GRAV…Un cadru didactic de la Scoala Gimnazialã “Virgil Caraivan” din Suletea aduce acuzatii grave unei colege care tocmai a fost promovatã în Corpul National de Experti în management educational. Mihaela Codreanu, cãci despre ea este vorba, a obtinut 73 de puncte în urma evaluãrii. Este învinuitã cã ar fi adãugat la dosarul depus la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui mai multe adeverinte si acte false, pentru a primi un punctaj cât mai mare, astfel încât sã promoveze si sã poatã fi numitã în functia de director al unitãtii de învãtãmânt. Asta dupã ce, în urmã cu câteva zile, Neculai Apostol, care a condus scoala în ultimul an, si-a înaintat demisia, deoarece nu a mai fãcut fatã situatiei conflictuale din scoalã. Conducerea ISJ Vaslui sustine însã cã dosarele candidatilor au fost evaluate de trei ori si toate documentele au fost în regulã. Mai mult, nu a fost depusã nicio sesizare oficialã în acest sens, un argument în plus cã acuzatiile nu au un fundament real. “Si eu pot sã spun orice despre oricine. Dacã aveau suspiciuni trebuiau sã ne sesizeze acest lucru înainte de a acorda punctajul. Oricum, noi putem reevalua documentele, dar la scoala din Suletea existã un obicei ca fiecare sã reclame pe fiecare”, a declarat Gabriela Plãcintã, inspector general al ISJ Vaslui.
Cadrele didactice de la Scoala Gimnazialã “Virgil Caraivan” din Suletea sunt implicate într-un nou scandal. De data aceasta, mãrul discordiei este Corpul National de Experti în management educational, care tocmai si-a mãrit efectivul. Din judetul Vaslui, 13 cadre didactice au fost promovate în urma înscrierii online si a depunerii dosarelor cu documentele necesare, printre “reusiti” fiind si un dascãl de la scoala din Suletea, Mihaela Codreanu. Aceastã promovare a stârnit însã indignare în rândul unor colegi de catedrã, care sustin cu tãrie cã Mihaela Codreanu ar fi depus la dosar câteva adeverinte false, care atestã faptul cã a fãcut parte din diferite comisii, desi nu a fost cazul, fiind ajutatã în acest sens si de alte persoane. “Nu merita sã promoveze, deoarece în dosar apar multe falsuri. De exemplu, sunt hârtii care aratã cã a fãcut parte din mai multe comisii, cum ar fi cea a dirigintilor. În realitate, nu a fãcut niciodatã parte din comisia dirigintilor, iar acest lucru îl pot confirma toti profesorii de la scoalã”, a declarat un cadru didactic. Ce îi motiveazã pe profesori sã devinã experti în management educational? Potrivit legii, functiile de conducere din învãtãmânt nu pot fi ocupate de persoane care nu sunt membre în corpului national de experti, aceastã conditie fiind obligatorie. Tocmai de aceea, spune sursa noastrã, Mihaela Codreanu si-ar fi „înflorit” dosarul, pentru a fi numitã în cele din urmã în functia de director. Conducerea inspectoratului nu împãrtãseste însã aceastã variantã. “Comisia a verificat documentele de trei ori si toate au fost în regulã. Si eu pot sã spun orice, despre oricine. Dacã aveau suspiciuni trebuiau sã ne sesizeze acest lucru înainte de a acorda punctajul, dar nu existã nici o plângere în acest sens. Oricum, noi putem reevalua documentele, dar la scoala din Suletea existã un obicei ca fiecare sã reclame pe fiecare”, a declarat Gabriela Plãcintã, inspector general al ISJ Vaslui, care sustine cã în aceastã unitate de învãtãmânt existã o stare conflictualã permanentã.
Fostul director, depãsit de situatie
Despre ce se întâmplã în scoalã si nemultumirile profesorilor nu am putut obtine mai multe informatii direct de la conducerea unitãtii de învãtãmânt, asta deoarece directorul si-a înaintat demisia deja de câteva zile si nu am reusit sã luãm legãtura cu acesta. În locul lui va fi desemnat în scurt timp altcineva. Director adjunct nu existã în momentul de fatã. Neculai Apostol, care conducea scoala de un an, nu a mai fãcut fatã atmosferei încordate, întretinutã de profesori, si a decis sã renunte. Inspectoratul sustine cã functia de conducere, devenitã vacantã, ar sta de fapt la baza noului scandal. “Si-a înaintat demisia în urmã cu câteva zile si probabil de aici vine teama unor profesori cã ar putea (Mihaela Codreanu – n.r.) sã fie noul director”, a mai declarat Gabriela Plãcintã.
Politica, bat-o vina
Toate conflictele din ultimii ani de la aceastã unitate de învãtãmânt au fost declansate de rivalitãtile politice. Cei mai multi profesori sunt membri într-un partid, iar cei care nu sunt, au rude sau prieteni care detin functii politice. Reprezentantii ISJ Vaslui sustin cã, desi cadrele didactice sunt bine pregãtite si îsi dau interesul în sãlile de clasã, nu pot colabora între ele. Diferentele de opinii creeazã situatii si discutii care nu sunt demne de niste profesori, în permanentã existând o luptã între grupurile formate pe considerente…politice.