Până la sfârşitul acestui an, vor mai fi alte patru zile libere, pe 30 noiembrie (miercuri), de Sfântul Andrei, pe 1 Decembrie (joi), de Ziua Naţională a României şi pe 25 (duminică) şi 26 decembrie (luni), în prima şi a doua zi de Crăciun.
Codul muncii prevede că anumiţi salariaţi sunt nevoiţi să se prezinte la muncă inclusiv în zilele de sărbătoare legală. Aceştia trebuie să beneficieze, conform legii, de compensaţii.
Unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică îşi menţin activitatea în aceste zile, în baza unor programe de lucru stabilite de Executiv.
„Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”, se precizează în actul normativ.
Totodată, nu se acordă timp liber nici în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. În aceste situaţii, angajaţilor trebuie să li se asigure, în următoarele 30 de zile, compensarea cu timp liber corespunzător. Dacă acest lucru nu este posibil din motive justificate, salariaţii trebuie să primească un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/cate-zile-libere-de-la-stat-mai-avem-in-2016-calendar-sarbatori-legale-2017_1976569.html#ixzz4Iti5QGJS
Follow us: @realitatea on Twitter