina sa de Facebook.