După mai multe discuţii şi consultări între reprezentanţii Primăriei Galaţi, cei ai CET, Calorgal dar şi ai Facultăţii de Inginerie, în continuare primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu nu poate răspunde clar la întrebarea: renunţăm sau nu la sistemul de termoficare, optăm sau nu pentru centralele termice de apartemnet? Întrebat ce i-ar sfătui pe gălăţenii care se gândesc să îşi cumpere centrale termice, Pucheanu a răspuns: „să mai aibe puţină răbdare şi ne vom lămuri cât de rapid”. Ezitarea edilului se leagă de faptul că încă nu s-a aprobat, de către Consiliul de Administraţie al Creditorilor CET planul de furnizare a agentuluii termic în această iarnă, în condiţiile în care CET ar trebui să furnizeze agent termic unui număr de 36.000 de apartamente, în timp ce pe vară, se asigură apa caldă menajeră doar unui număr de 18.000 de apartamente (iniţial, sistemul de termoficare al CET a fost construit şi dimensionat pentru alimentarea cu agent termic a 96.000 de apartamente).
Primarul Ionuţ Pucheanu spune că “deocamdată, pentru căldura din această iarnă nu pot încă garanta 100% gălăţenilor că o vor avea, dar eu zic că în proporţie de 90% lucrurile sunt rezolvate. Mai există posibilitatea – dar eu zic că e puţin probabilă – de refuz al consiliului creditorilor al CET al programului de iarnă, poate acest consiliu consideră că nu mai e rentabil să livreze agent termic oraşului, dar, repet, nu cred că se va întâmpla acest scenariu, cu atât mai mult cu cât Primăria va plăti, ca şi anul trecut, în avans facturile la agentul termic. Dacă însă CET nu va aproba proiectul de furnizare a agentului termic, e greu de crezut că vom găsi soluţii în timp util pentru toţi”.
Totuşi, ceva soluţii de avarie ar exista şi ele se referă la instalarea de centrale termice individuale, de apartament. Un argument în acest sens ar fi faptul că primarul a ţinut să să demitizeze o „legendă urbană (susţinută de fosta administraţie a lui Marius Stan) potrivit căreia sistemul de alimentare cu gaze naturale nu ar face faţă dacă toate apartamentele din Galaţi ar avea centrale termice. Dintr-o discuţie cu directorul Engie am aflat că sistemul ar face faţă dacă s-ar trece la centrale de apartament, sunt câteva zone din Galaţi care ar trebui pe cheltuiala Engie să-şi supradimensioneze ţevile pe interioarele de cartier. În rest, pe infrastructură şi volum de gaze pe care îl poate prelua sistemul nu e nici o problemă”.
- Advertisement -
- Advertisement -